19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yağ dokusundan kök hücre çalışması



   İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’de ilk kez, Rejeneratif Tıp Bilim Dalı'nı kurmak için harekete geçti. Çalışmaları yürüten Prof. Dr. Eray Copcu, geleceğin tedavisi olarak görülen bilim dalını kurmakta öncelikli amacın, yağ dokusundan elde edilecek kök hücrelerin hastaların tedavisinde kullanılması olduğunu dile getirerek, “Vücudumuzda yeterince yağ var. Yani ciddi anlamda kök hücremiz var. Bu nedenle aslında bizi tedavi edecek hücrelerin hepsi bizim vücudumuzda var” dedi.

   İzmir Üniversitesi senatosu iki ay önce, Rejeneratif Tıp Bilim Dalı'nı kurmak için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvurdu. Üniversite bu konuda, kök hücre çalışmalarıyla öne çıkan ve 2012 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Japon bilim adamlarıyla da işbirliğine girdi. TÜBİTAK’ın bu konuda destekleyeceği İzmir Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi’yle, kök hücre ve yağ dokusundan elde edilecek kök hücre konusunda ortak çalışma başlattı.

   Rejeneratif Tıp Bilim Dalı’nın bünyesinde kurulacağı İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eray Copcu, “Biz yaklaşık 2 ay önce YÖK’e İzmir Üniversitesi olarak senato kararıyla Rejeneratif Tıp Bilimi Dalı'nı kurmak için başvurduk. Bu, ülkemizdeki bu amaçla yapılan ilk başvuru. Rejeneratif tıp, hem ülkemiz için hem de dünya için yeni bir bilim dalı. Herhangi bir nedenle bozulan doku ya da organların kendi hücresel yetenekleriyle yenilenmesi amaçlanıyor. Bunu özellikle Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı adı altında kurguladık. Plastik cerrahide kaza, travma, kanser ya da herhangi bir nedenle bozulan yapıların düzeltimini amaçlıyoruz" dedi. Rejeneratif tıpta iki temel yaklaşımları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Copcu, "Birincisi, hücre tedavisi. Kişilerden tedavi edici nitelikteki hücreyi alıyoruz, kişideki bozulan yapıların onarılmasını sağlıyoruz. Bir diğeri de doku mühendisliği. Doku mühendisliğimizdeki asıl amaç ise bir taslak üzerinde yeni bir organın oluşturulması.

   Hepimizin bildiği son günlerde çok popüler olan yeni bir kulağın, yeni bir burunun laboratuvar şartları altında yapılması. Bu konunun ileri boyutu. Biz, kişideki kök hücre dediğimiz her türlü hücrelerin ana kaynağı olan ve iyileştirici potansiyeli olan hücreleri kullanarak hastalıkların tedavisini sağlamak istiyoruz. Kök hücrenin iki temel özelliği var, biri bölünme yeteneğine sahipler, ikincisi ise farklı hücrelere dönebiliyorlar. 2000 yılından sonra yapılan çalışmalarda gördük ki, vücuttaki asıl kök hücrenin kaynağı yağ dokusu.

   Yağ dokusundaki kök hücre kemik iliğinden 100 kat daha fazla ve daha kolay elde edilebilir, yönlendirilebilir nitelikte" diye konuştu. Prof. Dr. Copcu, günümüzde, kişilerden yağı farklı yöntemlerle alarak özel enzimatik işlemlerle kök hücreyi elde edip, yine bir miktar yağla besleyerek onların düzeltilmesini sağlayabildiklerini söyledi. Prof. Dr. Copcu, "Bunu özellikle biz şu an yanıkların tedavisinde, doğumsal ve kazalara bağlı doku bozulmalarında yoğun olarak kullanıyoruz. Ama bu işin istenilen yönde farklılaştırılması sağlanarak hastalıklı tüm dokuların iyileştirilmesinde kullanılacak. Gerçekte gelecek bu ve biz bu geleceğe gerçekten de çok yakınız” dedi.

VÜCUDUMUZUN REZERVİ ÖNEMLİ

   Bu konuda Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’yle bir anlaşma imzaladıklarını belirten Prof. Dr. Copcu, Japon bilim adamlarının bilimsel desteği ve danışmanlığı altında Türkiye’de, İzmir'de bu çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Aynı zamanda çalışmanın bir kısmının da Adnan Menderes Üniversitesi’nde olacağını kaydeden Prof. Dr. Copcu, şunları kaydetti: “Çünkü çok gelişmiş bir merkezi araştırma laboratuvarı var. Bundan kısa bir süre önce TUBİTAK yayınladığı bir duyuruyla bu çalışmaları destekleyeceğini açıkladı. Gerekli destek alındıktan sonra biz de dünyada hatırı sayılır, bilinen önemli bir merkez olmayı amaçlıyoruz. Amacımız insanlardaki rezerv olan vücudun, kendisini yenileme, toparlama, tedavi etme özelliğindeki hücreleri alarak, bunlarla tedavilerin sağlanması."

'TEDAVİ HÜCRELERİNİN HEPSİ BİZDE VAR'

   Daha işin çok başında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Copcu, “Çünkü deneysel olarak Japonya’da, Güney Kore’de alınan kök hücrelerle, damardan ya da direkt olarak organlara verilerek düzeltim sağlanabiliyor. Bir kanser tedavisinden tutun da bir diyabet, şeker hastalığında, sirozda, bebek hastalıklarında bunlar yapılıyor.

   Ama tedavi edilir, kabul noktasına gelmedi. Bu nedenle üniversitelerde yeni merkezlere ve araştırmalara ihtiyaç var. Yakın gelecekte farklı kişilerden alınarak da yapılabilecek. Ama şunu unutmamak lazım: Şişman olmayan bir erkeğin yüzde 15’i, şişman olmayan bir kadının da yüzde 22’si yağ dokusundan oluşuyor. Yani bizde yeterince yağ var. Yeterince ciddi anlamda kök hücremiz var. Bu nedenle aslında bizi tedavi edecek hücrelerin hepsi bizim vücudumuzda var. Tarih boyunca insanların amacı, daha uzun yaşamak, daha sağlıklı olmak ve daha güzel olmak” diye konuştu.

29 Temmuz 2013
Etiket; izmir üniversitesi, tıp fakültesi, yağ dokusu, kök hücre, rejeneratif tıp Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Dikkat alerji mevsimi başlıyor
Ukrayna'dan geldi birinci oldu
Sünnet ne zaman yaptırılmalı?
Bir şey yapmalı deyip bir araya geliyorlar
AIDS tedavisinde başarılıyız
Stajını Cristiano Ronaldo ile yapacak
İzmir Üniversitesi'nde gelenek değişmedi
Dondurmada hijyene dikkat
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir