28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bezdiriye karşı günlük tutun



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile Türk- İş işbirliğiyle başlayan eğitimde mobingle (bezdiri) bireysel mücadele önerileri arasında sakin olma, kanıt olacak e-posta, not, mesaj belgelerini saklama, psikolojik taciz sürecine ilişkin günlük tutma gibi öneriler yeraldı.

İzmir’de, ÇASGEM ve Türk-İş işbirliğle düzenlenen 'İşyerinde psikolojik taciz eğitim projesi' toplantısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı. Türk-İş’e bağlı sendikalardan gelen şube başkanları ve işyeri temsilcilerinin katıldığı eğitimde, ÇASGEM Başkan Yardımcısı Dr. Ali İhsan Solak, Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ve eğitimci uzman İsmail Akgün açılış konuşması yaptı.

Dr. Solak, hiç kimsenin mobingle ilgili uyarıları küçümsememesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "Haklarımızı bilmeliyiz. Bilmeyince sıkıntılar büyür. Bilinçli toplum oluşturmak, işyerlerinde doğru bilgiyi aktarmak önemlidir. Mobing kavramı son yıllarda medyatikleşti, zaman zaman işi sulandırmaya çalışanlar, kendisinin mobing mağduru olduğunu söyleyen kişiler ortaya çıkabiliyor. Ayrımı yapmak için bilinçlenmeliyiz."

Mevzuatta sıkıntı olduğunu, mobingi önlemek için yasal düzenleme eksikliği bulunduğunu dile getiren Dr. Ali İhsan Solak, şöyle dedi:

"6 bin 331 sayılı İş güvenliği Yasası’na, sendikaların talep etmesine karşın konulmadı. Bunda Bakanlığın da eksikliği olabilir. Ancak, çalışanlar ve sendikların bu konuda ısrarcı olması gerekir."

Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ise, mobingin önlenmesinin iş barışı için çok önemli olduğunu söyledi. Eğitimin kaydının tüm sendika şubelerine gönderileceğini ve bu konudaki bilinçlenmenin yayılması için çaba göstereceklerini dile getiren Karakoç, mobing ve işten atma konusunun çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Uzman eğitimci İsmail Akgün ise eğitimin çalışanların ruh sağlığı ve iş veriminin artması için de çok önemli olduğunu belitti. Dünyada ve Türkiye’de mobing konusunun yeni oldğunu, ancak çalışma hayatı varolduğundan beri yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Akgün, "İşveren, çalışanı kölesi gibi görsün istemiyoruz" dedi. Eğitim kapsamında anket yapan Akgün, katılımcılara işyerinde bir kişi veya grup tarafından rahatsız edici davranışa (baskıcı, alaycı, salgırgan) maruz kalıp kalmadıklarını, tanık olup- olmadıklarını sordu. Davranışların beçimleri ve sıklıklarının ne olduğunu ve yarattığı etkiyi soran Akgün, uygulamların kurumsal mı, bireysel mi olduğu sorusunu da yöneltti.

MOBİNGLE BİREYSEL MÜCADELE ÖNERİLERİ

Katılımcılara dağıtılan ve ÇASGEM tarafından hazırlanan 'İşyerinde psikolojik taciz bilgilendirme rehberi' broşüründe ise mobbing, türleri, etkileri, önlenmesine yönelik öneriler, konuyla ilgili mevzuat ve Yargıtay kararları gibi bilgiler yer aldı.

Mobbingle bireysel mücadele önerileri arasında çatışmadan kaçınma ve sakin olmaya gayret gösterme, mobing üst yönetim tarafından yapılmıyorsa konuyu üst yönetime bildirme, psikolojik tacize uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklama ilk sırada yeraldı. Psikolojik taciz sürecine ilişkin günlük tutulması, sürece şahit olan veya olabilecek çalışma arkadaşlarıyla görüşme, sendikadan yardım talep etmek de önerildi. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 170’in aranarak, uzman psikologlardan destek alınması, tıbbi ve hukuki desteğe başvurulması da önerilirken, son çare olarak sorun işyerinde çözülmüyorsa yargıya başvurulması istendi.

22 Ekim 2013
Etiket; mobbing, ali ihsan solak, psikolojik taciz, mobbige karşı öneriler Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Çalışmak bizi tüketiyor mu
Türeli, psikolojik tacizle mücadele başlattı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir