23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Zeytinyağında ambalajlı satış teşvik edilmeli



Cihan DURAK / İZMİR (DHA)- Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin lider konuma gelmesi için dökme satış yerine, ambalajlı satışın teşvik edilmesini gerektiğini söyledi.

Tan, “Dökme zeytinyağı satışı çözüm değil. Eğer Türkiye bu alanda dev olmak istiyorsa ki potansiyelimiz var, ambalajlı zeytinyağı teşvikinin artırılması, ambalajlı satışa önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin son 6 yılda zeytincilik sektöründe atağa kalktığını belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin söz sahibi konuma geldiğini söyledi. Zeytinyağı ihracatında dökme satışın ihracat sürecine zarar verdiğini belirten Tan, İspanyol ve İtalyan tacirlerin dökme zeytinyağını satın aldığını; ambalaj süreci ardından ise Türk zeytinyağını İspanyol ve İtalyan markaları adı altında sattıklarını belirtti.

ESKİ ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞMELİ

Dökme zeytinyağı satışının eskiden kalma bir zihniyet olduğunu belirten Tan, “Tabi tacirler üzerinde bir alışkanlık olmuş. Zeytinyağı satışında dökme yöntemden vazgeçemiyorlar. Artık dünyada sistem değişti. Markalaşmak önemli hale geldi. 'Made in Turkey' ambalajlı zeytinyağıyla piyasada büyüyen dev olabiliriz” dedi. Bu yıl İspanya’da hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle zeytinde ciddi bir rekolte kaybı yaşandığını belirten Tan, “Bu yıl bir fırsattı. Ama bu fırsatı değerlendiremedik. Dökme zeytinyağı ihracatında bu yıl yüzde 90 artış yaşandı. Dökme zeytinyağı satışı çözüm değil. Üreticinin malını daha doğru değerlendirmesi için argümanlar oluşturmamız gerekiyor. Yani ambalajlı ürünleri teşvik etmemiz gerekiyor. İhracat artıyor. Fiyatlar düşüyor. Bu şekilde yapılan ihracattan üretici memnun olmuyor tabi. Eğer Türkiye bu alanda dev olmak istiyorsa ki potansiyelimiz var, ambalajlı zeytinyağı teşvikinin artırılması ambalajlı satışa önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

SOFRALIK ZEYTİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Avrupa Birliğinde zeytinyağı üreticilerine yapılan yardımlara dikkat çeken Tan, “AB’de zeytinyağı üretim yardımı kilogramda 1.32 Euro, Türkiye’de ise bu yardım 0,60 kuruştur. Yani bizden 5 misli daha iyi destekleniyorlar. Ama buna rağmen Avrupa üretimde sıkıntıdadır. Sofralık zeytinde dünyada ülkeler bazında birinciyiz. Mısır ikinci ve İspanya ise üçüncü sırada geliyor. Bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde üretimimiz arttı. Sofralık zeytinde gösterdiğimiz başarıyı zeytinyağı ihracatında gösterebiliriz. Üretici primlerinin daha makul düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Markalı ve ambalajlı ürünlerdeki teşvik daha da artmalıdır. Türkiye’nin önü açıktır. Gereken önlemler alınırsa zeytinyağı ihracatında büyük başarı sağlarız” dedi.

22 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir