20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yerinde sayıyor



ABD’nin Illınois eyaletinden gelen işadamları heyeti, İzmir Ticaret Odası’nı (İSTO) ziyaret etti. Türkiye’nin yanı sıra İzmir ve Illınois eyaletleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması amacıyla gerçekleştirilen temaslarla ilgili toplantının açılışında İzmir’i tanıtan bir film gösterildi.

İSTO Genel Sekreteri Duygu Mutluel, İzmir ile ABD arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını belirterek, “İzmir’de mevcut 13 organize sanayi bölgesi, iki serbest bölge ve biri faaliyet aşamasında, dördü kuruluş aşamasında toplam 5 teknoloji geliştirme bölgesi ile İzmir, bölgenin yatırım için cazibe merkezi konumunda. Oda olarak ABD ile ülkemizin ve kentimizin ilişkilerini geliştirmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

TÜRKİYE’NİN ABD’YE İHRACATI YERİNDE SAYIYOR

İSTO Genel Sekreteri Mutluel, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 20 milyar dolar düzeyine ulaştığını, ancak Türkiye’nin ABD’ye ihracatının on yıl içinde beş kat artmasına karşın, ABD’ye ihracatın yerinde saydığını söyledi. Mutluel, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat dengesizliğinin ortadan kaldırılması için işadamlarına büyük görev düştüğünü kaydederek şöyle konuştu: “Ülkemizin ABD ile olan karşılıklı ticaret hacmi 2012 yılı sonu itibariyle 20 milyar dolar seviyesinde oldu. Türkiye 2002 yılında ABD’ye 3.35 milyar dolar ihracat, 3.1 milyar dolar ithalat gerçekleştirmiş. 2012 yılına baktığımızda Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşirken; ABD’den aynı yıl yapılan ithalat 14 milyar dolar olmuş. Yani aradan geçen 10 yıl içinde Amerika’dan ithalatımız yaklaşık 5 kat arttığı halde, ülke olarak dünyanın en büyük alıcısı konumundaki ABD pazarına ihracatımız neredeyse yerinde saymış. Bu dengesizliğin ortadan kaldırılması için biz işadamlarına büyük rol düşüyor” İzmir’den ABD’ye ihracat miktarının 478 milyon dolar, ithalatın ise 604 milyon dolar seviyesinde olduğunu dile getiren İTO Genel Sekreteri Duygu Mutluel, İzmir’e yatırımların daha fazla artırılması için oda olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

İZMİR’DE ABD SERMAYELİ YATIRIMCI FİRMALARIN SAYISINI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ

Mutluel, İzmir’den ABD’ye yapılan ihracatın 2012 yılında 478 milyon dolar, ithalatın ise 604 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu rakamların Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir için kabul edilemez olduğunu anlatan Mutluel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentimizin büyük bir ticaret potansiyeli var. İzmir’in ekonomik faaliyetleri belirli bir sektörde yoğunlaşmış. İzmir Alsancak Limanı Türkiye’nin ihracat konteyner limanı olarak simge olmuş bir limandır. Dış ticaretimizi artırdığımız kadar ABD’li firmaların ülkemiz ve kentimizdeki yatırımlarını da artırmak istiyoruz. Türkiye’de 2012 yılı sonu itibariyle bin 275 ABD sermayeli firma yer alırken, bunların 83 tanesi İzmir’de bulunuyor. Bu yatırımları daha da artırmak zorundayız. “ Mutluer’in ardından ABD’li heyette bulunan işadamları faaliyet alanları hakkında bilgi verdi ve ekonomik ve stratejik işbirliğinin artırılması için İzmir’de yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi.

BURADA ÇOK FAZLA İŞ FIRSATI VAR

Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Ajansı Uluslararası Ticaret Direktörü Ivana Bachenska da, Türkiye’ye altıncı kez geldiğini, İzmir ve Illınois arasındaki heyetler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini daha fazla artırmayı önemsediklerini belirtti. Bachenska, altıncı kez geldiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye’ye, İSTO’ya teşekkür etmek istiyorum bizi burada ağırladıkları için. 9 Illınois şirketi bulunuyor heyetimiz içerisinde. Çeşitli organizasyonlar planlıyoruz. İstanbul’da gerçekleşecek fuarlara, İzmir’e, Bursa’ya gelmek gündemimizde yer alıyor. Türkiye önemli bir piyasayı barındırıyor. Harika bir ülkeniz var. Kültürünüzü çok beğeniyoruz. Türkiye hakkında daha fazla bilgi edinebildik. Aradaki ortaklığımızı geliştirmek istiyoruz. Eğitim alanında da. Birkaç Illınois üniversitesi işbirliği anlaşmaları imzaladı. Biz etkin olmak istiyoruz. Son birkaç yıldır aramızda birkaç köprü oluşturduk. Burada çok fazla iş fırsatı var.”

10 Haziran 2013
Etiket; ito, abd, işadamları, heyet, ziyaret Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Unutulan soykırım tekrarlanır
TSYD Kupası Pepito'nun
Adrenelin tutkusu iş fikri oldu
O "çıt" sesi hayatınızın sigortası
Genç işadamları yeni yılı karşıladı
Denizli'nin A takımı İzmir'de
Bu kampanya yüzleri güldürecek
Davutoğlu ile Çipras İzmir'de buluşsun
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir