19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Başbakan: İhanet içindeler



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de yaptığı konuşmada, "Gelin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında birleşelim. Ülkemizde ikinci bir bayrak dalgalandırmak isteyenler ihanet içindedir. Bizim birliğimize tahammül edemeyenler, bölerek yutmak isteyenler var. Biz öyle iri olalım ki onların midesine oturalım" dedi.

26'ncı Ahilik Haftası ve 49'uncu Esnaf Bayramı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, , Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

Miting alanına gelenler, ellerindeki su şişeleri bile alınıp sıkı güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra girebildi. Basın mensuplarının da Ahi Evran Külliyesine girişte fotoğraf makineleri, kameraları ve çantaları polis köpeği 'Jest'e koklatılarak arandı. Törenin yapıldığı alana girenlere bayrak ve Ak Parti flamaları dağıtıldı. Bunun dışındaki pankart ve dövizler alana sokulmadı. Kırşehir’in yerel davulcuları da miting alanındakileri coşturdu.

NEVŞEHİR'DEN HELİKOPTERLE GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan özel uçakla Nevşehir Kapadokya Tuzköy Havaalanına indi. Burada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Vali Mehmet Ceylan tarafından karşılandı. Başbakan, eşi ve yanındaki bakanlar, helikopterle Kırşehir Ahi Stadına indi. Buradan da Ahi Evran Külliyesine geldi.

MEHTERLİ KARŞILAMA

Külliyede mehter takımının çaldığı marşlarla karşılanan Başbakan Erdoğan, bakanlarla birlikte Ahi Evran Veli Türbesi'ne girerek, dua etti. Daha sonra eşi Emine Erdoğan’la birlikte kürsüye çıkıp alanda toplanan yaklaşık 10 bin kişilik kalabalığı selamladı. Başbakan Erdoğan, ’Türkiye sizinle gurur duyuyor' tezahüratları altında geldiği kürsüde ’’Değerli Ahiler’’ diye sözlerine başladı.

"KÜRESEL SİSTEMİN AHİLERDEN ÖĞRENECEĞİ ÖNEMLİ DERSLER VAR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafın bayramını kutladıktan sonra yaptığı konuşmada, öğle ezanı okunurken kısa bir ara verdikten sonra şunları söyledi: ’’Bu toprakların bir evladı olarak Ahilik teşkilatı ile her zaman gurur duydum, duyacağız. Zira, dünyada böyle bir teşkilata ve köklü etkisi ve yoğun etkisi olan teşkilata rastlamak zordur. Ahilik teşkilatının temelleri 13'üncü yüzyılda Ahi Evran tarafından atıldı. Bu teşkilat sadece Kırşehir’de değil, tüm dünyaya yayılarak, varlığını hissettirdi. Ahiler Selçuklu’nun mayası, Osmanlının nüvesi, çekirdeği oldular.

Cumhuriyet döneminde de ülkemizin sarsılmaz muhafızları oldular. Milletimizin manevi muhafızı ve sağlam kalesi oldular. İşverenlere, esnaflara, yaptığımız toplantılarda, görüşmelerde Ahilik teşkilatının önemini anlatıyorum, anlatacağız. Uluslararası muhataplarımıza, uluslararası ekonomi toplantılarında Ahi’lerin edebini, tevazusunu anlatıyorum. Son olarak, Asya- Pasifik toptancılar toplantısında üzerinde durduğum önemli konu bu oldu. Bugünün küresel sisteminin ahilerden alacağı, öğreneceği çok önemli dersler var. Hırsın dünyamızı kasıp kavurduğu bu dönemde, dünyanın Ahilerden öğrenecekleri çok şeyler var. Haksız rekabetin, kıran kırana rekabetin, insanı sadece tüketici olarak gören zihniyetin Ahilik kültüründen çok şey öğrenmesi gerekiyor. Zengini daha zengin. Fakiri daha fakir yapan zihniyetin Ahilerden paylaşmayı dostluğu ve kardeşliği öğrenmesi gerekiyor. Ne Selçuklu ne Osmanlı sistemi, sömürüye asla müsaade etmedi. Zira o devletin altında mayalarında Ahilik ruhu vardı. Ahilerde sınırsız para kazanma, mal yığma arzusunu göremezsiniz. 8 günlük ömre 9 günlük rızık katma, hırs, azgın para kazanmaya Ahiler kapılarını kapatmışlardır. Siftah edip. Komşularının siftah etmelerini beklemişlerdir. Ahiliği inkar etmek kendimizi, kimliğimizi, ceddimizi öz medeniyetimizi inkar etmek demektir."

ESNAFI GÜÇLENDİRECEĞİZ

Yüzyılların içinden süzüp gelen bu mayayı muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, esnafı güçlendireceklerini belirtti. 11 yıl boyunca esnafın sorunlarını çözmek için çok sayıda reform yapıp, destekler açıkladıklarını belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Bundan sonra da hep birlikte yol yürümeye, soframızdaki ekmeği birlikte büyüteceğiz. Biz göreve geldiğimizde Ziraat Bankasının çiftçiye verdiği faiz yüzde 59’du. Şimdi 0.7 aralığında. Halk Bankasının esnafa verdiği kredi faizi yüzde 46 idi. Yüzde 49’a tırmandı. Şimdi 5-7 aralığında. Farkı görüyor musunuz? Esnaf, ayağa kalksın.

İKİNCİ BAYRAK İSTEYENLER İHANET İÇİNDE

Ahi, ya da Akı, cömert demektir. Eli gönlü açık demektir. Yiğit, kahraman demektir, Ahi ve Akı en çok da, Araplardaki Ahiy, kardeş kelimesinden gelmektedir. Bizim tek bir millet olarak, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik ya, yola çıkarken bunu söyledik. Bugün ve yarın da bunu söyleyeceğiz. Zira, millet kavramı etnik bir yapıyı içermez. Bir çok etnik unsurlar olur millet içinde. Millet kavramının üzerinde çok farklı spekülasyonlar yapanlar olur. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Gelin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında birleşelim. Bir olalım, iri olalım, diri olalım, Türkiye olalım. Tek bayrak diyoruz, çünkü bizim bayrağımızın rengi, şehidimizin kanıdır. Hilal bağımsızlığımın ifadesi, yıldız. Her şehit bir yıldız, onun ifadesidir. Bu anlamla dolu bayrağımız var. Onun için ülkemizde ikinci bir bayrak dalgalandırmak isteyenler ihanet içindedir, bu böyle bilsinler. Onlara asla prim veremeyiz. Bu topraklarda ameliyat ve operasyon kimseye yaptırmayız.

BİZİ YUTMAK İSTEYENLERİN MİDESİNE OTURALIM

Onun için, bizim için batı neyse, doğu odur. Kuzey neyse, güney odur. Hizmetleri her yere götürdük. Havaalanı yapıyoruz, bölücü terör örgütü militanları müteahhitleri tehdit ediyor. Müteahhidin biri gidiyor, biri geliyor. Bölge insanı insanca yaşasın, uçakla gitsin gelsin, saatlerce süren kara yolculuğu yapmasın diyoruz. Kürt kardeşlerimize diyoruz ki biz efendi değil size hizmetkar olmaya geldik diyoruz. Onlar yol kesiyor, biz yol açıyoruz. Bizim birliğimize tahammül edemeyenler, bölerek yutmak isteyenler var. Biz öyle iri olalım ki onların midesine oturalım. Sizlerle geçmişi inşa ettik. Geleceği de sizlerle inşa edeceğiz.’’

PAZARTESİ GÜNÜ YİNE AYAĞIMIZA ÇELME TAKACAKLAR

Başbakan Erdoğan, konuşmasında pazartesi günü yapacağı demokratikleşme açıklamalarına da değindi. Bu konuda engel olmak isteyenlerin bulunacağına dikkat çeken Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Pazartesi günü Ankara’da Bakanlar Kurulu toplantısının hemen öncesinde saat 11.00’de tarihi bir an yaşacağız. Türkiye’ye adeta farklı bir dönüm noktası getirecek. Yeni bir ufku inşallah dualarla başlatıp açacağız. 11 yıl boyunca hangi reformu yaparsak karşı çıkanlar oldu. Pazartesi günü yine karşı çıkanlar olacak. Biz siyah deyince, onlar beyaz diyor. Bizdeki muhalefet budur. Batıdaki muhalefet ile aramızdaki fark budur. Çelme takmak isteyenler oldu. Pazartesi günü yine çelme takacaklar. İstanbul’a köprü yapıyoruz 3'üncü köprü yapıyoruz yine karşı çıkıyorlar. 29 Ekim’de İstanbul’da 62 metre derinlikten geçecek Marmararay’ı açıyoruz. Bu bize nasip oldu. Allahtan denizin altından gidiyor. Üstünden geçse, gelir gösteri yaparlar. Bunlar her reforma karşı çıkarlar. Ama, biz başaracağız. 11 yıl boyunca onlar yanıldı, Türkiye kazandı. Pazartesi günü de öyle olacak. İki de bir çıkıyorlar İmralı istedi yapıyorlar diyorlar. Elinize dilinize dursun, ne alaka. Bunlar bizim tüzüğümüzde, programımızda var. Gün geldikçe, zemin oluştukça açıklıyoruz. 11 yıl boyunca her reform, Türkiye’nin kardeşliğini büyümesini sağlıyor. Bizi 2023 hedeflerine daha da yakınlaştıracak. Milletimizin yararına olmayacak hiçbir meselenin içinde bizi göremezsiniz. Biz söz verir, milletimizden yetki alır, sonra yaparız. Mühür sizde, siz ne derseniz, biz onu yaparız. Demokratik paket, Türkiye’nin lehine olacak. Terör, Türkiye’nin zemininden kayıyor, kayacak. Ele ele birlik ve beraberlik içinde olalım. Bu süreci muhafaza edeceğiz. Çözüm sürecinde oyunlara gelmeyin. Bunu yükseltelim. Ne aldatan, ne aldanan olacağız. Bu süreci büyüteceğiz. Hiç endişeniz olmasın. Türk lirasının ve Türk pasaportunun bir değeri var."

YAZICI: SORUNLARIN TEMELİ AHLAKİ YOZLAŞMA

Ahilik Haftasının kapanışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, "Bilgiyi hikmetle ticareti ahlakla buluşturmak için Ahiliğe ihtiyacımız vardır. Bu gün dünyada yaşanan tüm sorunların temeli ahlaki yozlaşmadır. Şayet, öyle olmasa Somali’de kardeşlerimiz açlıktan ölmezdi. Mısır’da, Suriye’de kardeş kanı dökülmezdi. Gazze, kuşatma altında olmazdı. Ahi Evran’ın 800 yıl önce söylediklerini anlamamız, içselleştirmemiz lazım. Sayın Başbakanımızın esnaf kardeşlerimize yaptığı bir iftarda söylediği gibi Ahiliği hayata geçirmeliyiz’’ dedi.

Öte yandan, Kırşehir belediye başkanı tarafından Ahi Külliyesine olan maddi ve manevi katkılardan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e ve TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül’e Kırşehir’in fahri hemşerilik beratları verildi. Törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ustalık belgesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na onur belgesi veridi ve Kayseri’nin Develi ilçesinden yılın ahisi seçilen Mahir Solak’a kaftan giydirildi

28 Eylül 2013
Etiket; Başbakan Kırşehir ahilik, esnaf bayramı Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan, Hayati yazıcı, Mahir Solak, Ahi Evran töreni, Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir