20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yazıcı’dan uyuşturucu açıklaması



    Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ’Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Uyuşturucu kullanımının global bir olgu olduğunu ve boyutları ile karakteristik özelliklerinin ülkeden ülkeye değiştiğini söyleyen Bakan Hayati Yazıcı, dünya üzerinde hemen hemen tüm ülkelerin uyuşturucunun yıkıcı etkisine maruz kaldığını kaydetti.

  "Uyuşturucu sorunu, terör, yolsuzluk ve kara para gibi bağlantıları ile; gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin insani, toplumsal ve sosyo-ekonomik yapısında büyük tahribatlara yol açmaktadır" diyen Hayati Yazıcı, "Coğrafi bakımdan ülkemiz, eroin ve diğer afyon türevlerinin yasadışı ticaretinde doğudan batıya; ecstasy, captagon ve diğer sentetik uyuşturucuların yasadışı ticaretinde ise batıdan doğuya olmak üzere çift yönlü bir akıma maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

Uyuşturucunun çok önemli bir sağlık sorunu ve toplumsal problem olduğunu belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Ülkemizde Avrupa ülkelerine kıyasla madde bağımlılığına ilişkin oranlar çok aşağılarda olmakla birlikte, uyuşturucu kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef artmaktadır. Dolayısıyla gençlerimizi madde bağımlılığına karşı korumada tüm kurumlarımıza, medyaya, okullarımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve tabii ki ailelerimize çok önemli görevler düşmektedir.

Etkin yasal önlemlerin ve kamu kurumlarının mücadelesinin yanı sıra uyuşturucu ile mücadelede sivil kuruluşların ve ailelerin eşgüdüm içinde ve yüksek bilinçle hareket etmesi lazımdır. Toplumun sağlığından, can ve mal emniyetinden sorumlu olan bütün kurumlar bu mücadelede etkin rol almalıdır. Zira genç insan yolun başındadır. Dolayısıyla bu tehlikelere karşı mutlaka korunmalıdır. Çünkü uyuşturucuya merakla başlanır ama ölümle sonuçlanır."

"2012 YILINDA 151 MİLYON TL TUTARINDA UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlık olarak gerek nitelikli personel istihdamı gerekse ulusal ve uluslararası mücadeleci kuruluşlarla işbirliği faaliyetleri ile uyuşturucu maddelerin Türkiye’ye girişini ve transit geçişini engellemek için etkin bir şekilde mücadele çalışması yürüttüklerini kaydetti. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında bölgesel veya ikili çok sayıda operasyonel faaliyete katıldıklarını belirten Yazıcı, "Bu çerçevede son üç yıl içinde, 16 uluslararası kontrollü teslimat çalışmasında ve 20 uluslararası operasyonda yer aldık" dedi.

40 Narkotik Dedektör köpeğin stratejik öneme sahip gümrük kapılarında uyuşturucuyla mücadelede kullanıldığını ifade eden Yazıcı, "Uyuşturucu ticareti bakımından riskli bulunan tüm sınır kapıları X-RAY tarama cihazları ile donatılmış, uyuşturucu madde tespit ve tanımlamada en gelişmiş teknoloji ürünü dedektörler ile kitlerin kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Risk analizi çalışmaları, Narkotik Dedektör Köpekler ve üstün teknolojiye sahip tespit ve tanımlama cihazlarının kullanımı sonucu 2012’de 151 Milyon TL tutarında uyuşturucu madde ele geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

2007’DE 565 KG EROİN YAKALANDI

Bakan Yazıcı, son yıllardaki bazı uyuşturucu madde yakalanmalarıyla ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı:

"Kapıkule Sınır Kapımızda, 9 Şubat 2007’de dünya gümrüklerinde bir defada yakalanan en yüksek miktar olan 565 kg. eroin pizza kutularının içerisinde yakalanmıştır. Bu olayla bağlantılı olarak İstanbul’da yürütülen çalışmalarda 208 kg. eroin daha ele geçirilmiştir. 12 Şubat 2007 tarihinde 202 kg. eroin tabutlara saklanmış olarak yakalanmıştır.

2009 yılında, İran sınırında görev yapan birimlerimizce bölgede bir ilk niteliği taşıyan 331 kg likit eroin yakalaması gerçekleştirilmiştir. Diğer bir olayda ise yaptığımız risk analizi sonucu, fotokopi makinelerinin içerisine saklanmış 470 kg. eroin ele geçirilmiştir.

2010 yılında, KHAT olarak bilinen uyarıcı madde (17 kg) Avrupa’dan İstanbul Hava Limanına getirilirken uluslararası bir istihbarat çalışması sonucu ele geçirilmiştir. 2011 yılında tüm dünyada hızla yaygınlaşmaya başlayan ve Bonzai sokak ismi ile anılan (JWH 018, CP 47 gibi) maddelerin ülkemizde yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla 2313 sayılı yasa kapsamına alınmıştır. Aynı yıl uyuşturucu ile mücadele eden birimler arasında en fazla miktarda Bonzai yakalaması (34 kg.) gümrüklerde çalışan personelimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında ise 90 kg. Bonzai yakalanmıştır.

2012’de 1 milyon 314 bin adet ectasy ile 1,4 ton eroin ele geçirilmiştir. Mart 2013 tarihinde ilk kez koordinesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde olan başarılı bir Kontrollü Teslimat Uygulaması ile İstanbul’da 1 kilo 337 gr. kokain ele geçirilmiştir.

Dünya üzerinde her ülke bulunduğu konuma, sosyo-ekonomik duruma, toplumsal değerlerine ve diğer etkenlere bağlı olarak uyuşturucu kaçakçığından, kullanımından ve buna bağlı işlenen suçlardan az ya da çok etkilenmektedir. Ülkeler arasında ortaklaşmış önlem ve politikaların öncelikli konusu haline gelen madde bağımlılığı ile mücadelede, gümrük idarelerinin rolü ve önemi her geçen gün daha da artmaktadır.

26 Haziran Dünya uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nün; bu alanda yapılan mücadele çalışmalarının artmasına ve bilhassa gençlerimizden başlayarak tüm toplumumuzun ve dünyanın bu konuda daha bilinçli olmasına vesile olmasını temenni ediyorum.”

26 Haziran 2013
Etiket; hayati yazıcı, uyuşturucu, gümrük Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Manisa'da 'Bonzai' şarkısını çalmak yasak
Karşıyakalı öğrencilere 'bonzai' uyarısı
Bandırmaspor kupayı değil ligi düşünüyor
Uyuşturucuya Büyük Darbe
Ve Hükümet Harekete Geçti
Bornova'da Uyuşturucu Operasyonları
İzmir'de 1 Milyon Liralık Kaçak İçki Operasyonu
Denizli'de Uyuşturucu Operasyonu
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir