2 Aralık 2024, Pazartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bakan'dan ödül çıkışı



   Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Olimpiyatlarda birinci olan sporcular, kilolarca altın ödül alıyorlar. Bir altın madalya alıyor, üstüne üstlük geliyor birkaç kilo da ayrıca altın veriliyor. Ödülle başarı arasında bir denge olması lazım. Ben öyle bir ödül alsam bir daha olimpiyatlara katılmam" dedi.

TÜBİTAK’ın üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği "Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri ve Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları" ödül töreni ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Dereceye girenlere ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak verdi.

Programın açılışında konuşan Bakan Ergün, üniversite ve sanayi işbirliği olmadan teknolojinin doğmasının mümkün olmadığını belirtti. Yarışmalara katılarak, proje üreten öğrencileri tebrik eden Ergün, "Bu yarışmalara katılanlar projesi, fikri ve hayalleri olan her gencimiz bizim açımızdan birinci sayılmaktadır. O ki bu yarışmaya katılmıştır, bu konuya önem vermiştir. Katılması zaten bizim açımızdan onun birinci olması anlamına gelir" diye konuştu.

BAKAN ERGÜN’DEN OLİMPİYATLARDA DAĞITILAN ALTINLARA SERT ELEŞTİRİ

Dereceye giren öğrencilere verilen maddi ödüllerin ’sembolik’ değeri olan ödüller olduğunu, insanın zengin eden ödüller olmadığına işaret eden Ergün, şunları kaydetti: "Marifet iltifata tabidir. İyi iş yapanlara ’iyi iş yaptın’ demek lazım. Hepimiz bunu bekleriz. Eğer iyi bir iş yaptıksa takdir görülmesini isteriz. Onun için takdir anlamına gelen ödüllerdir yoksa kişiyi zengin eden ödüller değil. Zengin eden ödüller de var mesela. Diyelim olimpiyatlarda birinci olan sporcular. Kilolarca altın ödül alıyorlar. Bir altın madalya alıyor, üstüne üstlük geliyor birkaç kilo da ’kaç kilo bilmiyorum’ 10 kilo da ayrıca altın veriliyor. Şu kadar cumhuriyet altını. Ödülle başarı arasında bir denge olması lazım. Ben öyle bir ödül alsam bir daha olimpiyatlara katılmam. Tamam, zaten ödül beni zengin etti, neden gidip bir daha madalya alayım, onun için uğraşayım ki. Ödülle iş arasındaki dengeyi iyi kurmamız lazım. Biraz orada işin ucu kaçmış gibi görünüyor. İnşallah arkadaşlar o konuya dikkat ederler."

Tübitak’ın düzenlediği yarışmalara katılan öğrencilere seslenen Ergün, "Bu yarışmalara katılan arkadaşlar olarak kazandığınız tecrübeler var ya. Esas paha biçilmez olan onlardır. Bu yarışmalarda elde edilen en değerli şey, buralarda elde edilen tecrübe ve kurulan dostluklardır" dedi.

"FİKRİNİZ VARSA PARA SIKINTISI ÇEKMEZSİNİZ"

"Sizde fikir olsun bizde para var" diye konuşan Ergün, şunları kaydetti: "Fikriniz varsa para sıkıntısı çekmezsiniz. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye bu işlere gerçekten kaynak, imkan ayırabilen bir Türkiye. Eskiden kara kadar düşünürdük biz bu işleri yapmak için. Hatta bundan 10-15 yıl önce gazete manşetleri ’IMF 1 milyar doları serbest bıraktı’ şeklinde çıkardı. Herkes bayram ederdi. Çok büyük paraydı 1 milyar dolar. Gene büyük para da bütün Türkiye’yi sevindirecek gazete manşetlerini değiştirecek kadar büyük paraydı. Şimdi Türkiye’nin birkaç aylık hayır hasenatına tekabül eder bu para. Yani dünyada ihtiyacı olan, başına bir iş gelen, sıkıntısı olan ülkelere yaptığımız yardımın bedeli birkaç milyar dolara tekabül ediyor, çok şükür. Yeter ki sizin bir fikriniz olsun. Bizde sizin bu fikrinizi destekleyecek imkan ve kaynak var. Dolayısıyla girişimci adaylarımız bize projelerle gelsinler biz de onları sermaye konusunda adım adım desteklemeye devam edelim. Bundan da önemlisi bu iki proje yarışmasında olduğu gibi genç arkadaşlarımızın heyecanının aynı zamanda paylaşıyor, girişimcilik ve yenilikçiliğin önemine bir kez daha vurgu yapıyorum. Bunun dalga dalga Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz."

"TÜBİTAK’I VE BÜTÜN ÜNİVERSİTELERİ GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİĞE DAHA ÇOK ODAKLANAN KURUMLAR HALİNE GETİRECEĞİZ"

Ergün, ayrıca gençlere proje hazırlama ve iş kurma gibi süreçlerde de ayrıca mentörlük yapmak yani onlara bilgi ve tecrübe aktarmak gibi mekanizmaları da harekete geçirdiklerini vurguladı. Türkiye’de ekonomik ve sosyal sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenleri sıralayan Ergün, "Üniversitelerimizin bilgi üretme fonksiyonlarını geliştireceğiz. Üretilen bilginin önemli bir kısmının sanayiye aktarılmasını sağlayacağız. Ortaya yenilikçi fikirler koyacağız. Genç nüfusumuzda özellikle üniversite mezunları arasında girişimciliği yaygınlaştıracağız. Yapacağımız şeyler bunlar. Buna odaklandığımız zaman hedeflerimize varmamamız mümkün değildir. Bu ödül töreni, gerçekleştirilen iki proje yarışmasının amaçları işte bu temel konulara odaklandığı için son derece önemlidir. Tübitak’ı ve bütün üniversiteleri bu konulara daha çok odaklanan kurumlar haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK BAŞKANI ALTUNBAŞAK: "KENDİ UÇAĞIMIZI YAPMAK İSTİYORUZ"

Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, inovasyon ve girişimcilik konularına çok önem verdiklerini belirterek, "Kendi uçağımızı yapmak istiyoruz. Bir tarihi var, üzerinde şu anda çalışılan projelerden birisi, kendi markasıyla yerli otomobilimizi yapmak istiyoruz. Kendi gemimizi, kendi füzemizi, kendi hızlı trenimizi yapmak istiyoruz. Kendi santrallerimizi yapmak istiyoruz" dedi. Altunbaşak, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için inovasyon ve girişimciliğin yanında kalifiye insan kaynağına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmaların ardından başarı öğrenciler ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak verdi. Büyük ödül kapsamında verilen ödülü ise Savunma, Havacılık ve Uzay, Ulaştırma/Lojistik Teknolojileri Alanı’nda "Modüler Otonom İHA Tasarımı" kazandı.

45 ÜNİVERSİTEDEN 140 PROJE YARIŞTI

TÜBİTAK’ın üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği "Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması"nın finali Ankara’da gerçekleştirildi. 45 üniversiteden 349 öğrencinin hazırladığı 140 projenin sergilendiği final yarışmasında dereceye giren öğrencilere toplam 423 bin TL’lik para ödülü dağıtıldı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB), lisans bitirme tezlerinin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi ve öğrencilerin sanayi ortamında bulunarak uygulama tecrübesi edinmelerini sağlamak amacıyla bu yıl ilk defa "Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması" düzenledi. Üniversite ile sanayi işbirliğine katkı sağlayan yarışmaya Türkiye’deki 54 üniversiteden 474 öğrenci hazırladıkları 201 proje ile başvuruda bulundu.

Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri ile Tarımsal Bilimler alanlarıyla ilgili bölümlerindeki öğrenciler, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün, yöntem, süreç iyileştirme ve geliştirmeye yönelik araştırma projeleri ile yarışmaya katıldılar.

PROJELER

İlk aşama değerlendirmeyi geçen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanı’ndan 21, Maden ve Doğal Kaynaklar, Enerji ve Çevre, İnşaat ve Altyapı Teknolojileri Alanı’ndan 31, Tekstil, Makine ve Otomasyon Teknolojileri Alanı’ndan 23, Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Kimya ve Malzeme, Tarım Teknolojileri Alanı’ndan 22, Üretim Süreç ve Teknolojileri Alanı’ndan 28, Savunma, Havacılık ve Uzay, Ulaştırma/Lojistik Teknolojileri Alanı’ndan 15 olmak üzere toplam 140 proje, 5-9 Temmuz tarihleri arasında Ankara Congresium ATO Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen final sergisine katıldı. Davet edilen projeler 45 üniversiteden toplam 349 öğrenci tarafından hazırlandı.

Finale katılan projeler, sergi sırasında jüri tarafından Yenilikçilik, Geliştirme Süreci, Yaygın Etki, Uygulanabilirlik/Kullanılabilirlik yönlerinden değerlendirilerek tematik alanlarda ödüllendirildi. Tematik alanlarda ödül alan projeler arasından, Yürütme Komitesi tarafından final büyük ödülü almaya değer bulunan projeler belirlendi.

TOPLAM 423 BİN TL’LİK ÖDÜL DAĞILTILDI

Sergilenen projeler arasında tematik alanlarda dereceye giren ilk üç projeye 10 bin TL, 7 bin 500 TL, 5 bin TL, akademik ve sanayi danışmanlarına da 4 bin TL, 3 bin TL, 2 bin TL ödül verildi. Ayrıca dereceye girenler arasından seçilen 3 proje 30 bin TL, 20 bin TL ve 15 bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu. Büyük ödül sahibi projelerin danışmanlarına da 10 bin TL, 7 bin 500 TL ve 5 bin TL verildi. Ayrıca Ankara’daki final sergisine katılan her proje 500 TL aldı. Yarışmada toplam 423 bin TL ödül dağıtıldı.

09 Temmuz 2013
Etiket; olimpiyat, nihat ergün, ödül, tubitak Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
7. TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
TSYD İzmir ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de yılın spor ödülleri açıklandı
TSYD ödülleri sahiplerini buldu
Leonardo erdi muradına
TÜRFAD'dan Okumuş ve Güney'e ödül
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir