29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Aydın, Türkiye turizminde bir ilke imza attı



  Ankaralı işadamı Tunç Tonger’e ait olan ve engellilerin kullanımına yönelik olarak tasarlanan, yapımı 16 ayda tamamlan ve 2012 yılı Eylül ayında denize indirilen 2 milyon TL’lik Well adlı yat kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Tonger, Well adlı yatına Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi alabilmek için Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne müracaat etti.

  Didim’e giderek yatı tüm yönleriyle değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, yatın ‘Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi’ alabilmek için yeterli koşullara sahip olup olmadığını rapor halinde getirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemede turizm işletme belgesi alma yeterliliğinde olduğu onaylanan yat için Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi düzenlendi. Well adlı yat ile ilgili işlemleri takip eden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, engellilere yönelik olarak planlanan bir yata turizm işletme belgesi düzenleyen Türkiye’nin ilk kurumu oldu.

  Didim’e geldikten sonra ilk kez Didim ve Yöresi Engelliler Derneği üyeleriyle gezi amaçlı denize açılan yat, Didim D-Marin ’de demirleyerek engellilere yönelik hizmet verecek. Ankaralı işadamı Tunç Tonger’in yatına turizm işletme belgesi alabilmek için kendilerine müracaat ettiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Görevli arkadaşlarımız Didim’de giderek yatı yerinde denetlediler. Yapılan denetimlerde teknenin Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi alabilmesi için gereken özelliklere sahip olduğu görüldü. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce Well adlı yata ‘Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi’ verilmesi için gerekli belgeler tanzim edilerek , ‘Deniz Turizmi Araçları Turizm İşletme Belgesi’ düzenlenmiştir. Müdürlüğümüzün yaptığı bu belgelendirme işlemi, yaptığımız araştırmalara göre engellilere yönelik olarak planlanan bir deniz turizmi aracı için Türkiye’de gerçekleşen ilk uygulama oldu” dedi.

  Gezi öncesinde teknenin kullanımıyla ilgili bilgiler veren teknenin mimarı Hacı Mehmet Hekim de, “kendisi de bir engelli olan Tunç Tonger’in engellilere hizmet vermek için bu yatı yapmaya karar verdiğini belirterek, biz de bu bağlamda tekneyi engelli kullanımına göre projelendirdik. Bu yatın yapılmasında üç temel amaç var. Bunlardan ilki turizm sezonun üçte birinde tekneyi, Tunç bey kendisi ve ailesi kullanacak. Diğer üçte birinde maddi imkanı olan engellilere kiraya verilecek ve buradan elde edilen gelirle diğer üçte birinde ise Doğu Anadolu’da, Ege’de, Akdeniz’de maddi durumu yerinde olmayan denizi bile hayal edemeyen engellilerin kullanımına sunulacak. Projenin asıl ana teması bu. Umarım bu projede yer alan engelli arkadaşlarımız keyif alır. Proje da amacına ulaşmış olur” diye konuştu..

TEKNENİN ÖZELLİKLERİ  

  Karadeniz Ereğli’de yapılan 80 ton ağırlığında olan ve 2 milyon TL’ye mal olan 12 yatak kapasiteli Well adlı yat 19 metre uzunluğunda ve 5,5 metre genişliğinde. Çelikten yapılmış iç tasarımı ve özellikleri açısından engellilerin kullanıma yönelik tekne Hidrolik Hareketli Platform Senaryosu ile denize yardım olmadan inilebiliyor. Hidrolik Hareketli Pasarella Senaryosu ile tekneden uzaklaşabilirken, Hidrolik Hareketli Oturma Grupları Senaryosu ile tekne içerisinde kendi imkanlarıyla koltuklara geçiş yapılabiliyor.

  Hidrolik Kat Asansör Senaryosu ile yatın her katına geçişini sağlayabilirken, kabin ve ortak alan kontrol senaryosu ile de tuvaleten okuma ve eğlence alanlarına kadar rampalar ve her türlü ünite erişilebilir ve yardımsız kullanılabiliyor. Elektronik sistem ile engeliler baş, bel ve yatağını hareket ettirip, kapıları elektronik şekilde açabiliyor. Denizin içerisine 1 metre derinliğe inilebiliyor ayrıca duş ve banyolarda engellilere yönelik tasarlanmıştır. Serinlemek içinde teknenin üçüncü katında su partikülleri ile serinlik sağlanıyor.

17 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir