18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

500 yıllık Sığacık kalesi, tatil köyüne dönüşüyor



  Seferihisar'da, kurulduğu zamandan beri 500 yıldır içinde hayatın devam ettiği sayılı kalelerden biri olan Sığacık Kalesi, kendine özgü kültürel yapısıyla birlikte yenileniyor.

  İzmir Valiliği İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi ortaklığında gerçekleşecek Sığacık Kaleiçi Sokakları Sağlıklaştırma Projesi, Sığacık’ta tanıtıldı. Toplantıda, proje kapsamında cephe giydirmeleri, çatısı olmayan evlere çatı yapımı, güneş enerjilerini çatıya gizleme, elektrik ve telefon hatlarını yeraltına alınması, altyapı içme suyu kanalizasyon hatları yenilenmesi ve mevcut parke taş kaldırılarak alanın dokusuna uygun doğal taş yol düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Yapılan bu çalışmalarda için Kaleiçi yaşayanlarından herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

TARİHLE İÇ İÇE 600 YATAKLI TATİL KÖYÜ

  Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede günübirlik turizmin yanı sıra küçük ölçekli turizm ve ev pansiyonculuğu geliştirmek üzere bir proje hazırladıklarını belirterek, ev pansiyonculuğu yapmak isteyen bölge halkına destek sağlayan bir sistemi devreye sokacaklarını anlattı. Sığacık Kalesi’nin içinde 284 ev bulunduğunu dile getiren Soyer, evlerin sit alanı olması nedeniyle yıllardır bakım ve onarımının yapılamadığı söyledi.

  Bunun için öncelikle evlerin restorasyonu ile ilgili bir proje hazırlatıp, Anıtlar Kurulu’ndan onay aldıklarını ve ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle protokol yapılarak uygulaması için finansman sağlandığını belirten Soyer, şu bilgileri verdi: “284 evi bir tatil köyüne dönüştüreceğiz. Her evin 1 odasını turizme açmayı hedefliyoruz. 284 odalı bir tatil köyü gibi bir bütün olarak Kaleiçi’nin pazarlama organizasyonunu yapacağız. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız, turizm hizmeti ile ilgili eğitim programları uygulayacağız.

  Cephe ve restorasyon çalışmaları kasım ayı içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Fen İşleri Daire Başkanımız ve çalışanlarına, ayrıca İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’ne de bizimle yaptıkları ortaklık için çok teşekkür ediyorum.” Her evin iki yatak kapasitesiyle yaklaşık 600 yataklı bir tatil köyüne dönüşeceğini kaydeden Başkan Soyer, “Dünyanın en otantik tatil köyü Sığacık Kaleiçi evleri olacak. Kaleiçi’nde yaşayan 7’den 70’e yaklaşık bin 500 kişi de turizm personeli olacak. Dünyada eşi benzeri olmayan hayatla, tarihle iç içe, gerçek bir tatil köyü olacak” dedi.

SIĞACIK KALESİ'Nİ KANUNİ YAPTIRMIŞTI

  Seferihisar’ın bir mahallesi olan Sığacık, ilçe merkezinin 5 kilometre batısında bulunuyor. Sığacık, 16. yüzyıl’da inşa edilmiş bir kalenin surları içinden çevreye doğru yayılmaktadır. İlk yerleşme Teos antik kentinin kuzey limanını oluşturan koyda gerçekleşti. Sığacık Kalesi 1521-1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık olması amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine, donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirildi. Yapı bir dış kale, bir de koğuş tabir edilen, askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kaleden oluşuyor.

  İç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı yer alıyor. Surların yapımında Teos antik kentinin taşlarından yararlanılırken, duvarlarda Teos’tan gelme yazıtlara da bulunuyor. O dönemde meskun bir yer olan Sığla/Sığala (Sığacık), kalenin inşaatı ile birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline geldi. Sığacık Kalesi belli bir yerleşim yerini savunmaktan çok, bir deniz üssü olarak hizmet verdi, daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanıldı. Kale içinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam, mescit ve ticari mekanlar bulunuyor. Evler bitişik düzende olup, bazıları tek, bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğu kerpiçtendir ve büyük bölümünde iç avlu yer alıyor. İki katlı evlere cumbalar ve tahta panjurlar eklenmiş, içerideki merdivenler ve kapılar ahşaptan yapılmıştır.

27 Haziran 2013
Etiket; seferihisar, sığacık, tatil köyü Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Mandalina şenliği başlıyor
Seferihisar, yüzen güneş enerji santrali kuracak
Seferihisar'ın gururu oldu
Belediye başkanları sahada buluştu
İzmir'de deprem
Soma'da kadın futbol takımı kuruldu
Güzelbahçe Ormanları İçin Yangın Üssü Kuruluyor
Seferihisar'dan Büyüleyici Görüntüler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir