20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türkiye o konferansa katılacak mı ?



    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Erbil’de gerçekleşecek olan Ulusal Kürt Konferansı’nı Türkiye’nin yerinden takip edip etmeyeceğiyle ilgili, "Şuan belirlenmiş net bir şey yok" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, bakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Gümrükçü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun son İran ziyaretinin verimli geçtiğini söyleyerek, Davutoğlu’nun önümüzdeki dönemde planlanmış bir yurt dışı ziyareti olmadığını ifade etti.

Daha sonra Mısır’daki son durumla ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gümrükçü, Mısır’ın tekrar demokrasiye kavuşması için Davutoğlu’nun 6 maddelik yol haritasını hatırlattı. Mısır için bir diplomasi trafiği yürüttüklerini söyleyen Gümrükçü, Mısır’daki krizin aşılması için öncelikle seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer tutukluların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Tüm tarafların katılacağı yeni bir sivil yol haritasının oluşturulması gerektiğini ifade eden Gümrükçü, "Bu çerçevede Türkiye olarak uluslararası diğer aktörlerle yoğun bir temas içerisindeyiz" dedi.

"Türkiye demokrasiye biran evvel dönülebilmesi için tüm taraflarla yakın bir temas içinde çaba göstermekte" diyen Gümrükçü, Mısır’da biran önce demokrasiye dönülmesinin hem bölge hem de Mısır için önemli bir husus olduğunu ifade etti.

"ARZUMUZ KÜRTLERİN DE BU YAPIDA YER ALMASI"

Levent Gümrükçü, ABD Temsilciler Meclisi’nin İran’a yeni bir yaptırım ihtimaline karşılık Türkiye’nin tavrının ne olacağına ilişki soruyu da cevapladı. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı kararlarını tanıdığını söyleyen Gümrükçü, onun dışındaki hususlarda ise Türkiye’nin kendi ulusal ilkelerini göz önüne alarak politika izlediğini hatırlattı. Gümrükçü, İran’ın nükleer programlarından dolayı oluşan krize dikkat çekerek, Türkiye’nin bu konuda barışçıl, diyoloğa dayalı, siyasal çözüme dayalı her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Gümrükçü, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin, Kürt Ulusal Konseyi’ne katılma ihtimali olup olmadığını da cevapladı. Bu konunun uzun zamandan beri Türkiye’nin de gündeminde olduğunu, Davutoğlu’nun son Erbil ziyaretinde Suriye Ulusal Konseyi temsilcileriyle de bir araya geldiğini söyleyen Gümrükçü, "Arzumuz Suriyeli Kürtler’in de bu yapıda yer alması" dedi. Gümrükçü, bu konunun PYD lideri Salih Müslim’in son İstanbul ziyaretinde de gündeme geldiğini ifade ederek, Türkiye’nin bu konuda her türlü kolaylaştırıcı katkıyı yapacağına vurgu yaptı.

Gümrükçü’ye, Irak Kültür Bakanı’nın kaçırıldığına dair iddialar da soruldu. "Kaçırıldı demek için belki erken zira son 12 gündür kendisinden bilgi alınamadığı bilgisi bizde mevcut" diyen Gümrükçü, bunun dışında ellerinde başka bir bilgi bulunmadığını belirterek "Bu konuyu ilgili bakanlıklara ilettik, takıp ediyorlar" diye konuştu.

"SALİH MÜSLİM’İN ZİYARETİNDE TAKVİM YOK"

Levent Gümrükçü, PYD lideri Salih Müslim’in yakın zamanda bir Ankara veya İstanbul ziyareti olup olmayacağına ilişkin soruyu da cevapladı. Gümrükçü, Salih Müslim’in geçen haftalarda Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ilk olmadığını belirterek, bu temasların devam etmesini iki tarafında istediğini anlattı. Gümrükçü, Salih Müslim’in ziyaret iddiaları için "Tarih ve takvim yok, temasların devam edebileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz" dedi.

Gümrükçü, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği sorusuna "Sayın Ruhani’nin, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızla görüşecek şekilde bir ziyareti olabilir. Tarih belli değil ama iki tarafın da buna olumlu yaklaştığını söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Levent Gümrükçü, Suriyeli sığınmacılar için Suriye tarafına yeni kamplar kurulacağı şeklindeki haberleri değerlendirdi. Türkiye’in başından beri Suriye’deki insani duruma çok daha etkin çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyuna gerekli çağrılarda bulunduğunu hatırlatan Gümrükçü, Türkiye’nin; Lübnan ve Ürdün’ün de katılacağı bir toplantı talebinde bulunduğunu, bu toplantının da Eylül ayı gibi Cenevre’de olacağını söyledi.

"KÜRT ULUSAL KONFERANSI’NA KATILMA NOKTASINDA NETLEŞMİŞ BİR ŞEY YOK"

Gümrükçü, Türkiye’nin Erbil’de gerçekleştirilecek Kürt Ulusal Konferansı’na katılıp katılmayacağı sorusu üzerine, "Şuan belirlenmiş net birşey yok" dedi. Bu konunun Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinde ele alındığını belirten Gümrükçü, Türkiye’nin beklentilerini birinci ağızdan Barzani’ye ilettiğini söyledi. Gümrükçü, Barzani’nin ise Türkiye’yi kaygılandıracak hiçbir kararın alınmayacağını kendilerine ifade ettiğini belirtti.

06 Ağustos 2013
Etiket; dışişleri bakanlığı, sözcü, levent gümrükçü, kürt konferansı, türkiye Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İGC Meslek Platformu işbaşında
Yaşar'dan 'Rusya krizi' reçetesi
Bir bakışta son 24 saat
Ülkesinden nefret edenler
Altay kupaya havlu attı
Dağlıca'ya hain pusu: 16 canımız gitti
Türkiye yaşlandı
Ege'den bir tek Manisaspor kaldı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir