24 Nisan 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

BSB Altın Portakal'dan çekildi



Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Gezi Direnişi'ni konu alan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgesel filmin önce 'sansür'e uğrayarak yarışmadan çıkarılması, ardından bugün 'otosansür' neticesinde tekrar dahil edilmesini gerekçe göstererek Altın Portakal'dan çekildiğini açıkladı. 

BSB, “Sansür kadar sansür baskısıyla oluşan otosansüre karşı da daha güçlü sektör kararlılığı ve dayanışmasına ihtiyaç var” başlıklı açıklamada, filmin müdahaleye uğramadan yarışmaya katılımının sağlanamamasına tepki göstererek, 51’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacaklarını açıkladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 “30 Eylül 2014 tarihinde 51’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ön Jüri’si tarafından kamuya açık olarak paylaşılan ‘Zorunlu Açıklama’da ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgesel filminin festival yönetiminin inisiyatifi ile yarışmadan çıkarıldığı bilgisi yer alıyordu. Belgesel Sinemacılar Birliği, bu duyurudan hemen sonra filmin sansürsüz şekilde yeniden yarışmaya dahil edilmesi için, 'Sansüre hayır' duyurularından daha etkili olacağına inandığı sektör kararlılığı ve dayanışmasının güçlendirilmesi için yoğun çaba sarf etti.

Ne var ki filmin müdahaleye uğramadan yarışmaya katılım kararı sağlanamadı. Gelinen noktada 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ filmi altyazı değişikliği ile festival yarışmasına tekrar alındı. Yönetmenin festivalin yeniden yapılabilir olmasını sağlayan özverisini anlayışla karşılamakla birlikte, süreci yönetenlerin festivalin yapılıp yapılmaması noktasındaki sorumluluğu yönetmene yıkan uygulamalarını ve bu yönde sektörün bazı kesimleri tarafından yapılan ve yönetmene baskı işlevi gören açıklamaları kabul edilemez buluyoruz.

Sansürden daha endişe verici olan ve sansür baskısının yol açtığı otosansür olgusunu tartışmayı özgür düşüncenin ve yaratıcılığın önündeki en önemli sorunlar arasında görüyoruz. Yaşanan sıkıntılar, festivallerin sanata müdahale hakkını kendinde gören iradelerin gölgesinde gerçekleştirilmesinin getirdiği sıkıntılarla yüzleşmemiz gerektiğini bir kez daha bizlere göstermiş oldu. Bu deneyimin festivallerin özgür ve özerk gerçekleşmesi yolundaki çabaları tetikleyerek, tüm sinema sektörüne sürekliliği olan ve güçlenerek büyüyen festivallere giden yolu açmasını içtenlikle diliyoruz.

Belgesel Sinemacılar Birliği olarak sansürün kabul edilemez olduğunun altını bir kere daha çiziyoruz. Sansürü ve sansür baskısıyla oluşan otosansürü meşrulaştırmamak ve gelecek festivallerde bu doğrultudaki uygulamalara davetiye çıkartmamak adına 51’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."

REYAN TUVİ TWİTTER HESABINDAN AÇIKLADI

Yönetmen Reyan Tuvi, belgeselinin Altın Portakal'da yarışacağını twitter
hesabından yaptığı şu açıklamayla duyurdu:

" 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Belgesel Yarışması'nda yarışacak. Bir haftaya yakın süredir devam etmekte olan ve sinema sektörüne topyekün çok önemsediğim bir tartışma başlatan bu durum, filmin İngilizce altyazısındaki bir küfür çevirisini kaldırmamla sona erdi. Belgeselimiz, İstanbul ve diğer festivallerde izleyici ile buluştuğu haliyle, kurgusuna dokunulmadan Antalya izleyicisi ile buluşacak. Sokaklarda, duvarlardan küfürleri boyayarak silen ve "küfürle değil, inatla diren" diyen kadınları selamlıyorum. Bana destek veren, yanımda duran herkese, içtenlikle teşekkür ederim."

NE OLMUŞTU?

Gezi Direnişi'ni konu eden 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı belgesel film 'TCK'nın 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtva ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışması kategorisinden çıkarıldı.

Yarışmanın ön jürisinde bulunan Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç, Festival Yönetimi'nin aldığı bu kararı sansür olarak nitelendirdi.

Festival Yönetimi sansür iddialarını reddederek kararı savundu. Yapılan açıklamada başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahip oldukları belirtildi.

Sinema Yazarları Derneği, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 'sansür denilen çağdışı uygulamayı protesto ediyoruz' ifadesine yer verdi.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Ana Jüri Başkanı Can Candan da yaşanan gelişmelerin ardından jüri başkanlığından çekildiğini duyurdu.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını üstlenen Yılmaz Erdoğan ise "Sansürün olduğu yerde ben olmam. Yapılan tartışmanın benim jürimle ilgisi yok. Olayın sorumlusu olarak beni yansıtmaları doğru değil" dedi.

05 Ekim 2014
Etiket; belgesel sinemacılar birliği, bsb, sansür, otosansür, altın portakal, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Facebook'a Sansür Geldi
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
Kılıçdaroğlu: YPG terör örgütü değil
'Erdoğan ile Esad kebap yerken, biz işkence altındaydık'
HDP binasına saldıranlardan 'Ödül bekliyorduk' savunması
81 kişinin yargılandığı 'Gezi Davası'nda ilk duruşma
Güzelbahçe'de belediye çevre derneğini yıktı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
İZMİR'LİLER AVNİ ANIL'I UNUTMADILAR
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
Dört gün Buda üç gün Zorba
İkinin Biri İzmir'de
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
Gravürlerde yaşayan İzmir
2018 model gelinikler
Keçenin yansıttığı kadınlar
İş önlükleri sanatla buluştu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir