14 Eylül 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Dünyanın en iyi araştırma ödülü’nü EÜ ekibi kazandı



(Ege Ajans)Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 6-9 Haziran tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 4. Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinden iki ödülle döndü. 86 ülkeden 2015 araştırmacının 463 araştırmayla katıldığı kongrede Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi-Radyoloji ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalları tarafından gerçekleştirilen “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi” çalışması, en iyi araştırma ödülünü aldı.

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ve dünyada yöntem ve özellikleri açısından ilk olma özelliği taşıyan çalışmada, Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalından Prof.Dr.Cahide Aydın,Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren ve Dr. Utku Yazıcı; Radyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Cem Çallı; Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yer almıştı. Ege Üniversitesi’ne 2 ödül birden getiren ekibi makamında kabul ederek kutlayan Rektör Prof.Dr.Candeğer Yılmaz,3 Tesla MR’ın kendisinin başhekim yardımcısı olduğu dönemde alındığını,cihazın böyle bir çalışmada ödüle dönüşmesinden son derece mutlu olduğunu belirtti.

“Birikimi harekete geçirmek” sloganıyla bilim insanlarının özverili çalışmalarının değerlendirilmesi için çalıştıklarını belirten Rektör Prof.Dr.Yılmaz, “Üst yöneticinin alt yapıyı hazırlaması felsefesiyle tüm çalışmalarda arkadaşlarımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.Alınan ödüllerin,ödül sahiplerine yeni sorumluluklar da yüklediğini ifade eden Prof.Dr.Yılmaz, “Seneye yeni ödüller bekliyorum”diye konuştu.

Törene Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Atilla Silkü,Prof.Dr.Yeşim Kirazlı ve Prof.Dr.Semih Ötleş’te katıldı. Araştırmada Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan 201 çocukla 100 normal çocuk genetik, nöropsikolojik test performansları ve beyin görüntüleme bakımından karşılaştırıldı. Tüm dünyada geçen ay kullanıma giren DSM-V tanı sistemi kullanılan çalışmada 3 farklı MR görüntüleme yöntemi bir arada kullanıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında 3 Tesla MR kullanılan çalışmada, Fonksiyonel MR kullanılarak beynin gri cevher aktivitesi, DTI ile beyaz cevher bağlantıları ve ASL kullanılarak beynin kanlanması ölçüldü. Tüm olguların genetik incelemeleri Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında gerçekleştirildi. Bu araştırma birçok özellikleri bakımından dünyada yapılan ilk araştırma özelliğini taşıyor:

İlk kez nöropsikolojik, genetik ve beyin MR bulguları aynı anda kullanılarak Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar incelendi.Tüm dünyada geçen ay kullanıma giren DSM-V tanı sistemi kullanılarak sadece Dikkat Eksikliği olup hiç hiperaktivitesi olmayan olgularla diğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların karşılaştırılması açısından da ilk çalışma. Bu çalışmanın sonuçları sadece Dikkat Eksikliği olup hiç hiperaktivitesi olmayan çocukların diğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklara oranla daha yavaş olduklarını ve tepki verme sürelerinin daha uzun DRD4 denen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğundaki en önemli genin bu çocuklarda daha farklı özellik gösterdiği dikkat gerektiren işleri yaparken beyinlerinin arka bölümünün (oksipital lob); yani görme merkezinin daha fazla aktive olduğunu ortaya koydu. En iyi araştırma turuna kalan araştırma ise 123 Otistik ve Hiperaktivitesi olan çocuğun, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde en sık kullanılan ilaç olan Metilfenidat (Ritalin) tedavisine neden olumsuz yanıt verdiğinin genetik kökenleri araştırıldı. Çocuk Psikiyatrisinden Prof Dr Eyüp Sabri Ercan ve Ülkü Akyol Ardıç ile Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş tarafından gerçekleştirilen ve alanında ilk olan bu araştırma Otizmin şiddeti artıkça Metilfenidat tedavisine yanıtın azaldığını ve daha fazla yan etkiye yol açtığını ortaya koydu. Sonuçlar Otistik çocuklarda aşırı hareketlilik tedavisi için ilaç kullanımı konusunda yol gösterici olmakla kalmayıp, ileride Otizmin meydana gelme nedenlerinin bulunması için çok önemli ipuçları sağladı.

En İyi Araştırma Ödülü: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi konusunda Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren, Dr. Utku Yazıcı, Prof. Dr. Cem Çallı; Doç. Dr. Buket Kosova, Duygu Aygüneş ve Prof. Dr. Cahide Aydın tarafından yapıldı.

En İyi Poster Turuna Katılan Çalışma: Otizmde Metilfenidata Yetersi Yanıt: CES 1 Enzim sizteminin rolü var mı?konusunda çalışmaları,Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Ülkü Akyol Ardıç, Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yürüttü. Bu araştırmalar nedeniyle Prof.Dr. Eyüp Sabri Ercan,Amerikan Sağlık Enstitüsü Psikiyatri Bölümüne(NIMH) araştırmacı olarak davet edildi. Başarılı araştırmacılara Rektör Prof.Dr.Yılmaz tarafından da teşekkür belgeleri verildi.

25 Haziran 2013
Etiket; ege, üniversitesi, tıp, fakültesi, milano, hiperaktif Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
Folkart TSYD Ege Kupası Altay'ın
Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
 
+ Çok okunan haberler
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir