29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türk profesörün başarısı



Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nın 28 yıllık hekimi Prof. Dr. Üzeyir Günenç, Glokom ameliyatlarında kullanılan ve kendi soyadını verdiği “Gunenc Trabecular Shunt Implant” ile bilim dünyasına önemli bir yenilik katmanın onurunu yaşıyor.

İki yıl önce Türk Patent Enstitüsü’nün “Faydalı Model Belgesi” ile tescillediği Gunenc implant, geçen yıl da Avrupa Birliği kriterlerine uygun bulundu ve CE Belgesi ile uluslararası geçerlilik kazandı. Doku ile uyumlu, implantasyonu kolay Türkiye Göz Hastalıkları Derneği’nde Katarakt, Glokom ve Kornea Birimlerinin aktif üyesi, aynı zamanda DEÜ Hastanesi Göz Kliniği’nde Glokom Birimi’nin Sorumlusu olan Profesör Günenç, iki yıl önce Glokom (Göz Tansiyonu) ameliyatlarına yenilik getiren buluşu ile hastalara hem daha konforlu hem de uygun maliyetli bir tedavi yöntemi sundu.

Ameliyat süresini kısaltan ve irise müdahaleyi ekarte eden, daha az travmatizan olduğu için hasta güvenliğini öne çıkaran “Gunenc Trabecular Shunt Implant” Türkiye’deki 6 sağlık merkezinin katıldığı grubun bir yılda tamamladığı bilimsel çalışmada kullanıldı. Yeni implant, Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere Ankara, Bursa, Eskişehir ve Adana’daki 6 sağlık merkezindeki Glokom ameliyatlarında kullanıldı ve başarılı sonuçlar alındı.

Yurtdışından da talep var

İlaç ve cerrahi girişimle kontrol altına alınamayan göz tansiyonunda, gözün içinde basınç yaratan sıvının mikrotüp aracılığıyla boşaltıldığını belirten Profesör Günenç cerrahi işlem ile ilgili şöyle konuştu:

“Göz tansiyonu, bir başka deyişle Glokom, körlüğe neden olabilen bir hastalık. Özellikle inatçı glokomlarda, bir kaç defa ameliyat olmuş ve basıncı düşürmenin zor olduğu vakalarda implant kullanma başarıyı artırmak için önemli bir etken. Yıllardır kullanılan çeşitli implantlar mevcut. Fakat bunlar gözün ekvatoruna bir plak gibi yerleştiriliyor. Daha sonra da bu plağın üzerinde kist formasyonları oluşabiliyor. Dolayısıyla bazı sakıncalar içeriyor ve başarısızlık oranı yüksek. Uzun yıllardır yaptığım çalışmalar ışığında acaba nasıl bir implant geliştirebilir ve başarı şansını artırabilirim düşüncesiyle yola çıktım ve ‘Gunenc Trabecular Shunt Implant’ı geliştirdim. Bu yeni model, minik bir drenaj implantı. Hidrofobik akrilikten yapılmış bir materyalden oluşuyor ve katarakt ameliyatlarında göz içine koyduğumuz mercekle aynı özelliği taşıyor. Bu ameliyatlarda gözün içine yerleştirilen mercek nasıl ömür boyu orada kalıyor ve hiçbir dokuya hasar vermiyorsa bu implant da göze hiçbir reaksiyon vermeden drenaja yardımcı oluyor. Kullanımında belirli bir sayıya ulaştıktan sonra sonuçları yayınlanacak. CE Belgesi aldığımız için uluslararası kullanıma yönelik talepler de gelmeye başladı. Azerbaycan ve Ukrayna’dan davet aldık. Önümüzdeki haftalarda Azerbaycan’a giderek uygulama yapacağım.”

Profesör Günenç, bu çalışmanın kendisi için onursal yönünün büyük olduğunu ifade ederek: “Türkiye’de AR-GE çok önemli. Üniversiteler bu konuya yeni yeni ağırlık vermeye başladı. Türkiye’nin kurtuluşu buradan geçiyor. Yeni patentler alınarak dünyaya transfer edilmeli. Ben kendi adıma kalıcı bir eser bırakmak için başlattığım çalışmada böyle bir noktaya ulaştığım ve genç meslektaşlarıma örnek olacağı için mutluyum” dedi.

KİMDİR ?

Günenç, 15 Eylül 1957’de Manisa Salihli’de doğdu. 1976-82 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamladı. Tunceli Ovacık kazası Ovacık Sağlık Merkezi’ndeki iki yıllık zorunlu hizmetin ardından, 1984’te Erzincan’da vatani görevini yaptı. 1986’da asistan olarak başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1990’da uzmanlığını tamamladı, 1995’te doçent, 2000 yılında profesör oldu. Halen DEÜ Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi ve DEÜ Göz Kliniği’nde Glokom Birimi Sorumlusu.

17 Şubat 2014
Etiket; üzeyir günenç, glokom tedavisi, Gunenc Trabecular Shunt Implant Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir