18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

CHP'li Susam: Başbakan bizimle aynı görüşte!



CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankaların faiz dışı gelirlerine yönelik sözlerini hatırlatarak, kendilerinin de bundan şikayetçi olduğunu vurguladı.

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu gündeminde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u görüştükleri sırada, tüketici dernekleriyle birlikte bankaların faiz dışı gelirlerinin ne kadar yüksek olduğunu gündeme getirdiklerini anlatan Susam, şöyle devam etti:

''BDDK’nın 2012 verilerine göre bankaların toplam 52 milyar lira faiz geliri ve 27 milyar liralık faiz dışı operasyon geliri bulunuyor. Bu tutar içinde farklı isimler altında ücret, komisyon ve masraflar 19 milyar liraya ulaşıyor. Bankalar, ana gelir kalemleri olması gereken faizin dışında kalan işlemlerinden, tüm giderlerini karşılayacak kadar gelir elde ediyor."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve komisyonda görüşülen kanun tasarısıyla bankaların bu komisyon ve ücretleri almasına yasal dayanak hazırlandığını kaydeden Susam şöyle konuştu:

"Tasarının 4'üncü maddesinde bankaların faiz dışında hangi ücret, komisyon ve masraf türlerini alacağının BDDK tarafından belirleneceği söylenmektedir. Bugüne kadar tüketici dernekleri tarafından yapılan başvurularda, bu ücretlerin pek çoğunun haksız olduğuna karar verilmişken, bu kazanç, düzenleme sayesinde kanun güvencesine alınmaktadır. Gerek komisyonda, gerekse alt komisyon aşamasında yaptığımız çalışmalarda, işleme dayanmayan gelirlerin alınmaması yolunda düzenleme yapmak istedik, önergeler verdik. Ancak Bakanlık ve BDDK bu paraların alınması gerektiğini savundu, önergelerimizi reddetti."

'TÜKETİCİYE RAHAT NEFES ALDIRALIM'

Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce, kendisinin komisyonda söylediğine benzer ifadeler kullandığını belirten Mehmet Ali Susam açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Görülüyor ki sayın Başbakan bizimle aynı görüştedir. Tüketici Kanunu ekim ayında Meclis gündemine giriyor. Fırsat kaçmadı. Bu düzenlemeyi Genel Kurul görüşmeleri esnasında da yaparak, vatandaşı mağdur eden fahiş ücretleri makul bir seviyeye indirebiliriz. İşleme dayanmayan ücret ve komisyonları kaldırabiliriz. Biz de destek verelim, ortak önerge hazırlayarak birlikte gerçekleştirelim. Tüketiciye rahat bir nefes aldıralım."

BORÇLU VATANDAŞ 13 MİLYONU GEÇTİ

Kredi kartlarının kullanımının, kartlarda yüksek faiz, ücret ve komisyon uygulamalarının son 10 yılda geliştiğini hatırlatan Susam konuşmasını şöyle tamamladı:

"Uygulanan yanlış ekonomik program sanayiciyi, esnafı ve vatandaşı borçlandırmıştır. 2002 yılında bir ailenin borcu harcanabilir gelirinin yüzde 5'i civarındayken, bugün bu oran yüzde 48’lere yükselmiştir. Vatandaş henüz kazanmadığı bir parayı harcamakta, geleceğini ipotek altına almaktadır. AKP iktidara geldiğinde 1.5 milyon kişinin bankalara kredi borcu vardı, bugün bu rakam 13 milyonu geçti. Ne yazık ki bu borçluların beşte biri borcunu ödeyemiyor. Bunlar üretmeden tüketen ekonomik modelin en doğal sonucudur. Türkiye’nin yeniden sanayicisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle birlikte üreten ve tasarruf eden bir ülke noktasına gelmesi gerekmektedir."

18 Temmuz 2013
Etiket; mehmet, ali, susam, chp, başbakan, recep, tayyip, erdoğan, faiz, banka, tüketici, kredi, komisyon Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TFF'DE İZMİR GÜCÜ
NARLIDERE'DE GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
İZVAK'tan üçüncü zirve
47. Folkart TSYD Kupası Menemen'in
Halil 3 yıl daha Göztepe'de
Bakana Altınordu forması
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir