29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yorgancılar'dan Gençlere Başarı Formülü



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençlere girişimcilik çağrısı yaparken, başarıya giden yolun “hayal etmek, sabretmek ve çalışmaktan" geçtiğini söyledi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde düzenlenen Teknoloji ve Kariyer Günleri’ne konuk olan Yorgancılar, kendi iş ve sosyal hayatından örnekler verdi.

Ender Yorgancılar, “Ülkemizde, dünyada yapacak çok iş var. Yeter ki doğru işleri, doğru kişilerle organize edecek çaba içinde olun. Yol çok açık. Ya yanınızda birilerini çalıştırır durumda olacaksınız, ya da siz birileri için çalışır durumda olacaksınız. Girişimci olduğunuz zaman ise ülke içinde veya dışında sistemi büyütme imkanınız var” dedi.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İşKur İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta Türkiye’deki uzun vadeli planlama eksikliğine değinen Yorgancılar, “Güzel bir atasözümüz var, ‘Yuvarlanıp, gidiyoruz.’ Evet, hepimiz yuvarlanıp gidiyoruz. Ama gün içinde nereye gittiğimizin, nereye yuvarlandığımızın analizini ve takibini hiç kimse yapmıyor. Buradan mezun olduğunuzda işe girip çalışabileceğiniz işletmelerden örnekler veriliyor. Oysa ‘işimi nerede kuracağım?’ düşüncesini ön sıraya koymalı, kendi işinizi nasıl kuracağınızı öncelik sırası olarak belirlemelisiniz” dedi.

Başarı bir günde gelmiyor

İş hayatına atılacak gençlere, sabır, çok çalışma ve hayal gücünün öneminden bahseden Ender Yorgancılar, Google, Apple gibi dünya iletişim devi firmaların kuruluşunun temelinde üniversite sıralarında birlikte eğitim gören gençlerin bulunduğunu, üniversitede hızlı dağıtım sistemi ile ilgili tezi reddedilen öğrencinin ise Fedex’i kurduğunu hatırlatıp “Fedex’i kuracak öğrencinin tezini okuyan hoca, ‘böyle bir dağıtım sistemi kurulamaz’ diyerek tezi kabul etmezken, öğrencisine de sıfır verdi. Ama o öğrenci fikrinde ısrarcı oldu, alanında dünya devi bir firmayı kurdu. Hayal etmediğiniz sürece başarılı olmanız mümkün değil. 69 yaşındaki bir adam, iflas edip tekrar iş hayatına atılmak istediğinde yaptığı menüyü onlarca, yüzlerce restorana teklif etti. Tam bin 68 kez reddedildi. Bin 69’uncu ve kabul edilen teklifinden ortaya Kentucky Fried Chicken çıktı. Sabır, çalışmak ve hayal etmek… Bu üçüne sahip olan bir kişinin başarılı olmaması için hiçbir sebep yok” diye konuştu.

Alın terini akıl teri ile birleştirin Sanayici kuşağın ülkeyi belli bir noktada getirdiğini, bundan sonra gençlere görev düştüğünü ifade eden Ender Yorgancılar, “Bir işi yaparken aldığınız keyif, o işten kazandığınız parayı harcarken aldığınız keyiften daha fazla ise başarısız olma diye bir şey söz konusu değil” dedi.

Yorgancılar şöyle devam etti:

Ülkemizden bir örnek vermek istiyorum: Simit Sarayı. Tabladan, seyyar satıcıdan aldığımız simit, saraya girdi ve marka oldu. Katma değerli bir ürün haline geldi. Bu başarı bir günde olmadı. Belirli bir proje dahilinde sistemli çalışma bu başarıyı getirdi. Hiçbir konuda geride bir ülke değiliz. 152 milyar dolar ihracat yapan ülkenin ihracatının yüzde 90’ı sanayi ürünlerinden oluşuyorsa, bu durum ülkenin sanayide belli bir noktada olduğunu gösterir. Yüksek katma değerli ürün ihraç edemiyoruz. Bunu yapabilecek olanlar sizlersiniz. Bizim neslin yapabildiği bu kadardı. Bundan sonrasını yapacak sizlersiniz. Bunu da akıl terini alın teri ile birleştirerek sizler yapacaksınız.”

Gerçek rakipler

Türkiye’nin rakibinin Avrupa Birliği gibi gelişmiş değil, Çin, Hindistan, Brezilya Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirten Yorgancılar, “Ülkemizde, dünyada yapacak çok iş var. Yeter ki doğru işleri, doğru kişilerle organize edecek çaba içinde olun. Yol çok açık, belli. Ya yanınızda birilerini çalıştırır durumda olacaksınız ya da siz birileri için çalışır durumda olacaksınız. Girişimci olduğunuz zaman ise ülke içinde veya dışında sistemi büyütme imkanınız var. Bugün Almanya ve Fransa hariç AB ülkelerinin birçoğu krizle boğuşuyor. Türkiye olarak zengin olmak istiyorsak görevin çoğu sizlere, sizlerin girişimciliğine düşüyor” dedi.

Başarı mutlaka gelir

40 yılı aşkın bir süredir iş hayatının içinde olduğunu anlatan Ender Yorgancılar, “İnsanın her yaşadığının bir katkısı var. Çünkü, yaşam boyunca yanına ihtiyacın olan şeyi alıp gidiyorsun” diyerek şöyle devam etti:

“Basketbol takımının kaptanı olduğum dönemde babamdan Converse ayakkabı istedim. Babamın yanıtı ‘çalış, al’ oldu ve satmam için bir koli çay bardağı verdi. O bardakları Kemeraltı’nın girişinde annemin verdiği eski gazetelere ambalajlayarak sattım. Hedefim bir koli idi, üç koli sattım. Yatılı okudum, valizimi 10 dakikada hazırlamayı öğrendim. 1971’de Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nın inşaatı bitirilip oyunlara hazırlanması aşamasında tuvaletlerdeki inşaat artıklarını temizledim, lisan bilgim sayesinde oyunlar sırasında teşrifatçılık yaptım. Para kazanmanın ne olduğunu iyi bir şekilde öğrendim. Para kazanmak tuvalet temizlemekle oldu ise evet tuvalet temizledim. Bunu da hepinizin önünde anlatabiliyorum. Bugün Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve 1200 kişinin çalıştığı bir sanayi kuruluşunun temsilcisi olarak karşınızdayım. Sabredin, hedefiniz olsun, insanları sevin. Başarı arkasından gelecektir.”

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’a günün anısına plaket takdim etti.

11 Nisan 2014
Etiket; ender yorgancılar, ebso başkanı, izmir yüksek teknoloji, mustafa güden, iyte rektörü güden Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Bu gurur Yorgancılar'ın
Yorgancılar'dan vize çağrısı
Ekonomi yeni hükümeti bekliyor
"TOKİ konut yerine fabrika yapsın"
EBSO'dan pozitif ayrımcılık talebi
"Büyümeyi dış ticaret belirledi"
Sigorta sektörü yol haritasını belirledi
Ender Yorgancılar: İş kazaları kaderimiz olmasın
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir