28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yenilenebilir enerjide bulunduğumuz son nokta



Gediz Üniversitesi Enerji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, TÜBİTAK projesi kapsamında enerji raporu hazırladı: Almanya, elektrik üretim kapasitemizden daha fazlasını rüzgar ve güneşten elde ediyor, ihtiyacının yüzde 25.8’ini bu çevreci kaynaklardan sağlıyor.

Daha avantajlı konumda olmamıza ve enerji sıkıntısı çekmemize rağmen bizde ise bu oran yüzde 5...

   Ağır kış şartları nedeniyle doğalgaz tüketimindeki artışa bağlı elektrik kesintilerinin yaşanması, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Gediz Üniversitesi, bu yönde bir süredir yoğun çalışmalar yürütüyor. Hem çevreci hem de ucuz olan bu kaynakların kullanımının artması için Gediz Üniversitesi’nde araştırmalar yapan isimlerden biri de enerji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı...

Almanya’da enerji üzerine 12 yıl çalıştıktan sonra bilimsel faaliyetlerini İzmir’de sürdüren Yrd. Doç. Dr. Çalı, TÜBİTAK’ın desteklediği projede Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğini artıran teknolojilerin Türk enerji piyasası ile şebekesi üzerindeki rolünü uluslararası örneklerle karşılaştırmalı olarak ele alıyor.

Yrd. Doç. Dr. Çalı, 2 yıl sürecek projedeki incelemelerinin ilk sonuçlarını bir raporda topladı, enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde faydalanmamız gerektiğini ortaya koydu.

Potansiyel çok yüksek Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi akademisyeninin tespitlerine göre Türkiye’nin toplam elektrik üretim gücü 62.7 gigawatt. Bunun yüzde 45’i doğalgazdan karşılanıyor, bu oran yüzde 20 olan AB ortalamasının 2 katından da fazla.

Ülkemizdeki elektrik üretiminde rüzgar ve güneşin payı sadece yüzde 5... Almanya ise bize göre daha dezavantajlı konumda bulunmasına rağmen, Türkiye’nin toplam kurulu güç kapasitesinin de üzerinde 68 gigawatt elektriği rüzgar ve güneşten elde ediyor.

Topraklarının güneyini güneş tarlaları, kuzeyini ise rüzgar türbinleriyle dolduran, bu yöndeki yatırımlarını aralıksız sürdüren bu ülke, elektrik ihtiyacının yüzde 25.8’ini çevreci kaynaklardan sağlıyor.

Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, yıllık güneşlenme süresinin Almanya’da ortalamada bin 600 saat, Türkiye’de ise 2 bin 700 saat olduğuna, coğrafik olarak avantajımıza dikkat çekiyor; çevreci kaynakların daha aktif kullanılması halinde şu an yüzde 5 seviyesinde olan elektrik ihtiyacını karşılama oranının çok daha yukarılara çıkabileceğini vurguluyor.

CARİ AÇIĞIN NEDENİ

Yrd. Doç. Dr. Çalı, yenilenebilir enerji sektörünün gelişememesinde 2 temel engelin olduğuna da işaret ediyor, bunları “Mevcut yüksek potansiyelin, şebeke kısıtları gibi teknik altyapı handikapları nedeniyle kullanılamaması ve bu alandaki teknolojiyi halen büyük oranda yurtdışından alıyor olmamız” şeklinde açıklıyor.

Gediz Üniversitesi Enerji Uzmanı önerilerini de şöyle sıralıyor:

“Lisanssız elektrik üretimi ile birden çok gerçek veya tüzel kişiliğin ortak olarak kurabilecekleri enerji kooperatiflerine yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu sayede elektrik tüketicileri bir anlamda enerji üreticilerine dönüşerek lokal olarak ihtiyaç duydukları elektriği kendileri üretebilecek, fazlasını da şebeke üzerinden piyasaya arz edebilecek.

Bu sistemin yaygınlaşmasıyla enerji dağıtım ve iletim hatlarındaki yüklenme, bilişim ve haberleşmeleri de dahil gerekli altyapı yatırımları ile alt seviyelere inecek. 12 yıllık kümülatif cari açığın 55.9 milyar dolara ulaştığı ve bu rakamın yüzde 70’inin yurtdışından enerji ürünleri alımıyla gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa, enerjide dışa bağımlığımızı düşürdüğümüz her adım bize daha sürdürülebilir bir kalkınma imkanı sağlayacak.”

Ümit Çalı kimdir?

Almanya Fraunhofer Enstitüsü’nde yenilenebilir enerji üzerine doktora yaptı. Almanya’nın TÜBİTAK’ı olarak kabul edilen bu bilim kurumunda 7 yıl enerji üzerine araştırmalarda bulundu. Bu ülkenin dünya çapındaki enerji şirketlerinden ENBW’de 3.5 yıl proje müdürü, ardından da Kempinski Renewables firmasında teknik genel müdür olarak görev aldı. TÜBİTAK’ın desteklediği “Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği ve Akıllı Enerji Teknolojilerinin Türk Elektrik Piyasalarındaki Etkilerinin Araştırılması” projesinin yürütücüsü olan Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, akademik çalışmalarını Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yürütüyor, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde derslere giriyor.

02 Ocak 2014
Etiket; ümit çalı, gediz üniversitesi, izmir enerji raporu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Gençleri kırmadı
Tıkandıkları yer Bayırbucak'tı
Karışıklık yüzünden yasak
Tıbbi zararlar sigorta kapsamında
Perimsu ABD'de iz bıraktı
Gediz'de Deniz dönemi
Okulunu okudu girişimci oldu
Potadaki İzmir derbisinde Gediz güldü
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir