18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bakanlar toplantıda bir araya geldi



İkinci Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürünü Güvenilirliği Değerlendirme Kurulu toplantısı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

İŞSİZLİK RAKAMLARI

Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Mayıs ayı işsizlik rakamlarına ilişkin, "Avrupa’da işsizlik rakamlarının tavan yaptığı noktada ülkemizde bir önceki ayın işsizlik rakamlarına göre daha düşük çıkması ekonominin ne kadar güçlü olduğun gösteriyor" dedi. Hizmet ihracatı rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çağlayan, geçen senenin ilk altı ayıyla mukayese edildiğinde hizmet ihracatında yüzde 26’lık bir artış olduğunu ve Türkiye’nin hizmet ihracatını artıran ikinci ülke olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, 2012 yılına ait denetim sonuçlarına ilişkin, "Denetlenen toplum ürün parti sayısı, 250 bin 11 oldu. Bu, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde son derece önemli bir rakam. Denetimlerde 2011 yılına göre 2012 yılında yüzde 25’lik bir artıştan söz ediyoruz. 2013 yılının ilk altı ayında toplam denetlenen ürün parti sayısı 136 bin 893 olmuştur. 2012’nin ilk altı ayında ise denetlenen ürün parti sayısı 25 bin 542’ydi. Denetimler sonucunda güvensiz olduğu tespit edilen ürün sayılarının da önemli artışlar var. 2012 yılında 272 ürün partisinin piyasaya arzı yasaklandı. 2013 yılının ilk yarısında ise 133 ürün partisinde benzer önlemler uygulanmıştır" diye konuştu. 2013’te ürün denetiminin 2012 yılına göre 3 kat arttığına dikkati çeken Çağlayan, denetimlerin daha sık yapılması gerektiğine işaret etti.

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENİLİRLİĞİ

Ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Gıda güvenilirliği politikamız gereği, sağlıklı ve güvenilir gıdada, hem arzın teminini hem de bunun sağlıklı olmasını sağlıyoruz. Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği anlayışla bir gıda denetiminin sağlanmasını önemsiyoruz" dedi. Gıda denetim hizmetlerine ilişkin veriler hakkında bilgi veren Eker, bundan 10 sene önce Türkiye’de kamu kuruluşlarının yaptığı gıda denetim sayısının 39 bin olduğunu ve bu sayının 2012 yılında 413 bine ulaştığını bildirdi. 2013 yılının ilk 7 ayı itibarıyla toplamda 287 bin denetimin yapıldığını belirten Eker, gıda denetim işlerinde 5 bin 35 kişinin çalıştığını dile getirdi.

"2013 YILINDA DENETLENEN ÜRÜN SAYISI 2 BİN 913 ADET"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük ile iç piyasanın birbirinden bağımsız olduğu bir piyasa gözetim sisteminin düşünülemeyeceğini belirterek, "Hali hazırda 119 olan ve önümüzdeki dönemde sayılarını 300’e çıkarmayı planladığımız, konusunda uzman denetmenlerimiz eliyle etkin bir piyasa gözetimi ve denetimi yapmayı planlıyoruz. Tasarımı tamamlanan ve 2014 yılının ilk çeyreğinde kullanıma açacağımız piyasa gözetimi bilgi sistemi projemiz ile gümrük ve iç piyasayı entegre etmeyi ve ürünleri her aşamada takip etmeyi planlıyoruz" dedi. Geçtiğimiz iki yılın piyasa gözetim ve denetim alanında Türkiye için birçok ilkin yaşandığı bir zaman dilimi olduğunu anlatan Yazıcı, Türkiye’de ilk defa, düzenlenmemiş alana yönelik iki temel tebliği Bakanlık olarak yayımladıklarını ve bunların yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yazıcı, 2013 yılının ilk altı aylık döneminde, ithalat ve iç piyasa denetimlerinde toplam denetlenen firma sayısının 349, denetlenen ürün sayısının ise 2 bin 913 adet olduğunu bildirerek, aykırı ürün sayısının 578 olduğunu ifade etti.

SON BİR BUÇUK YILDA YAŞANAN GELİŞMELER

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, son bir buçuk yılda yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi vererek, "Bunlardan birincisi çalışacak insan gücü sayısı ve niteliğini artırmak, ikincisi ise bu işlerin dayandığı mevzuatın bir kısmını güncelleyerek ve yeniden hazırlayarak AB kriterleriyle uyumlu hale getirdik" şeklinde konuştu. 157 firmaya tanıtımları ile ilgili uyarı yazısı gönderdiklerini bildiren Müezzinoğlu, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında denetlenen ve güvensiz ilan edilen ürünlere ilişkin bilgileri tüketicilerin korunması amacıyla internet ve basın yoluyla kamuoyuna duyurulduğunu ifade etti.

16 Ağustos 2013
Etiket; bakanlar, toplantı, İkinci Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürünü Güvenilirliği Değerlendirme Kurulu toplantısı Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kılıçdaroğlu'ndan 'yarı açık cezaevi' benzetmesi
İşçi ve işverene 'borç yapılandırma' uyarısı
HES ve RES'ler için 'acele kamulaştırma' kararı
Maske takana gözaltı, 'makul' şüpheye arama
Kılıçdaroğlu: Belge mi istiyorsun Davutoğlu, al sana belge
"Her noktada hem Al Bayrak hem AKP bayrağı olacak"
Demirtaş grup toplantısında hükümete yüklendi
Bülent Arınç açıkladı: Polisin yetkileri artırılıyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir