28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Bahri Okumus

Mağdur Beşiktaş

 Kupa maçının kaldığı yerden devam ettirilmesi kararı, Beşiktaş’ın haksızlığa uğratıldığı algısı yarattı. Bir şeyin nasıl anlaşıldığının, aslında ne olduğundan daha fazla önem taşıdığı fark edildiğinden beri “algı yönetimi” diye bir kavram var.

Krizlerin hasar almadan atlatılması hatta bu durumların fırsatı çevrilmesi doğru algı yönetimiyle mümkün oluyor. Büyük kuruluşların bu iş için profesyoneller istihdam etmeleri boşuna değil.

Doğru iletişim stratejileri geliştirme uzmanı değilim ama günlerdir ülke gündemini epeyce meşgul eden olaylı maça ilişkin algı yönetimi konusunda Beşiktaş başarılı bir sınav verirken, Fenerbahçe’nin sınıfta kaldığını söyleyebilirim.

Fenerbahçe’nin başkanı ve yetkili kurullarının açıklama yapmak için 6 gün beklemesi bile aslında durumu anlatıyor. 19 Nisandaki maçın görüntüleriyle basın toplantısı yaparak, kamuoyuna haklılığını anlatmaya çalışmak için 24 Nisan çok geç. Zira Şenol Güneş’in başına atılan dikişler daha hakem maçı tatil ettiğini açıklamadan milyonlara servis edilmişti. Beşiktaş’ın başkanı maçtan hemen sonra hocalarının başına sandalye atıldığını söyledi, “Bizim statta böyle şeyler olmaz” dedi. (Bu noktada aslında sandalye atılmamış olmamasının ve Beşiktaş’ın stadında defalarca benzer olayların yaşanmış olmasının bir önemi yok. Algı yalnızca doğruları söyleyerek oluşturulmuyor)

Fenerbahçe tarafı ise Şenol Güneş’in kafasındaki dikişlerin sahte olduğunu ispat etmeye çalışmakla vakit kaybetti. Boş işle uğraştı yani. Çünkü bunun bir önemi yoktu. Mehmet Topal’ın, Hasan Çetinkaya’nın Beşiktaş’ın stadında yaralandığını hatırlatarak, durumu eşitlemeye çalıştı. Kimi tarafsız! spor yazarları “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u almadan önce yaşanan olaylardan bahsediyorlar” diyerek, bu çabaları tiye aldı.

Aykut Kocaman’ın “kan yoktu, kan görmedim” biçimindeki ifadesi ise tam bir iletişim skandalı oldu. Oysa çok basit bir strateji ile durumu bütünüyle lehine çevirebilecek bir argüman vardı Fenerbahçe’nin elinde. Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, basın toplantısında değinip geçti. 19 Nisandaki maçta olup bitenlerle, 1996’da Trabzon’da Fenerbahçe’nin, hocası Bariç’e taş atılması sonrası yaşananlar arasında hiçbir fark yok. “Hocamıza taş atıldı” diye sahadan çekilen Fenerbahçe hükmen mağlup ilan edildi ve kupadan atıldı. Beşiktaş da hocasına cisim atılınca sahadan çekildi.

Her iki vakada da taraflar (İlkinde Fenerbahçe, ikincisinde Beşiktaş) hükmü vermekle yetkili olanın yani hakemin kararını beklemeden inisiyatif aldı. Şenol Güneş, hışımla soyunma odasında girerken, hakem Mete Kalkavan hala sahadaydı zira.

Fenerbahçe’nin tezi en başından itibaren (6 gün sonra değil) “Sahadan çekilen taraf hükmen yenik sayılmalı” olmalıydı. 22 yıl önce Fenerbahçe’nin hükmen yenik sayılması, kamuoyunda “haksızlık” algısı yaratmamış, aksine takımı sahadan çektiği için kulüp başkanı Ali Şen, Fenerbahçelilerce de eleştirilmişti.

Beşiktaş ise “Şenol Güneş yaralandı ve bilincini yitirmiş halde hastaneye kaldırıldı. Hakem de mecburen maçı tatil etti” algısını başarıyla oluşturdu. Maçı izlemeyen milyonlar (ben de dahil) böyle olduğunu düşündü. Dolayısıyla "Fenerbahçe hükmen yenik sayılacak" beklentisi oluştu kamuoyunda.

Fenerbahçe ise “Rakip takımın hocası ve futbolcuları hakemden önce soyunma odasına girdi. Dolayısıyla hükmen yenik sayılması gereken rakibimizdir” tezini işlemek yerine dikişle, kanla uğraştı. Sonuçta maçın kaldığı yerden devam etmesi kararına razı geldi. Hakem sahadayken soyunma odasına giren Beşiktaş ise buna rağmen galip ilan edilmedi diye mağdur taraf olarak görüldü. Algıyı doğru yönetme konusunda başarılı oldu derken kast ettiğim buydu. 

26 Nisan 2018 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BEYİN İĞFAL ŞEBEKELERİ!
İNSAN BU, ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİRER YA!
GERÇEĞİN YARISI!
ONUN ADI ADALET DEĞİL!
"Eski"nin yeri...
TFF FARKINDA MI TUZ KOKUYOR
ACIKLI KOMEDİ!
LÜTUF İSTEMEK, KÜME DÜŞMEKTEN EVLA MI?
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA TÜRKÇENİN SEYRİ
DİJİTAL FİLOZOFLAR!
BATI'NIN TEZEĞİNDE BONCUK ARAYANLAR
KURAL HATASI NE DEMEK?
Bayan "kadın" demek değildir!
Alaturka olamamak
Aziz Yıldırım'dan özür
Hakaret deyince siz ne anlıyorsunuz?
AA Genel Müdürü neden sessiz?
Galibiyet hasretini çıkarmak!
Ne...ne de...
Teşekkür yazısı
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir