29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Anıtkabir'e sığınanlar sadece ulusalcılar değil



Zaman Gazetesi Yazarı Ahmet Turan Alkan, Radikal Gazetesi'nden Ezgi Başaran'a verdiği röportajda son derece ilginç açıklamalarda bulundu. Kendisinin laiklikten yana olduğunu dile getiren Alkan, Hükümet memnun olmayanların yatıra sığınır gibi Anıtkabir'e sığındığını, anıtkabir'e gidenlerin hepsinin ulusalcı olmadığını söyledi.

29 Ekim için Radikal’e yazdığınız yazıda halkın Cumhuriyet’i sorgusuz sualsiz benimsediğinden söz ediyorsunuz. Nasıl oldu bu?

Cumhuriyet ilan edildiğinde halkın menfi ya da müspet bir tepkisi olmuyor. Ondan önce TBMM hükümeti kurulduğu zaman çok daha büyük bir olaydı. İstanbul’u devre dışı bırakan bir hamle yapılmıştı ama yine ciddi bir halk tepkisi ortaya çıkmadı. Çünkü Mustafa Kemal Paşa çok politik bir adamdı, siyasi dehası askeri dehasının çok önündeydi. Mesela o vakitler orduda ondan daha iyi kurmaylar da vardı ama o kurmayları da yönetebilecek yegâne adam Mustafa Kemal Paşa’ydı.

Halkın büyük değişimlere büyük tepkiler vermemesi onun siyasi dehasındandır. Çünkü çıkıp “Meclis hükümeti modeline geçeceğim, İstanbul’u baypas edeceğim, kendi kanunlarımı çıkaracağım, kendi vergimi toplayacağım” demiş olsaydı, Anadolu’da fazla ömrü olmazdı. Onun yerine mahalli unsurlarla, güç odaklarıyla ittifak yaptı, onları okşayacak sözler söyledi.

İnsaf yani, hutbe bile verdi. Bunlar oldu mu halk yönetimle daha fazla ilgilenmez zaten.

Nasıl yani?

Halk bugün de liberal demokrasi mi muhafazakâr demokrasi mi pek aldırış etmez. İlk planda çok oportünist düşünür. Ait olduğu refah dilimidir önemli olan. O dilimden terfi etme ümidi rejime bağlılığı arttırırken, elindekini kaybetme ihtimali ise azaltır. Mesela kimse darbe olmasın diye sokaklara çıkıp tankların önüne yatmaz ama pahalılık için yatar.

Cumhuriyet elden gidiyor diye yatmazlar mı?

Onu laikçiler yapıyor, evet. Bu bakımdan onlarınki daha anlaşılır bir şey. Atatürk’te sözünü ettiğiniz siyasi dehanın bir benzeri geldi mi memlekete? Hayır. Sağın çıkardığı liderler ilerlemeci programlarıyla göz doldururlar. Halbuki Atatürk’ün siyasi dehası çok başkadır. Aslında oturup bunları uzun uzun konuşmak lazım. Onun yerine ‘Olmasaydı Olmazdık’ ya da ‘Olmasaydı da Olurduk’ gibi abuk subuk, çocukça şeyler konuşuyoruz. Konu bu değil ki… 21. yüzyıldan rol çalmış, Türkiye’nin sadece yönünü değil, dümenini de değiştirmiş bir siyaset adamından söz ediyoruz.

Bu sene Anıtkabir’e giden ziyaretçi sayısındaki rekor düzey size ne anlatıyor?

Hükümetin izlediği gerginlik politikasının bir sonucu olduğunu. Atatürk bugün sosyal muhalefetin yegane ifade biçimi oldu. Çünkü CHP yetersiz, MHP yetersiz, diğer sol partiler yetersiz. Ve hükümet de çok güçlü. Gücü azalacağa da benzemiyor. Çaresiz insanlar, ne yapacaklar? Bir evliyaya, bir yatıra sığınır gibi Atatürk’e sığınıyorlar. Bu seneki rakam gösteriyor ki, bu sığınan insanlar sadece ulusalcılar değil. Bütün siyasal muhalefet oradaydı.

Ulusalcı olmayanlar Atatürk simgesinde nasıl buluştu?

İşte bu Tayyip Bey’in başarısı. İnsanları öfkelendiriyor. Kedi köşeye sıkışmış, ona bir kaçma koridoru dahi vermiyor. Ve bunu bilerek yapıyor, halktan puan topladığına inanıyor. Bir kamyon düşünün. Onu rampada itiyor, zirveye doğru yaklaştıkça daha çok enerji harcamak zorunda. İtme eforunu arttırıyor, şu anda yaptığı budur Başbakan’ın. Çünkü, mesela yüzde 49’u bile bir mağlubiyet olarak görüyor. Bu, çok tehlikeli bir şey. Hiç gerek yok ki buna. Türkiye’de yüzde 36’yla da tek başına iktidar olabilirsiniz. Ama yok, Başbakan gerginlik üstüne siyaset inşa ediyor. AK Parti tabanı Gezi’den korktu mesela. Nasıl bir korku? Bunlar yarın bir gün iktidar olursa bize nefes aldırmazlar korkusu. AK Partili siyasetçiler de bu korku üzerine oynadılar...

Röportajın tamamını linki tıklayarak okuyabilirsiniz:

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ezgi_basaran/guc_insani_degistiriyor_inancli_olmak_da_kurtarmiyor-1161384

18 Kasım 2013
Etiket; Ahmet Turan Alkan, Ezgi Başaran, Atatürk Anıtkabir, anıtkabir ziyaretçi sayısı Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
MESELE İZMİR'DEN DAHA ÇOK İNSANIMIZIN ANKARA'DA YER ALMASI
BASIN AKADEMİSİ
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
YEREL MEDYA GÜÇLENİRSE KENT GÜÇLENİR
İŞKUR NASİHATNAMESİ
KANAL EGE TV YAYINDA
20 GAZETECİYİ KORONAVİRÜSTEN KAYBETTİK
Reklamlarda gizli şiddet var
Dijital reklam kazandırıyor
Kırbiç çiftinin bebek sevinci
İGC Meslek Platformu işbaşında
Yeşil sahadan sanal dünyaya
20 akademisyenin bir araya gelip bir açıklamayı yazamaması...
Diyanet'te yolsuzluk dediler bakın ne çıktı!
Kocaoğlu İGC ile uyum içinde çalışacak
Diriliş Ertuğrul 14. Bölüm 2. Fragmanı Yayınlandı
Haberegeli yazıları kitap oldu
Can Zeren'e Ayşe Arman övgüsü
Cumhuriyet'te şok gelişme
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir