25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ege ihracatçısı kendini aştı



Türkiye’de ihracatın başlama noktası olan Ege Bölgesi, ihracatçı kimliğini koruyor. Ege Bölgesi’nden 2015 yılının ilk yarısında ihracat, ithalat rakamlarını geçti.

Egeli ihracatçılar, 1 Ocak – 30 Haziran 2015 döneminde Türkiye’ye 8 milyar 102 milyon dolar döviz kazandırırken, Ege Bölgesi’nin ithalatı 7 milyar 755 milyon dolarda kaldı. Ege Bölgesi’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 104.4 oldu. Ege Bölgesi’nin 2015 yılının ilk yarısında dış ticaret hacmi 15 milyar 857 milyon dolar olarak istatistiklere geçti.

Ege Bölgesi’nin 2014 yılı ilk yarısındaki dış ticaret hacmi ise 18 milyar 310 milyon dolar olmuştu. Ege Bölgesi’nin dış ticaret hacmi yüzde 13.3 daraldı. 2015 yılının ilk yarısında Türkiye, 106 milyar 746 milyon dolarlık ithalat yaparken, 73 milyar 512 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 66 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden yapılan derlemeye göre, Ege Bölgesi’nde İzmir ve Uşak dış ticaret açığı verirken, Manisa, Denizli, Aydın, Balıkesir, Muğla, Afyon ve Kütahya dış ticaret fazlası veren iller oldu. Ege Bölgesi dış ticaretin yüzde 55’ini İzmir tek başına yaptı Ege Bölgesi’nin dış ticarette lokomotifi olan İzmir, 2015 yılının Ocak – Haziran döneminde 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 18’lik gerilemeyle 4 milyar 121 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatı ise yüzde 11’lik düşüşle 4 milyar 523 milyon dolar oldu.

İzmir’in ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 91.1 seviyesinde kaldı. İzmir’in dış ticaret hacmi 8 milyar 644 milyon dolar oldu ve Ege Bölgesi dış ticaret hacminin yüzde 55’ini tek başına gerçekleştirdi. Ege Bölgesi’nde dış ticaret rakamlarında İzmir’i Manisa izledi.

Manisa 2015 yılının ilk yarısında 1 milyar 616 milyon dolar ithalat yaparken bu karşılık 1 milyar 697 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı. Manisa’nın dış ticaret hacmi 3 milyar 313 milyon dolar olurken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 105 oldu. Türkiye’de en fazla ihracat yapan iller sıralamasında ilk 10’un gediklisi Denizli, 2015 yılının Ocak – Haziran döneminde 1 milyar 171 milyon dolar ihracat yaparken, aynı dönemde 969 milyon dolar ithalat yaptı.

Denizli’nin dış ticaret hacmi 2 milyar 140 milyon dolar olurken, Denizlili ihracatçılar her 100 dolarlık ithalata karşılık 120 dolar ihracat yapma başarısı gösterdi. TÜİK verilerine göre, 2015 yılının ilk yarısında Aydın, 320 milyon dolar ihracata karşılık, 139 milyon dolar ithalat yaptı. Aydın’ın ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 230’a ulaştı.

Balıkesir ise, 231 milyon dolar ithalata karşılık 271 milyon dolar ihracat yaptı ve ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 117 oldu. Ege Bölgesi’nde 2015 yılının ilk yarısında ihracatını arttıran tek il konumundaki Muğla, 180 milyon dolar dışsatıma imza atarken, ithalatı 64 milyon dolarda kaldı. Muğla’nın ihracatının ithalatını karşılama oranı ise yüzde 280’e ulaştı.

Ege Bölgesi illeri içerisinde Afyon yüzde 644 ihracatın ithalatı karşılama oranı ile rekor kırdı. Doğaltaş ve yumurta ağırlıklı 157 milyon dolar ihracat yapan Afyon, 24 milyon dolar ithalat ile Ege Bölgesi illeri içinde ithalatı en az il olarak da kayıtlara geçti. İzmir ile birlikte dış ticaret açığı veren Uşak 102 milyon dolar ihracata karşılık, 108 milyon dolar ithalat yaptı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 94’te kaldı. Kütahya ise 80 milyon dolar ihracat, 78 milyon dolar ithalat rakamı ile Ege Bölgesi illeri içinde dış ticaret sıralamasında son sırada yer aldı.

Ege Bölgesi’nin yüzyıllara dayanan ihracat tecrübesiyle ihracatçı kimliğinin her zaman ağır bastığını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 66 seviyesinde olduğu süreçte, Ege Bölgesi’nin ihracatının ithalatını geçmesinden gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi.

Ege Bölgesi’nin geçtiğimiz yıllarda da dış ticaret fazlası verdiğini hatırlatan Ünlütürk, “Darısı Türkiye’nin başına diyoruz. İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşmaya yapılacak yatırımla Türkiye’nin de dış ticaret fazlası vermesi mümkün. İhracatımızda yüzde 4 seviyesinde olan ileri teknoloji ürünlerinin payını yüzde 25’e çıkarmayı, 1.6 dolar seviyesinde olan ortalama ihraç fiyatımızı 3 dolara yükseltmesi başarmayı hedefliyoruz. Bu hedefleri tutturduğumuzda dış ticaret açığımızı kapatabilir, dış ticaret fazlası veren ülke konumuna geçebiliriz” diye konuştu.

07 Ağustos 2015
Etiket; ege ihracatçılar birliği, sabhi ünlütürk Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir