18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türk-Japon Dostluğuna İzmir Eli



Türkiye ve Japonya’nın unutamadığı “Ertuğrul Fırkateyni” trajedisi dostluk filmine dönüşüyor… Ertuğrul Fırkateyni faciasının ardından güçlenen Türk-Japon dostluğu temalı sinema filmi projesi için Japonya harekete geçti

Genç yaşında kariyeri için İzmir’den Japonya’ya giden Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Gizem Gülbent de projeye destek vererek Türk gençlerine örnek oldu.

125. YIL ŞEREFİNE FİLM

Türk Japon dostluğunun simgesi haline gelen Ertuğrul Fırkateyni faciasını unutmayan Japonlar, 2012 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözünden esinlenerek “NPO Ertuğrul Dünyada Barışa” ismini verdikleri bir organizasyon oluşturdu. Organizasyon 2014 yazında çekilip, 2015 yılında vizyona girmesi planlanan Türk-Japon dostluğu temalı sinema filmi için kolları sıvadı, bağış kampanyası başlattı.

22 YAŞINDA GELEN BAŞARI

Çoğunluğunu Japonların oluşturduğu 600 üyeye sahip organizasyona, Yaşar Üniversitesi’nden mezun olur olmaz kariyeri için Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giden Gizem Gülbent (24) de dahil oldu. Henüz 22 yaşında Microsoft Japonya’nın ortağı Dunksoft şirketinin uluslararası pazarlama departmanına kabul edilerek büyük bir başarı elde eden genç kız ülkesini de tanıtmak adına çeşitli Japon derneklerine üye oldu.

ÜLKEM İÇİN HER ŞEYİ YAPARIM

Çalıştığı Dunksoft firmanın da film projesine dahil olması için girişimlerde bulunan Gizem, ‘NPO Ertuğrul Dünyada Barışa’ organizasyonunun başkan ve üyelerini Dunksoft CEO’su Koichiro Hoshino ile bir araya getirdi. Böylece firmasının bu anlamlı filme maddi destek vermesini sağladığını belirten Gizem Gülbent, “Ülkem için her şeyi yapmaya hazırım. Özelikle böylesi anlamlı bir projede benim de olmam gerektiğini düşündüm” dedi.

ATATÜRK’ÜN MESAJINI KENDİMİZE İLKE ALDIK

Bir Türk kızının bu anlamlı girişimini takdir ettiklerini belirten NPO Ertuğrul Dünyada Barışa Organizasyonu Başkanı Kiyoharu Kirk Ura ise proje için şu bilgileri verdi: “Artık dünyanın barışa ihtiyacı var. Japonya ve Türkiye bir araya gelerek dünyaya barış mesajı verebilir. Biz organizasyon olarak Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözünü benimsedik. Zaten Japonya ve Türkiye uzun yılardan beri dost iki ülke. Bu çok uzun yıllara dayanan dostluğu filmle bütünleştirip tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Bu yüzden Gizem Gülbent gibi gençlerimizin bu girişimleri bizim için çok anlamlı. Şu anda 600 üyemiz var ve bunları yalnızca 12’si Türk. Umarım bu sayı giderek daha da çok artacak. Kısa sürede 13 milyon yen topladık. Katkılarından ötürü Dunksoft firmasına da teşekkür ediyorum.”

124 YILDIR UNUTULMAYAN DOSTLUK

2’inci Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii’nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti.

Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Bazı uzmanların bu geminin çürük olduğu ve böyle bir seferi tamamlayamayacağı yönündeki raporlarına rağmen ‘Ertuğrul’ ismini verdikleri fırkateyn, Temmuz 1889 yılında İstanbul’dan yola çıktı ve 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı’na vardı.

Japonya sularında 3 ay boyunca kalan Ertuğrul Fırkateyni, Japon Deniz Kuvvetleri’nin tayfun uyarısına rağmen dönüş için 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan gemi 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazada gemide bulunan 609 mürettebattan sadece 69 denizci kurtulabildi ve Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti. Korkunç kaza üzerine Oshima Adası sakinleri her türlü tehlikeyi göze alarak sağ kalan kazazedeleri kurtarıp tedavi ettiler. Bunun üzerine Japon-Türk dostluğu başlamış oldu.

12 Mart 2014
Etiket; yaşar üniversitesi, türk japon izmir Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir uzlaştırıyor
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Gurbetçi gençler İzmir'de
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir