28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ayvazoğlu, estetik sezgiyi anlattı



Metinbilim Enstitüsü Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin davetlisi olarak Muğla'ya gelen Beşir Ayvazoğlu, "Edebiyat Metinlerinde Estetik Sezgi" başlıklı konferansını sundu.

Üniversitenin AKM B Salonundaki konferansta, Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, konferans öncesi konuşmalarında Beşir Ayvazoğlu gibi günümüzün önde gelen bir yazarını ağırlamaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

Beşir Ayvazoğlu da davet için teşekkür ederek, iki gün boyunca gezdiği Muğla'yı sevdiğini, böyle güzel bir şehre ileride yerleşmeyi düşünebileceğini belirtti.

 Çok sayıda öğrenci ve öğretim elemanının katıldığı konferansta Beşir Ayvazoğlu, estetik sezgi meselesinin edebiyat ve felsefenin ortak alanına girdiğini belirterek bu konuda edebiyat ve felsefe ile uğraşanların ortak bir çalışmayla sağlıklı sonuçlara ulaşacağını belirtti.

Sezginin zihin ve akıl yürütmenin aşıldığı noktada ortaya çıkan saf zekâ olduğunu belirten Ayvazoğlu, derûnî bilginin metodu olarak realitenin reddi ile ortaya çıkan sezginin realiteyi toptan reddetmediğini, olandan olması gerekene yönelişi ifade ettiğini anlattı.

 

 

Mevlânâ, Bergson, Croce, Yahya Kemal gibi pek çok sûfî, düşünür ve şâirin "sezgi" meselesi ile ilişkilendirilebilecek yaklaşımlarından örnekler veren Beşir Ayvazoğlu, mistiklerin bilgi metodu olarak kullandıkları "keşf" ve ilhâm"ın sanatkârlarda "sezgi" olarak karşımıza çıktığını belirtti.

Sanatta orijinalitenin sırrı, şartı ve kaynağının sezgi olduğunu belirten yazar: "Eşyânın rûhuna nüfûz edemiyorsanız bir sanatın teknik imkânlarını ne kadar kullansanız da taklitten öte geçemezsiniz." diyerek bu noktada görünenden hareketle görünmeyene ulaşmanın, kalbinizle eşyânın rûhuna nüfûz etmenin ehemmiyetine dikkat çekti.

Sembolistler başta olmak üzere Batıda da sezgiyi kullanan pek çok yazar olduğunu belirten Ayvazoğlu, Bergson felsefesinin Batı'da Marcel Proust gibi pek çok yazarı etkilediğine, Türk edebiyatında da mütareke yıllarında Bergson felsefesine ciddi bir yöneliş olduğuna dikkat çekti.

Bütün büyük sanatkârların sezgi gücünün yüksek olduğunu belirten Ayvazoğlu, Yahya Kemal'in şiirde aradığı "derûnî ahenk"in de estetik sezgi olarak düşünülebileceğini belirterek klâsik Türk şiirinden bazı beyitlerinden örneklerle düşüncesini destekledi.

Konuşmanın ardından dinleyicilerin soru ve değerlendirmeleriyle zenginleşen konferansın sonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan tarafından Beşir Ayvazoğlu'na teşekkür belgesi takdim edildi.

Muğla gibi büyük merkezlerden uzak bir şehirde "Metinbilim" gibi spesifik bir derneğin bulunmasının dikkate değer olduğunu belirten yazar, konferans verdiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM B Salonundan da övgüyle söz ederek İstanbul gibi bir şehirde bile böyle konferans salonlarını bulmanın güç olduğundan bahsetti. Konferans bitiminde dinleyicilerin yazarla sohbeti ve kitaplarını imzalatmalarıyla etkinlik sona erdi.

 

01 Mayıs 2013
Etiket; Beşir, Ayvazoğlu, Muğla, Estetik, Sezgi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Hala gergin
Aralıkta Meyve Veren Ağaç
Muğla'da bir işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti
Marmaris'te orman yangını
Beşir Atalay hedefine HDP'yi aldı
Muğla Ören'de akaryakıt sorunu
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir