İzmir’de bir baba ve iki anne, aylardır diyaliz makinesine giren yetişkin çocuklarına böbreklerini bağışlayarak, onlara ikinci hayat verdi. Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonlarla sağlıklarına kavuşan evlatlar, bayram öncesi çifte mutluluk yaşadı. Manisa’nın Kula İlçesi’nde yaşayan Şükrü Özdirik (39), 6o aydır diyaliz makinesine bağlı yaşıyordu. Babası Coşkun Özdirik (59), oğlunda böbrek yetmezliği bulunduğunu öğrenince kendi böbreğini bağışlayacağını söyledi. Babanın verici olabileceği kesinleşince nakil gerçekleşti.
Sağlığına kavuşan Şükrü Özdirik, "Çok mutluyum. Babam bana ikinci bir hayat verdi. Bundan sonra onu ömür boyu sırtımda taşırım. Ben de onun için canımı veririm" dedi. Baba Coşkun Özdirik de evlat sevgisinin her şeyden üstün olduğunu vurgulayarak, "Hasta olduğunu öğrendiğimde çok üzüldüm. Benim böbreğimin uymasını çok istedim ve uydu.Bu bayram bizim için çok önemli. Çifte bayram yaşayacağız" dedi.
Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Küçükkuyu Beldesi’nde yaşayan Emin Durgut (32) 8 ay önce böbrek yetmezliğine yakalandığında umutsuzluk ve karamsarlık içinde olduğunu annesi Filliyet Turgut’un (55) böbreğinin uyması ile moral bulduğunu belirterek, Babam şeker hastası olduğu için annem böbreğini verdi. Annem bana dünyaya getirirken can verdi, 32 yıl sonra yeniden ikinci hayatımı armağan etti" dedi. Sevinç gözyaşları döken Filliyet Turgut ise oğluna bayramda en sevdiği yemekleri yapacağını dile getirerek, "Çocuklarıyla güle güle sağlıkla yaşasın. Çok mutluyum. Bu bayram çok güzel geçecek" diye konuştu.
KIRGIZ ANA- OĞULUN MUTLULUĞU
Kırgizistan’da yaşayan Rail Gadziyev (29) tıp eğitimini böbrek yetmezliği nedeniyle ikinci sınıfta bıraktı. Ülkesinde organ nakli yapılmadığı için Türkiye’ye geldi. Annesi Agabaim Gadziyev (49) ona böbreğini bağışladı. Sağlığına kavuşan Rail, annesine, öperek teşekkür etti. Annesi ise, 5 ay önce oğlunun hastalığını öğrendiğinde gece gündüz ağladığını, Türkiye’de şifa bulduklarını vurgulayarak, "Allah ona uzun ömür versin" dedi.
Operasyonları Prof. Dr. Hüseyin Töz, Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, Araştırma Görevlisi Gözde Ertunç, Başhemşire Nebile Özdemir ile birlikte gerçekleştiren Ege Üniveresitesi Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, İki anne ve bir babanın hiç düşünmeden, tereddüt etmeden organlarını, canlarından bir parçayı evlatlarına bağşıladıklarını dile getirerek şunları anlattı: "Hepsi oğullarına bayram hediyesi verdiler. Biz de bu vesileyle bu operasyonları gerçekleştirdik. Bayrama yetiştirmek üzere yaptık.
Gayet sağlıklı mutlu ve huzurlular. Ülkemizde bu işler yapılıyor. Hem kendi ülkemizden, hem de Orta Asya’dan gelenler var. Bir hafta içinde bu ameliyatlar yapılıyor. Sağlıklı bir şekilde evlerine dönüp bayramlarını kutlayacaklar. Kırgızistanlı aile Türk kökenli. Ülkemizde Türk kökenli yabancı uyruklular, geçici süre ile Türk vatandaşlığına alınıyorlar ve bizim sahip olduğumuz her türlü sosyal hakka 6 ay süreyle sahip oluyorlar. Hastanelerde her türlü tetkikleri yapılıyor ve ülkelerine dönüyorlar."
ANNE VE BABALAR BAĞIŞTA İLK SIRADA
Türkiye’de yaklaşık 30 bin kişinin böbrek nakli beklediğini, nakillerin çoğunun canlıdan yapıldığını, anne ve babaların bağışta ilk sırada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Hoşcoşkun, bu yıl içinde Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 80’e yakın hastaya böbrek nakli yapıldığını belirtti. Böbreğin yanı sıra 200’e yakın karaciğer, kalp, kemik iliği ve kornea nakli gerçekleştirildiğini anlattı.