20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türeli, psikolojik tacizle mücadele başlattı



Son dönemde sıkça gündeme gelen ve TDK tarafından bezdiri biçiminde sözlüğe alınan mobbing kavramı Meclisin gündeminde... CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, psikolojik tacizin önlenmesi konusunda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'nun yetersiz kaldığını gerekçe göstererek söz konusu kanunun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

Türeli, verdiği kanun teklifi ile ülkemizde psikolojik tacizin önlenmesi ve psikolojik tacize uğrayanların haklarının korunmasını, aynı zamanda mobbing yapan işverenlere çeşitli yaptırımların uygulanmasını amaçladıklarını ifade etti.

CHP'li Vekil, "Psikolojik tacize maruz kalan kişi kendine güven duygusunu yitirerek toplumdan soyutlanmaktadır. Bunun yanı sıra psikolojik taciz, ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak ve kalp krizine kadar giden sağlık sorunları oluşturabilmektedir." dedi.

Özellikle işyerlerinde yaygın olarak görülmeye başlayan ve her geçen gün yeni mağdurların oluşmasına neden olan psikolojik taciz olayları, çalışanları tedirgin etmeye devam ediyor. Bu konuyla ilgili şikayetçi sayısının her geçen gün artması CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'yi harekete geçirdi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Türeli, psikolojik tacizle ilgili kanun teklifi verdi.

CHP'li Vekil, acil olarak bu tür vakaların önüne geçilebilmesi ve daha fazla mağdurun oluşmaması için Meclis'in de üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. İşyerlerindeki psikolojik taciz olaylarının çalışanların korkulu rüyası haline geldiğinin altını çizen Rahmi Aşkın Türeli özellikle son 10 yıl içerisinde bu konuda yaşanan artışların dikkat çekici boyuta ulaştığını ifade etti.

Türeli şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Mobbing bir işyerinde çalışan bir kişinin bir başka kişiyi veya kişileri sistematik olarak rahatsız edici, ahlak dışı söz ve davranışlarla taciz etmesidir. Ülkemizde çalışanların korkulu rüyası haline gelen işyerindeki mobbing (psikolojik taciz) vakalarında son on yılda yaşanan artışlar dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Psikolojik taciz çoğunlukla üst düzey yönetim kademesinde çalışanlar tarafından uygulanmakta ve üst düzey yöneticilerde bir meslek hastalığı olarak görülmektedir. Psikolojik tacizin insanlar üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. İnsanların mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedelemenin yanı sıra, psikolojik tacize maruz kalan kişi kendine güven duygusunu yitirerek toplumdan soyutlanmaktadır. Bunun yanı sıra psikolojik taciz, ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak ve kalp krizine kadar giden sağlık sorunları yaratabilmektedir." Mobbing yapan işverene yaptırım uygulanmalı Türeli verdiği kanun teklifinde psikolojik taciz yapan işverenlere yaptırım uygulanmasının gündeme getirilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekerek çalışanlar için psikolojik taciz farkındalık eğitimleri verilmesinin amaçlandığını ifade etti.

CHP'li Vekil, "Geçtiğimiz yıl 30.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkarılmış fakat bu kanun işyerlerinde yaşanan psikolojik taciz olaylarının önlenmesi bakımından yetersiz kalmıştır. Nitekim 6331 sayılı kanunun 3 üncü maddesinde fiziksel sağlığın korunması maddeleri düzenlenmiş fakat psikolojik sağlıkla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bu kanun teklifi ile psikolojik sağlık konusu, İş Kanununa eklenmekte ve 4 üncü maddede yapılan değişiklikle işverenlerin, çalışanların psikolojik sağlığını göz önünde tutmaları amaçlanmıştır. Diğer taraftan, 7 inci maddede yapılan değişiklikle psikolojik taciz yapan işverenlere yaptırım uygulaması getirilmekte ve 17 inci maddede yapılan değişiklikle çalışanlar için psikolojik taciz farkındalık eğitimleri verilmesi amaçlanmaktadır. Bu kanun teklifi ile psikolojik tacizi önlemek konusunda yetersiz kalan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na bir takım eklemeler yapılarak ülkemizde psikolojik tacizin önlenmesi ve psikolojik tacize uğrayanların haklarının korunması amaçlanmaktadır." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

07 Temmuz 2013
Etiket; mobbing, psikolojik, taciz, rahmi, aşkın, türeli Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Çalışmak bizi tüketiyor mu
Aşkın bilimsel tarifi
Aşkın hamurunda genetik var
İzmirli hemşirenin başarısı
Banvitli kızlar şampiyon
Sosyal taciz cezasız kalmaz
Kandil'deki iğrençliklerin belgesi
TEOG'da sakin olan kazanır
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir