20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bodrum'da İmar Tartışması



Bodrum’da, mevzuata uygun devam eden inşaatlar dışında diğer bütün imar faaliyetlerinin geçici bir süre durdurulması, sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Mavi Yol Girişimi, Bodrum’u sıkıntılı bir sürecin beklediğini açıkladı.

Bodrum Esnaf, Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Engin Kaplan, "Muğla ilimizdeki bütün belediyelerimizi önemli sorunlar beklediğini görebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı. Muğla’nın, 'Büyükşehir' statüsüne alınmasının ardından Bodrum Yarımadası’ndaki belde belediyeleri kapanarak mahalleye dönüştürüldü. Daha önce Bodrum merkez ve 10 belde belediyesi bulunan yarımadada seçimlerle birlikte tek belediye olarak Bodrum Belediyesi hizmet vermeye başladı.

Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, imar konusuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, şöyle dedi:

"Seçimlerin ardından şu anda mahalle olan beldelerimizde teslim alma işlemini tamamladık ve hızla Bodrum’u yaz sezonuna hazırlamaya başladık. İmar çalışmalarımızı da hızla devam ettiriyoruz. Bodrum Belediyesi olarak artık bulanık suda balık avlama gibi bir niyetiniz yok. Onun için suların durulması lazım. O nedenle de belediyedeki imar planlarımızı toplayıp düzgün bir hale getirebilmemiz için mevzuata uygun olarak ruhsat alınmış devam eden inşaatlar ve onların alacağı iskanların haricinde diğer bütün faaliyetleri geçici bir süre durdurduk." Başkan Kocadon ayrıca belediyedeki plan yetkilerini toplayıp, Büyükşehir Belediyesi ile görüştükten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile entegre etmek gerektiğini de belirtti.

"YILLARDIR BUNLARI DİLE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

İmar konusunda ciddi anlamda bir sıkıntı çekildiğini ve yetki karmaşası olduğunu öne süren Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, Bodrum’un gündemine düşen imarda durdurma konusunda, şöyle konuştu: "Zaten bu konuda sıkıntılarımız vardı. Yıllardır da bunları dile getirmeye çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta inşaat yasağı başlayacak. O dönemden sonrada imarla ilgili, Büyükşehir Yasası, kanun hükmündeki kararnamelerle doğal alanların imar yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmesi, kültür turizm bölgelerinin Kültür Turizm Bakanlığı’nda olması gibi bir sürü sıkıntılı durum var. Bunları aşmak için bir durdurulması gerekiyor zaten. Anladığım kadarıyla bu durdurma Bodrum Yarımadası’nda bir bütünlük sağlamak için. Bu yetki var mıdır, yok mudur? Büyükşehirle nasıl çözülecek. Buda bizim kafamızda soru işaretleri olan konular."

"DAHA ÖNCEDEN ÇALIŞMALAR YAPILABİLİRDİ"

Tüm kurumların halkın, meslek odalarının birlikte çalışıp 'Sert geçiş’ dediği bu dönemi Bodrum yararına çok fazla yara almadan atlatabilmek gerektiğini söyleyen Dizdar, imarda durdurma konusunda, "Başka yolu yok, çünkü geçiş çok sert. Ancak bu konuyla ilgili daha önceden çalışmalar yapılabilirdi" diye konuştu.

Dizdar açıklamasında şunları söyledi:

"Büyükşehir Yasası seçimden sonra uygulanmaya başladı. Herkes ne yapacağını bilmiyor. Bu anlamda durdurulması çok önemli. Zaten durdurulmak zorunda. Kanun hükmünde kararnameler eski ama belediye seçimlerinden çok kısa süre önce Büyükşehir Yasası da geldi. Bu süreçte bunun önlemini almak kolay değildi. Her şey birdenbire oldu. Sadece Bodrum’u değil Muğla genelini sıkıntılı bir süreç bekliyor. Yeni Büyükşehir olan yerlerde aynı sıkıntılar yaşanacak. Belediyelerin doğru planlamalar, doğru çalışmalar yapması lazım. Herkes doğru organize olarak bu süreci atlatmalıyız."

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan ise şunları kaydetti:

“Muğla ilinin Büyükşehir’e dönüşmesi sürecinde başından beri toplantılar, bilgilendirmeler ve yorumlarımız oldu. Bu değişimin faydaları kadar handikaplar içerdiğini dile getirdik. Büyükşehir yaşamımızın özellikle ilk dönemleri yöneticilerimizin, vatandaşlarımızın, iş dünyamızın entegrasyon dönemi olacağından hataya ve zararlara çok açık bir şekilde geçecektir.

Yasa yürürlüğe girmiş fakat hiçbir fiziki altyapı oluşturulmamıştır. Muğla ilimizdeki bütün belediyelerimizi önemli sorunlar beklediğini görebiliyoruz. Bu bağlamda BESİAD yönetimi olarak Bodrum Belediyemizin aldığı kararın daha profesyonel, ayakları yere basan bir mekanizmayı hayata geçirmeye yönelik olduğunu umuyor ve destekliyoruz. Bodrum’un yerel değerleri, koyları ve özgün mimarisinin korunmasını, bugüne kadar yapılan hataların telafisini, üzerinde yaşadığımız hazinenin kıymetinin bilinmesini diliyoruz."

28 Nisan 2014
Etiket; bodrum imar, engin kaplan, mehmet kocadon, bodrum esnaf işadamı Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ünlü oyuncudan başkana ziyaret
7 Kıtanın Güzelleri Bodrum'da
Kocadon'a miting gibi tören
Dilek Naz gözyaşlarıyla uğurlandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir