19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yolculukta yeni kurallar



Uçaklarda kural tanımayan ve ihlal eden yolculara verilecek para cezaları arttırıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilecek idari para cezaları hakkındaki yönetmelik, geçen ay Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Aksoy, yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, uyarılmasına rağmen emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, başka yolcularla veya kabin ekibiyle tartışmaya devam etmek gibi uçuş emniyet ve güvenliğini tehdit oluşturan davranışlarda bulunmanın cezasının bin 500 TL’ye çıkarıldığını belirtti.

Aksoy, “Uçakta sigara içmenin para cezası da bin 500 TL’ye çıkartıldı. Yeni yönetmelikte, ayrıca, bu maddeye ‘uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamuller’ denilerek elektronik sigaralar da eklendi” dedi.

Türkiye’de havayolu ulaşımı, özellikle son yıllarda, uygun fiyat, güvenilirlik, konfor, zaman ve ulaşım ağı gibi nedenlerle büyümeye devam ediyor. 2016 yılında, iç ve dış hatlarda 1 milyon 829 bin uçuşta yaklaşık 174 milyon yolcu havayolunu tercih etti. Bu büyümeye karşın zaman zaman yolcuların ya da başka sebeplerin uçuş güvenliğini tehlikeye attığı olaylar yaşanabiliyor.

Bu olayların önüne geçmek ve caydırıcı olması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik, 2013 yılında yayınlandı. Yönetmelikte kural tanımaz yolculara verilecek para cezası bin TL şeklinde belirlendi. Bu rakam, daha sonra bin 162 TL’ye ardından da geçen ay yapılan değişiklikle bin 500 TL’ye yükseltildi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Aksoy, “Yolcuların hem kendileri hem diğer yolcularla kabin ekibinin can güvenliği hem de uçuş emniyeti ile yeni yönetmelik sebebiyle artan para cezaları nedeniyle, kendi keseleri için kural tanımaz yolcu maddesinde belirtilen davranışlardan kaçınmaları gerekir” dedi.

UÇAKTA UYARI DİNLEMEYİP KURAL TANIMAYANA 1500 TL CEZA

Yrd. Doç. Dr. Aksoy, “Yönetmelikte, geçen Mart ayında yapılan değişiklik uyarınca, uyarıya rağmen elektronik cihazları çalıştırmaya devam etmek, yerine oturmamak, emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, diğer yolcular ve kabin ekibiyle tartışmaya devam etmek, kabin ekininin görevini yapmasına güç kullanarak engel olmak, kabin ekibine ve diğer yolculara hakaret etmek, sözle tacizde bulunmaya devam etmek, kabin ekibinin verdiği talimatları yerine getirmemek şeklinde davranışlarda bin 500 TL para cezası kesileceği düzenlenmiş. Bu sayılanlar, sınırlı sayıda değil, örnek şeklinde gösterilmiş. Bu nedenle yasak olmasına ve uyarılmasına rağmen uçuş emniyetini tehlikeye atan hareketine devam eden her yolcuya, hareketi, yukarıda sayılanlardan olmasa da aynı para cezası kesilebilir” diyerek uyarıda bulundu.

ELEKTRONİK SİGARA DA EKLENDİ

Yönetmelikteki diğer bir düzenlemenin elektronik sigara ile ilgili olduğunu ifade eden Sami Aksoy, “Uçak içerisinde sigara dahil tüm tütün mamulleri tüketmenin cezası da bin 500 TL olarak belirlenmiş. ‘Uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamuller’ ekiyle elektronik sigaralar da eklendi. Örneğin, Eylül 2016’da, Kazablanka-İstanbul seferini yapan uçakta sigara içen yolcuya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bin 162 TL para cezası kesmişti” dedi.

UÇAĞA LAZER TUTANA 10 BİN TL CEZA

Aksoy, “Herkesin malumu, özellikle İstanbul’da iniş yapan uçaklara lazer tutanlar ve telsiz hatlarına müdahale edenler yok değil. Bu bakımdan Yönetmelikte, uçağa lazer tutmak ve kule ile kokpit arasındaki haberleşme hattına müdahale etmenin cezası 10 bin TL şeklinde belirlenmiş. Bu rakamda herhangi bir artış yapılmamış” diye konuştu.

GÜVENLİK ARAMALARINA KARŞI KOYANA 2 BİN TL

Bir diğer hususun havalimanındaki güvenlik aramaları olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sami Aksoy, “Yönetmelikte, uyarılmaya karşın taranmaya, elle aranmaya karşı gelinmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunmasının cezası da 2 bin TL şeklinde gösterilmiş” diyerek havaalanlarında yaşanabilecek durumlara da para cezasının ön görüldüğünü ifade etti.

Sami Aksoy, “Görüldüğü üzere, düşük fiyatla uçtuğuna sevinen bir yolcu, ısrarla cep telefonunu kullanmak istemesi, kabin ekibiyle ve yolcularla tartışması veya kemerini bağlamaması halinde bilet fiyatının neredeyse 10 katı para cezasıyla karşılaşıp üzülebilir. Eğer daha da ileri gidip uçuş güvenliğini tehlikeye atması nedeniyle uçağın zorunlu iniş yapması gibi hallerde de hem ağır cezai yaptırımlar hem de maddi yaptırımlarla karşılaşılabilir. Uçuş emniyeti için getirilen bu yerinde caydırıcı cezalar nedeniyle, yolcuların daha dikkatli davranması, kendi yararlarına olur. Nihayetinde bu kurallar, sadece bir ceza değil, uçuş emniyeti ve tüm yolcuların güvenliği, yani hepimiz içindir” diye konuştu.

03 Nisan 2017
Etiket; sami aksoy, uçak bilet ceza, yolcu kontrol Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir