29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

VOB resmen Borsa İstanbul çatısı altında



İzmir’den gideceği ve Borsa İstanbul bünyesine gireceği kentte büyük tartışmalara neden Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) 2 Ağustos’ta son işlem gününü yaşadı. Aynı gün İzmir’de basın toplantısı düzenleyen Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, VOB işlemleri 5 Ağustos pazartesiden itibaren Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) çatısı altında gerçekleşeceğini söyledi.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası’nın (İAB) Borsası’nın birleşmesinin ardından VOB da aynı çatı altında yer aldı. VOB’un İzmir’den taşınmasının istenmemesi nedeniyle birçok polemiğe neden olan birleşme Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan’ın İzmir Swissotel Büyük Efes’te düzenlediği toplantıyla açıklandı. Turhan, Borsa İstanbul’un yüksek işlem hacmi ve piyasa değeri ile Türkiye ve bölge ekonomisinin gücünü yansıtan, ileri teknolojisi, ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam ettiğini belirtti.

'VOB MİSYONUNU TAMAMLADI'

VOB’un başarılı çalışmalarının ardından misyonunun tamamlandığını dile getiren Turhan, "Bilindiği gibi kanunda, Borsa İstanbul’un esas sözleşmesinin onaylanmasını müteakip bir ay içinde VOBAŞ ortaklarının hisselerini öngörülen değişim oranı üzerinde borsa İstanbul’a devretmesi öngörülmüştü. Geçtiğimiz dönemde pay devir süreci ve birleşmeye ilişkin diğer idari hususlar tamamlandı. Bugün ise VOBAŞ ile Borsa İstanbul birleşmesinin piyasalara bakan yönü ile ilgili bir adım atıyor ve VOBAŞ’da işlem görmekte olan başta BIST 30 endeksimize dayalı vadeli işlem sözleşmesi olmak üzere tüm sözleşmeleri Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren VİOP’a taşıyoruz" dedi.

FİNANS MERKEZİ PROJESİ’NE KATKI SAĞLAYACAK

İstanbul’un küresel bir finans merkezi kimliği kazanması için Borsa İstanbul’un önemine dikkat çeken Turhan, "Yapılan bu dönüşümlerle birlikte pay senetleri ve borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin ve başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin İstanbul’da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesi İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

'RIZAYA DAYALI İŞ AKİTLERİ FESH EDİLDİ'

Toplantıda VOB'un Çankaya'daki ofisinin Borsa İstanbul (BIST) ofisi olarak hizmete devam edeceğini aktaran Turhan, "İzmir bizim için çok önemli. Hem başlattığımız halka arz seferberliği, hem demir çelik ve enerji ile ilgili hinterlandı İzmir'i vazgeçilmez kılıyor. Bu noktada VOB'un İzmir Çankaya'daki ofisi çalışmaya devam edecek. Öte yandan 73 VOB çalışanından BIST bünyesinde göreve devam etmek isteyenler bizle devam ediyor. Bizle devam edemeyecek VOB çalışanları ile tamamen rızaya dayalı olarak iş akitlerini karşılıklı olarak fesh ettik. Hiç bir çalışanımızın iş akdi tek taraflı fesh edilmedi. Bizle devam etmeyecek çalışanlarımıza ise 45 ile 586 bin lira arasında değişen tazminatları ödendi" dedi. 

Turhan ayrıca sistemin işleyişinde lisanslı depoculuk sistemine vurgu yaparak, "Fiziki mal teslimine dayalı sözleşme sayısını artıracağız. Bu konuda faaliyete geçen lisanslı depoculuk hizmeti veren ELİDAŞ'ı çok önemsiyoruz. Yine demir çelikte fiziki teslime dayalı lisanslı depolarını Türkiye'nin demir çelik üssü Aliağa'da kurmak istiyoruz" dedi.

'GRAM ALTIN TERCİH EDİLSİN'

Bireysel olarak vatandaşların altın yatırım yapmasını ilişkin soruyu değerlendiren Turhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bireysel yatırımcıların altına yatırım yaparak kendilerini korumaya çalışmaları sakıncalıdır. Süs ve ziynet eşyası dışında altının kullanılması başka bir şey yatırım olarak kullanılması başka bir şeydir. Ama katma değeri çok düşük olan Cumhuriyet altını ve sade bilezik ürünlerin yatırım aracı olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Bu ürünlerin kar marjları çok düşük olduğu için kuyumculuk sektörünü yararlı olduğunu söyleyemeyiz. Kurumsal portföyler üzerinden altına dayalı yatırımları yapılmalıdır. O fonların aktif yönetimi yapılıyor. Ama kişiler mutlaka altın yatırımı yapmak istiyorsa gram altın tercih etmelidirler."

ŞİMDİ NELER OLACAK?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş.’de (VOB) işlemler 2 Ağustos 2013 tarihinde sona erdi. VİOP ile VOB birleşmesi 5 Ağustos’ta gerçekleşiyor. Bu tarihten sonra Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlıyor. Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’daki sözleşmelerin birçoğu VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler işleme açılmayacak. VOB’daki ve VİOP’taki uygulamaya paralel olarak birleşme sonrasında da işlemlerin takasını İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından gerçekleştirilmeye devam edilecek.

AKTARILACAK VOB SÖZLEŞMELERİ

BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/ Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/ Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi, Euor/ USD Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/ Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/ Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi.

TAMAMEN KAPATILACAK VOBAŞ SÖZLEŞMELERİ

BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/ Dolar Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/ Euro Sözleşmesi.

02 Ağustos 2013
Etiket; vob, istanbul, borsa, izmir, viob Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir