30 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bakan Yıldız’dan kömür açıklaması



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada yılda 7 milyar ton kömürün tüketildiğini belirterek, Türkiye’nin toplam rezervinin 14 milyar ton olduğunu ifade etti.

’Kangal Termik Santrali Satış ve İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’ imza töreni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un katılımıyla Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Bakan Yıldız, yaptığı konuşmada, bugünün enerji sektörü için önemli bir gün olduğunu belirterek, "Dünyada özellikle son 20 yılı dikkate aldığımızda hâla kömür dünyanın en önemli birinci enerji kaynağıdır. Dünyanın enerji tüketiminin yüzde 41’i kömürlerden elde ediliyor. Daha sonra petrol ve doğalgaz geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı 2035 yılına kadar yaptığı öngörülerde kömürün hâla tahtını koruyacağını gösteriyor" dedi. Dünyada yılda 7 milyar ton kömürün tüketildiğini anlatan Yıldız, Türkiye’nin toplam rezervinin 14 milyar ton olduğunu ifade etti. Kömür santrallerinden temiz kömür teknolojileriyle beraber elektrik üretmenin mümkün olduğuna dikkati çeken Yıldız, çevreye duyarlı olarak bu üretimlerin gerçekleştirildiğine işaret etti. Şu anda bin 600 megavata yakın rehabilitasyonda santrallerin olduğunu anlatan Yıldız, "1,5 milyar TL civarında çevreye uyumlu olmasıyla alakalı para harcadık" ifadelerini kullandı.

Yıldız, yerli kaynaklardan vazgeçilmeyerek çevreye duyarlı olarak enerji üretiminin yapılacağını ve Türkiye’de uygulanan enerji politikalarının bir çok elekten geçtiğini ve doğruyu bulan bir noktada olduğunu ifade etti. Yerli kömürlerin enerji üretimi için kullanılacağına işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konya’da yerli kömürümüze daha fazla yer vermiş olacağız. Konya Karapınar’da yaklaşık 1.8 milyar tonluk kömürün ve 5 bin megavatlık enerji santralleri için Konya’nın dinamiklerinin orada olmasını istiyoruz. İhalede konyalı müteşebbislerimizin ve Konya Şeker Fabrikasının mutlaka bir adım önde teklifle kendilerini ayarlamalarını isterim."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin bundan sonraki planlamasında yeni enerji kaynaklarına yöneleceğini belirterek şunları söyledi: "Var olan kaynakların kapasiteleri artırılarak devam edecek. Yurt dışındaki kaynakların ülkemiz üzerinden transitini sağlayacağız. Şu anda insan kaynaklarımızın gücü maalesef doğal kaynaklarımızın kapasitesinden önde gidiyor. İnsan gücümüz madem bu kadar kuvvetli o zaman özelleştirmeyle insan kaynağının verimli bir tavır sergilemesidir. Türkiye’de özelleştirme üzerinden muazzam bir potansiyel harekete geçirilmiştir." Davutoğlu, doğal kaynaklarla insan kaynakları arasındaki ilişkinin doğru oturtulmasının dış politikaya da etkisinin olacağına işaret etti.

Maliye Bakanı Şimşek de, enerjide dışa bağımlılığın Türkiye’nin dış dengesine yansıdığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl enerjide kendi kendimize yeter olsaydık yaklaşık 12-13 milyar dolar cari fazla verecektik. Elimizde şu an termik santral kapasitesi var. Biz, ’Özel sektörün dinamizmini kullanalım’ diyoruz. Bizim on fabrikada ürettiğimizi Konya Şeker iki fabrikada üretiyor. Konya Şeker devletten kat kat daha rekabetçi, daha rasyonel yapıyor bu işi"

Çevre konusunda çok daha fazla hassasiyetin olacağını anlatan Şimşek, yatırım finansman yükünü özel sektörün alacağını ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin özelleştirmeden çok ciddi kazançlarla yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Konuk da, "Biz gıdayla enerjinin özellikle elektrik üretiminin iç içe olduğu bir sanayi biçimiyiz. Özelleştirme idaresinin tabana yaydığı en önemli özelleştirmelerden de bir tanesi. Çiftçiye satıyor, dar gelirliye özeli teslim ediyorsunuz. Bugün çiftçiler üreticiler burada özelleştirmeyi alanlarda üreticilerdir. Biz, tabiatımız gereği gıda da olacağız. Gıda dünyanın parlayan sektörü. Ülkemizin 2013 yılıyla ilgili hedefleri var, bunlar artık hepimizin hedefleri olmuştur" Bütün şeker fabrikalarının kendi enerjilerini kendilerinin ürettiğini belirten Konuk, Konya Şeker’in 59 yıldır kömürden elektrik ürettiğini hatırlattı. Konuk, "Bugün enerjiyi hiç bilmeyenlerin enerjide olduğu bir dönemde bizim olmamız bana göre yadırganan değil, tasvip gören bir anlayış olmalı diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

19 Ağustos 2013
Etiket; bakan, taner, yıldız, kömür, açıklama Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Altınordu ülkenin tanıtım elçisi
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
TSYD İzmir Başkanı'ndan açıklama
I'm an Albatroaz'a imza atan Türk
Yeni bir atılım dönemi başlamalı
Başbakan'dan İzmir turu
Bakan Eroğlu'dan 9 Eylül'de 9 müjde
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir