19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar



Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, 150 yıllık geçmişe sahip tarihi Alsancak Garını, çağdaş işlevlerle canlandırarak şehre, yeni bir kent mekanı ve kamusal alan kazandırmak için yeniden tasarladı.

Öğrencilerin, tarihi yapının mimari dokusuna ve endüstriyel miras değerine zarar vermeden; müze ve sergi alanları, çalışma mekanları, kafe gibi işlevlerle tasarladıkları projeler, yine Alsancak Garında görücüye çıktı. 150 yıldır kent kimliğinin ve Anadolu’daki demiryolu mirasının önemli bir bileşeni olan Alsancak Garı, daha fazla kullanılarak kent yaşamına katılması için Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri tarafından müze, çalışma mekanları, kafe gibi işlevlerle yeniden tasarlandı. Daha önceki yıllarda, İntegral İç Mimarlık Stüdyosu dersinde, yine, kente mal olmuş Elektrik Fabrikası, TMO Siloları gibi tarihi yapıları, günümüz koşullarına uyarlayarak yeni işlevlerle tasarlayan öğrenciler, bu kez Alsancak Garını yaşayan bir kent mekanı haline getirmek için TerminHALL projesini hayata geçirdi. Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio koordinatörlüğündeki proje, Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ Aydeniz, öğretim görevlileri Fulya Ballı, Nazlı İpek Mavuşoğlu Çakman, Özge Başağaç, Zeynep Ünal ve Duygu Kanbul tarafından yürütüldü.

YAPILAR GELECEK İÇİN KORUNMALI

Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ Aydeniz, Alsancak Garı yerleşkesi ve çevresindeki zengin endüstri mirası yapıların ve liman tesisleriyle birlikte korunması gereken nitelikli bir kent parçası olduğunu belirterek, “Buradaki yapıların korunarak geleceğe aktarılması için günümüz yaşam koşullarına uygun işlevlerle donatılması gerekiyor. Önceki yıllarda da bu yönde projeler geliştirdik. Alsancak Gar binasını da kültür mirasının korunması konusundaki farkındalığı arttırmak, çağdaş işlevlerle canlandırarak şehre, yeni bir kent mekanı ve kamusal alan kazandırmak için tasarlamayı amaçladık. Öğrenciler, istasyon yapısının korunarak endüstriyel miras değerine zarar vermeden, çağdaş işlevlerle canlandırarak yeni bir kamusal alan yaratılmasını sağlamak için çalıştı” dedi.

SERGİ GARDA YAPILDI

Öğrencilerin hazırladığı projeler ve maketler, Alsancak Garında sergilendi. Sergiyi TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Çiçek ve TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Koordinatörü Habil Emir de ziyaret etti. Koçbay, akademisyen ve öğrencilerle sohbet ederek projelerle ilgili bilgi aldı ve bunların, değerlendirilmek üzere ilgili makamlara iletileceğini kaydetti.

ALSANCAK GARI TARİHİ

1857 yılında Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılan İzmir-Aydın Demiryolunun başlangıcında yer alan Alsancak Garı, 1858 yılında hizmete girdi. Türkiye’deki ilk olma özelliği taşıyan hat, 1866’da açıldı ve yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Başlangıçta, İngiliz, Osmanlı Demiryolu Şirketine (ORC) ait olan istasyon, 1935'de ORC’nin satın alınıp feshedilmesiyle TCDD’ye geçti. 2001 yılında tüm hatlar elektriklendirilerek, hat sayısı 4’ten 10’a, platform sayısı ise 2’den 6’ya yükseltildi. İstasyon, 1 Mayıs 2006 tarihinde İZBAN projesinin inşaatı kapsamında 4 yıl kullanıma kapatıldı, projenin tamamlanmasıyla birlikte 19 Mayıs 2010’da tekrar hizmete girdi. İstasyon, İZBAN’ın Merkez Hattı trenleri, İzmir Mavi Treni (Ankara yönünde), Karesi Ekspresi (Ankara yönünde), 6 Eylül Ekspresi (Bandırma yönünde), 17 Eylül Ekspresi (Bandırma yönünde), Alsancak-Uşak Bölgesel Treni (Uşak yönünde) ve Ege Ekspresi (Afyon yönünde) kullanılıyordu. 2017'de ise bu hatlar tamamen kapatılarak Basmane Garına kaydırıldı.

20 Haziran 2018
Etiket; alsancak garı, tarihi izmir garı, ebru karabağ Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir