16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

AB'nin geleceği İzmir'de tartışıldı



 

İzmir Üniversitesi’nde düzenlenen “Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye” başlıklı panelde, ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönem geçiren Avrupa’nın krizden çıkıp çıkamayacağı ve Türkiye ilişkilerinde gelinen son nokta tartışıldı.

 

İzmir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü tarafından düzenlenen panelde Euro’nun durumu nedeni ile ekonomik sıkıntılar yaşayan, İslamofobi ve İslam karşıtlığının her geçen gün keskinleştiği, güneyinde aşırı sol partilerin aşırı sağ partiler ile koalisyonlara yönelebildiği, buna karşın kuzeyinde aşırı sağın güçlendiği, üye ülke halklarının üye olma isteğinin azalması ile birlikte sınırları Rusya’ya dayanan Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye ile ilişkileri tartışıldı. İzmir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin’in moderatörlüğünü yaptığı “Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye” başlıklı panele İzmir Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demirci ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Balkan Devlen ve Yrd. Doç. Dr. Alexander Bürgin konuşmacı olarak katıldı. Akademisyenler ve öğrencilerin ilgi ile takip ettikleri panel sonunda konuşmacılara teşekkür plaketlerini İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu takdim etti.

 

Kriz kimin krizi?

Yunanistan’ın borçları nedeni ile süren görüşmeleri üzerinden konuyu değerlendiren Prof. Dr. Muzaffer Demirci, öncelikle yanıtlanması gereken sorunun “Kriz kimin krizi?” sorusu olduğunu söyledi. Sorunu hem AB’nin kendi krizi hem de üye ülkelerin kötü yönetimlerinden kaynaklanan bir kriz olarak nitelendiren Demirci, sorunun yine AB tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti ve “Yunanistan’ın Euro’dan çıkması iflas demektir, kontrolsüz fakirleşmeye neden olur. Euro içinde kalınarak süreç kontrollü sürdürülmeli” diye konuştu.

 

Ukrayna’nın iç sorunu olarak nitelenemez

Konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizi değerlendiren Doç. Dr. Balkan Devlen, bir iç sorun olarak nitelendirilemeyecek sorun karşısında AB’nin tutumunu “çekingen ve en düşük derecede müdahil” olarak tanımladı. Bu politikada Rusya’nın AB’yi topluluk olarak kendisine karşı görmesinin etkili olduğunu belirten Devlen, “Kremlin’in Avrupa’ya yaptığı somut maddi yardımlar ve özellikle kuzey Avrupa ülkelerinin Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığı da bu duruşta etkili” diye konuştu.

 

İslamofobi AB’nin kültürlerüstü yapısına uygun değil

Son dönemde yapılan anketlerin, 2008 krizinden bu yana AB konusunda negatif görüş bildirenler ile pozitif görüş bildirenlerin eşit seviyeye geldiğini gösterdiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Alexander Bürgin, “Ülkelerin AB’ye güven ve desteğinin son dönemde gerilemesi ile birlikte gündemdeki en önemli konuların ekonomik kriz, göçmenlik, kamu maliyesi ve terörizm başlıklarında toplandığını görüyoruz” dedi. İslamofobinin AB’nin kültürlerüstü yapısına uygun olmayan bir anlayış olduğunu ifade eden Bürgin, “Türkiye’nin AB’ye katılım süreci devam ediyor ancak Euro ve Ukrayna gibi krizler nedeni ile ülkelerin odaklandıkları nokta şu an farklı bir alana kaymış durumda. Yakın ilişkilerin sürdürülmesi her iki taraf için de faydalı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

16 Mart 2015
Etiket; ab paneli izmir, ab islamafobi izmir üniversitesi Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir