19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Evinin bahçesine müze kurdu



MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Çandır Mahallesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Varol, evinin bahçesine kurduğu çadırda eski dönemlere ait ve Yörükler ile özdeşleşen eşyaları sergileyerek geçmişi geleceğe taşıdı.

10 yılda topladığı, yaklaşık 500 yıla dayanan tarihe sahip Yörük eşyalarını 4 yıldır sergileyen Varol, 2 bine yakın eşyanın yer aldığı serginin ücretsiz gezildiğini söyledi.

Çadırlarda doğan atalarının günlük yaşantılarında kullandıkları eşyaları sergileyerek bir kültürün tanıtılmasına yardımcı olmak isteyen Mehmet Varol, 10 yıl önce yörük köylerini gezerek onların kullandığı eşyaları toplamaya başladı.

Çiftçilikten elde ettiği geliriyle bazı eşyaları satın alan Varol, bazılarının ise ailesinden kaldığını dile getirdi. Evinin bahçesinde çadır kurarak Yörük Kültür Evi açtığını vurgulayan Varol, "2 binin üzerinde Yörük, Osmanlı ve Karamanoğulları'na kadar uzanan tarihi eserleri sergiye sundum. Tarihi 500 yıla kadar varan eşyalar arasında deve hamuru yapılan tahtalar, giysiler, gelinlikler, kıldan yapılma çadır, kilim ve halıları ile ağırlık kullanılmadan üzerindeki çentiklere göre alışveriş yapılan teraziler, gelin taçları, süs eşyaları, ahşap ve bakır eşyalar, ateş çubukları, ibrikler, idare ve gaz lambaları, ahşap aynalık, yazma, yemeni, yelek, çocuk beşikleri, yün eğirmekte kullanılan teşe gibi birçok eşyanın bulunduğu sergiyi gezenlerden para talep etmiyorum.

Biz Yörükler Çandır'a 1300'lerde gelmişiz. Babamın dedesi Hacı Musaoğlu'nun mezarı 1310 tarihinde Ölemez Dağı'nda defnedilmiş. Yörük torunu olduğum için tarihi Kaunos harabelerinin de olduğu bir yerde tanıtmak amacıyla ücretsiz olarak bu kültür evini açtım. Hiçbir ticari amacım yok" dedi.

YENİ NESİLLER YÖRÜKLERİ TANIMALI

Çandır'da 1940 yılında tek odalı çadırda dünyaya geldiğini ve 1945 yılında Yörüklüğü bırakarak Çandır Köyü'ne yerleşik düzene geçtiğini söyleyen Mehmet Varol "Yörük atalarının eşyalarının kaybolmaması ve genç nesillere yörük kültürünü öğretmek için bunları toplamaya başladım. Teknoloji yokken atalarımızın nasıl yaşadığını göstermek istedim. Bunlar bizim kültürümüz açısından çok önemli eserler. Geçmiş ile bugünü birbirine bağlıyor. Değerlendirilmeseler belki de atılıp yok olacaklardı" diye konuştu.

Yörük kültüründe özellikle kilimler üzerine işlenen işaretler sayesinde hangi bölgede hangi Yörük topluluğunun yaşadığının anlatıldığını da sözlerine ekleyen Mehmet Varol "Örneğin buradaki kilimlerim Toroslar'da yaşayan Karamanoğulları Yörükleri'ne ait. Özellikle bir kilim motifi var ki bu Konya, Afyon, Afyon'un batısı Hocalar'ı takiben Denizli Acıpayam, Çameli ve Kirazlıyayla köyleri üzerinden Dalyan, Gökbel ve Çandır'a kadar ulaşmış. Bunun gelinlik olan motifi de var. Bunların hepsini toparlayıp buraya getirdim" diye konuştu.

05 Ekim 2014
Etiket; muğla, köyceğiz, çandır, mehmet varol, yörük, tarih, kültür, müze, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
Mega Müze İzmir'i dünya markası yapar
Kadifekale-Kemeraltı ayağa kalkıyor
Kortta Ayla Aksu fırtınası
TSYD İzmir'den spor müzesi hamlesi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir