29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yorgancılar ilk çeyrek büyümeyi yorumladı



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar dünya genelinde henüz 2008 küresel finansal krizin etkilerinin devam ettiği ve en azından daha birkaç yıl devam edeceğinin öngörüldüğü bir ortamda yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 3 düzeyindeki büyüme oranının beklentilerin üstünde ve kısa vadeli beklentilerle uyumlu olduğunu söyledi.

Yorgancılar “Ancak, Türkiye potansiyelinin altında, 2023 vizyonunun oldukça gerisinde büyümüştür” dedi. Özel sektör yatırımlarının yüzde 9,1 oranında gerilemesinin bir taraftan özel kesimin beklentilerinin oldukça olumsuz olduğunu diğer taraftan da geleceğin üretim kapasitesi açısından kaygı duyulması gereğini ortaya koyduğunu ifade eden Yorgancılar, “İmalat sanayindeki yüzde 2,8'lik büyüme kriz yılları haricinde önceki dönemlerde gerçekleşen büyümenin çok çok altındadır. Bu durum sektörün mevcut durumunu göstermesi açısından önemlidir. Türkiye'nin potansiyel büyüme oranının altında kalan bu hızın 2013 ve dolayısıyla da 2023 yılı hedeflerinin yakalanmasını zorlaştırmasına izin verilmemelidir. Bunun için öncelikle sosyo-psikolojik iklimde yaşanan kırılma giderilmeli, ardından da mali piyasalarda istikrar yeniden sağlanmalıdır” diye konuştu. Yılın ilk çeyreğinde üretim açısından büyümeyi daha çok hizmetler ve inşaat sektörleri, harcamalar açısından ise devletin özel tüketim ve yatırım harcamaları ile özel tüketim kalemlerinin sağladığını vurgulayan Yorgancılar, net ihracatın büyümeye katkısının, yerini kamunun katkısına bıraktığını belirtti.

Yorgancılar bu durumun yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme için uygun küresel ve ulusal iklimin bulunmadığına işaret ettiğini öne sürdü. 2013 yılı ilk çeyreğinde imalat sanayi sektörü büyümesini de değerlendiren Yorgancılar, "2002 sonrasının en kötü ikinci büyüme ile karşı karşıyayız. İmalat sanayinin büyümeye katkısı her geçen gün azalmaktadır. Dış talep yetersiz ve iç talep de daha çok ithal mallara yöneliyor. Çok ciddi yapısal sorunlarımız var. Yeni bir şeyler söylemek ve daha önemlisi yapmak gerekiyor." dedi.

Türkiye’de imalat sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının düşük, yüzde 30’unun düşük orta, yüzde 20'sinin orta yüksek, yüzde 3-4'ünün ise yüksek teknoloji içeren ürünlerden oluştuğuna işaret eden Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca bu sektörün ihracatının yaklaşık yüzde 65-70'i düşük ve orta düşük teknoloji, ithalatının ise yüzde 50-55'i orta ileri ve ileri teknoloji içeren sektörlerden oluştuğunu biliyoruz. Dolayısıyla sektördeki bu yapı ile Türkiye'nin dış ticaret açığının sürdürülebilir bir düzeyde tutulması oldukça güçtür. Bir taraftan ülke içinde sektörün üretim deseniyle halkın talep deseninin örtüşmemesi, diğer taraftan mevcut ihracat deseninin daha çok dünya ticaretinde payı düşen, fiyat esnekliği yüksek ürünlerden oluşması Türkiye ekonomisi ve sanayinde yapısal dönüşümün zorunluluğuna işaret etmektedir. Türkiye'yi büyüme ile cari açık arasında bir tercih yapmaya iten mevcut ekonomik yapıda büyümeyi etkileyecek en önemli değişken reel kurlar olmaktadır. Gerçekçi değerlenmiş kurların bir taraftan ihracatın artışına, diğer taraftan da ithalatı yavaşlatmasına yapacağı katkı ile Türkiye ekonomisi yapısal dönüşüm için zaman kazanacaktır.”

EBSO olarak uzun zamandır vurguladıkları gibi arazi rantları ile finansal rantlara dayalı büyüme modelinim sonuna gelindiğine değinen Yorgancılar Türkiye’nin başta kısmi ithal ikamesi gibi ya uygulanacak stratejiler sonucunda üretim desenini ya da yaşanacak sorunlar sonucu tüketim düzeyi ve deseninde dönüşüme gitmek zorunda kalacağını ifade etti. Yorgancılar “Ülkede mevcut sosyal ve siyasi konjonktürde hangi tercihin yapılacağına bağlı olarak yarınlar şekillenecektir. Geç kalınmamış olmasını temenni ediyoruz” dedi.

11 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir