19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Tüp mide ameliyatıyla fazla kilolarından kurtudular



  Mideleri küçültülen Gündüz Özkan 73 kilo vererek 177’den 104’e, Hakan Eriş 42 kilo vererek 136’dan 94’e, Rehtan Semay Ağcadağ ise 32 kilo vererek 130’dan 98’e düştü.

  Yüzyılın hastalığı olarak değerlendirilen morbid obez (vücut kitle endeksi 40 üzerinde olan kişi) hastalığına ameliyatla çözüm bulunabiliyor. Laparoskopik (kapalı yöntem) ameliyatların gelişmesiyle bu cerrahi yöntemin kullanıldığı obez hastaların, kısa sürede kilo vermesinin önü açıldı.

  İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi’nde uygulanan tüp mide ameliyatı da morbid obez ve obez hastalar için umut oldu. Yaklaşık bir saat süren ameliyatta mide, eninden daraltılıp, tüp şeklinde küçültülüyor. Üç gün içinde taburcu edilen hasta 1 ay içinde 10-25 kilo verirken 3 ay sonunda ise 30 ile 40 arasında kilo kaybı yaşıyor. Bir yıl içinde ise ameliyat olan hasta fazla kilolarının yüzde 90’ınından kurtuluyor.

“RİSK ORANI DÜŞÜK BİR AMELİYAT”

   Ameliyatları gerçekleştiren İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Genel Cerrahı Doç.Dr. Haluk Recai Ünal, morbid obezite ve obezitinin dünyada yaygın hale gelmeye başladığını söyledi. Obeziteyle birlikte ortaya çıkan hastalıkların kişilerin hayatını tehdit ettiğini belirten Ünal, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere obeziteyle ciddi bir savaş içine girildi. Laparoskopik, yani halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen cerrahinin aktif olmasıyla, son yıllarda obeziteye müdahalede bu yöntem sık kullanılmaya başlandı. Özellikle mide by-pass’ı çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.

Diğeri, yani bizim kullandığımız yöntem ise tüp mide ameliyatıdır. Özellik tüp mide ameliyatları son dönemde popüler hale geldi. Bunun sebebi ise düşük risk oranı olmasıdır. Ayrıca fizyolojiyi bozmadan kişiyi zayıflatıyor. Ameliyat ile mide tüp haline getiriliyor. Hastanın yeme isteği tamamen ortadan kalkıyor” dedi.

6 AYDA 40 YA DA 50 KİLO

  Hastaların ameliyattan çıktıktan sonra kilo vermeye başladığını belirten Ünal, “Tüp mide ameliyatı sonrası kilo vermede hedeflenen ilk bir ay içinde 10 ile 25 kilo arasıdır. Hastalar genellikle üçüncü ayda ise toplamda 30-40 kilo veriyor. Bu aydan sonra ise kilo verme midenin biraz genişlemesiyle azalıyor. Bundan sonra hastalarımız spor ve aktiviteye başlıyor. Kişi 6 ayda 40-50 kilo veriyor. 1 yıl içinde kişi kendisini obez yapan fazla kilolarının yüzde 90’nından kurtuluyor” diye konuştu. Ameliyatın yaklaşık bir saat sürdüğünü belirten Ünal, hastanın üç gün içinde taburcu edildiğini belirtti. Kapalı yöntemle operasyonun yapılması sebebiyle ameliyattan sonra hastada ağrının oluşmadığını belirten Ünal, hastaların evinde bir kaç gün dinlenmesinin ardından normal yaşımına döndüğünü söyledi.

DEVLET DESTEKLİYOR

  Vücut kitle endeksinin 40’ı geçen hastaların morbid obezite olarak değerlendirildiğini belirten Ünal, “Morbid obeziteler diyetle ya da sporla zayıflayamıyor. Diyet ve sporla kilo veremeyen ve obizete sebebiyle pek çok hastalık riski taşıyan kişilerde yapılacak mide tüp ameliyatıdır. Ameliyatın riskleri çok yüksek değil. Ameliyatta ölüm riski binde 4 oranındadır. Safra kesesi ameliyatı oranı ölüm riski binde 2 oranındadır. Yani diğer ameliyatlardan çok farkı olmadığını görüyoruz. Morbid obezite hastalarının yaşam süresi 10 yıl kısaldığı göz önüne alındığında kişilerin ameliyat olması önemlidir. Vücut kitle endeksi 40 üzerinde olan kişilere ameliyatlarında devlet desteği veriliyor. Kişinin kitle endeksi 35 üzerinde ise obeziteye bağlı başka bir hastalığı bulunuyorsa devlet destek yine vermektedir” dedi.

20 YIL SONRA BİSİKLETE BİNDİ

   Tüp mide ameliyatı olan Gündüz Özkan yaklaşık 5 ayda 73 kilo vererek 177’den 104’e, Hakan Eriş 4 ayda 42 kilo vererek 136’dan 94’e, Rehtan Semay Ağcadağ ise 3 ayda 32 kilo vererek 130’dan 98 kiloya düştü. Gündüz Özkan, son çare olarak tüp mide ameliyatını denediğini söyledi. Kilo verdikten sonra dünyasının ve insanların bakışlarının değiştiğini belirten Gündüz Özkan, “Eskiden yemek düşünmeden bile yapamazdım. Şimdi ise yemek yemeyi canım istemiyor.

Sağlığımı kavuştuğum için çok mutluyum” dedi. Yaklaşık 4 ayda 42 kilo veren Hakan Eriş ise 20 seneden bu yana ilk defa bisiklete binmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Kiloları yüzünden bir sene önce işinden ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Rehtan Semay Ağcadağ ise eskiden dışarı çıkamadığını, şimdi ise gezip dolaşabildiği için büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

17 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir