19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

"Yasağın kalkmasıyla Okluk Koyu çöplüğe döndü"



MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde 21 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu olarak inşa ettirilen köşkün bulunduğu Okluk Koyu, 'sıkı koruma' statüsünden çıkarılınca tatilcilerin uğrak yeri haline geldi.

Bir ay içinde koya gelen tekne sayısındaki artışın ağaçların kurumasına neden olduğunu, koyların adeta çöplüğe döndüğünü söyleyen Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan "Çevre katliamına izin vermeyiz" dedi.

Gökova Körfezi'nin muhteşem manzaralı Okluk Koyu'nda 'Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu' olarak inşa edilen köşk, Turgut Özal'dan sonra hiçbir Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmadı. Yılda bir kez bile misafir ağırlamayan konutu, 17 er ve 3 rütbeli askerin oluşturduğu Okluk Muhafız Takım Komutanlığı 24 saat boyunca sıkı koruma altında tuttu. Koyda araçlı ve yaya jandarma ekipleri devriye gezdi. Fakat 2010 yılı sonu itibariyle Okluk Muhafız Takım Komutanlığı kaldırılarak Bölge Jandarma olarak hizmet vermeye başladı. Köşk de rutin korumaya alındı.

Bunu duyanlar özellikle denizden teknelerle gelerek çok merak ettikleri konutu yakından görmek istedi. Konut yakınındaki koy özellikle Bodrum ve çevresinden mavi tura çıkan teknelerin akınına uğradı.

AĞAÇLAR KURUDU, ÇEVRE ÇÖPLÜK OLDU

Okluk Koyu'na akın eden tekneler, gece ağaçlara bağlanmaya başlandı. Bu nedenle 1 ayda bölgede çok sayıda çam ağacı kurudu. Bazı genç ağaçlar kökünden söküldü, bazıları ise yan yattı. Bölgede geceleyen bazı tekneler de katı atıklarını koylarda orman içine bırakmaya başladı. Ayrıca pikniğe gelenlerin de sayısı artınca çevre tam anlamıyla çöplüğe döndü.

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Okluk Koyu'ndaki son durumun gerçekten içler acısı olduğunu belirtti. Ersan şunları kaydetti: "Türkiye Cumhurbaşkanlığı ismine ve makamına saygı göstermek gerekir. Çok önemli konuklara ev sahipliği yapmış ve manevi değeri yüksek olan bir yer. Koya giren tekneler ile piknikçiler çevreyi rezil hale getirdiler. Eğer kullanılmayacaksa restore edilerek belirli günlerde ziyarete açılmasını istiyoruz. Zaten teknelerin ağaçlara bağlanması yasak. Bunu yetkililer görmüyor mu?"

'YENİDEN KORUMA SAĞLANSIN'

Tüm çevreciler adına konuştuğunu dile getiren Filiz Ersan, Okluk Koyu'nun yeniden giriş kontrolüne alınarak bazı bölümlere girişin yasaklanmasını istedi. Yatların hatıralarla dolu koyda ağaçlara halatla bağlanmasını eleştiren Ersan, "Ulu ve genç çam ağaçlarımızın yok olmaması için Orman ve Su İşleri ile Çevre Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanı makamına resmi yazı ile bu durumu anlatarak doğanın korunmasını isteyeceğiz. Şimdi düşünün orada bir orman yangını çıktığını. Dünyaya rezil oluruz. Acilen düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca Muğla Üniversitesi'nden ağaçların durumuyla ilgili rapor isteyeceğiz" diye konuştu.

12 Eylül 2014
Etiket; muğla, marmaris, turgut özal, cumhurbaşkanlığı yazlık konutu, köşk, okluk koyu, sıkı koruma, çöplük, çevre, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Saklı Kent'te Sel Altına Gizlendi
Aralıkta Meyve Veren Ağaç
İzmir Çevre yolu uzuyor
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
Kılıçdaroğlu: YPG terör örgütü değil
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir