28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ferhat Taş, 'Sizi almaya geleceğiz' deyip gitmiş



Bingöl M Tipi Cezaevi'nde tünel kazarak kaçan ve 17'si dün yakalanan 18 PKK'lının firar serüveninde detayları ortaya çıktı. PKK'lıların iki yıl boyunca tünel kazarken cezaevinde hiç bir olaya karışmadıkları, disiplin cezası almadıkları ve cezaevi yönetimiyle çok iyi geçindikleri ortaya çıktı.

Kaçan PKK'lılardan yakalanamayan bombalı eylem faili Ekrem Taş'ın 17 kişiyi, "Sizi almaya geleceğiz" diyerek bırakıp gittiği belirlendi. Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlü PKK'lılar Baran Günana, Selami Kızıl, Diren Yaşa, Veli Taşkıran, Şeref Gülen, Ahmet Oyunlu, Ramazan Benice, Rıdvan İpek, Ali Nergis, Devrim Kavak, Diyar Kaydu, Ekrem Taş, Hüseyin Barsak, İbrahim Engin, Emrah Ubiç, Cemil Doster, Osman Kılıç ve Ozan Alpkaya çarşamba günü sabaha karşı iki yılda kazdıkları tünelden çıkarak firar etti.

Firarın ortaya çıkması ardından kaçan PKK'lıları yakalamak için geniş kapsamlı başlatılan operasyonda PKK'lılardan Ekrem Taş'ın dışındaki 17 kişi kent merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Mergimir Dağı'nda bulunan Ortaçanak Köyü yakınlarındaki Karacehennem Ormanları'nda bir gün sonra yakalandı.

DIŞARIDA BİR KİŞİYE BİLGİ VERDİLER

Cezaevinden 18 PKK'lının firar etmesiyle ilgili MİT, jandarma ve polisin ortak yürüttüğü soruşturmada kaçışın detayları da ortaya çıkmaya başladı. Soruşturmada firar eden PKK'lıların yaklaşık 2 yıl önce kazmaya başladıkları tünelle ilgili dışarıdan 1 mahkum yakını dışında hiç kimseye bilgi vermediği belirtildi. Firarilerin cezaevinde son 2 yıl içinde en 'uslu' gruplar arasında yer aldığı ve bu süre içinde hiç bir disiplin cezası almadıkları için koğuşlarının da değiştirilmediği ve cezaevi yönetimi ve görevlilerle sıcak temaslar kurup iyi geçindikleri bu yüzden tünel kazma çalışmalarını rahatlıkla yürüttükleri ifade edildi.

KALIP TAHTALARINI KULLANDILAR

Tünel kazma çalışmalarını büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yürüten PKK'lılar, kazı sırasında dışarıya hiçbir sesin gitmemesi için tünelin giriş bölümünü yaklaşık 3 metre derinlikte kazarak, buradan ilerledi. Önce 1 metreyi bulan taban zemindeki betonu delen PKK'lılar, beton içinden çıkardıkları demir çubukları da kazma işinde kullandı. Kazı sırasında meydana gelen göçüklere çıkarılan toprakları dolduran PKK'lıların cezaevi yapılırken, kalıplarda kullanılan ve daha sonra kaldırılmayan tahta kalasları çıkarıp, tünelin çökme riski bulunan bölümlerini tahkim etti.

TÜNELDE 3 METREDE 1 AMPUL YERLEŞTİRDİLER

PKK'lı firarilerin kazdığı yaklaşık 80 metrelik tünel içinde yapılan aramada 77 metre uzunluğunda aydınlatma kablosu bulundu. PKK'lıların her 3 metreye 1 ampul koyarak, tüneli aydınlattı. Çıkan topraklar ise ses çıkarmaması için metal kutular yerine çorapların içinde koğuşa getirip, suyla karıştırarak tuvalete attı bir kısmını ise koğuş temelinde saklandı.

FİRARİLER ELBİSE İSTEDİ

Cezaevinde bir yandan tünel kazıp, bir yandan da cezaevi yönetimiyle iyi geçinen ve hiç bir olaya karışmayan PKK'lılar, kazı nedeniyle elbiselerinin yıpranması üzerine çok güvendikleri bir hükümlü yakınına durumu iletti ve kendilerine elbise temin etmesini istedi. Kimliği güvenlik güçlerince belirlenen ve halen aranan bu kişi, firar eden PKK'lılara elbise getirdi. Aynı kişi, firar günü de tünel çıkışına elbise getirdi ve tünelden çıkan 18 PKK'lı kent dışına çıkana kadar onlara eşlik etti.

KÖPEKLER İZLERİNİ SÜRDÜ, İHA'LAR HAVALANDI

18 PKK'lı kazdıkları tünelden geçerken üstlerindeki elbiselerin yırtılması, ıslanıp kirlenmesi üzerine dikkat çekmemek için cezaevine 50, 100 ve 300 metre mesafedeki ayrı ayrı yerlerde üzerlerini değiştirdi. Güvenlik güçleri firar eden PKK'lıların bıraktıkları elbiseleri özel eğitimli köpeklere koklatarak iz sürdü. Tünel çıkışından itibaren köpeklerle yapılan iz sürmede, firarilerin Çukurca Köyü yolu yakınlarına kadar yaya olarak gittikleri belirlendi. Firarilerin buradan bir araca binerek Ortaçanak Köyü'ne bir kaç kilometre mesafeye kadar gittikleri araçtan inip, yeniden yaya olarak Cehennem Ormanları yönüne gittikleri tespit edildi.

KANDİL VE DAĞ KADROSUNA BİLGİ VERMEDİLER

Durumun Jandarma Bölge Komutanlığı'na bildirilmesi üzerine Genelkurmay Harekat Daire Başkanlığı'nın emriyle bölgeye 2 İHA gönderilerek gece yarısı operasyon başlatıldı. Kaçan PKK'lılar ise firarlarını örgütün dağ kadrosu dahil tünelin deşifre olmaması için sadece kendilerine elbise getiren kişi dışında hiç kimseye bilgi vermedikleri belirlendi. Firariler, Ortaçanak Köyü'nün hemen güneyindeki Konsarik Tepe bölgesinin iç kesimlerindeki ormanlık alana gelerek burada beklemeye başladı. Dağ kadrosunun haberinin olmaması nedeniyle bir an önce silahlı örgüt mensuplarıyla irtibata girmek isteyen grup burada beklerken, Bingöl nüfusuna kayıtlı olan ve daha önce bu bölgelerde silahlı faaliyetlerde bulunan Ekrem Taş, 17 kişiye burada beklemelerini istedi ve "Ben buradaki PKK'lılarla irtibat kurup, onlarla birlikte geleceğim ve sizi alacağız" diyerek ormanlık alanın iç kesimlerine gitti.

BÖLGEDE 14 KİŞİLİK SİLAHLI GRUP TESPİT EDİLDİ

Bu sırada gece boyunca operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri İHA'larla yapılan gece tespitlerinde, Ortanacak Köyü'nün Konsarik Tepe bölgesinde 17 kişi, köyün kuzey tarafındaki dağlık ve ormanlık alanda ise silahlı 12-14 kişi tespit etti. Firari PKK'lıların bu grupla irtibatını kesmek için tam aralarındaki bölgeye Sikorsky helikopterler Jandarma Özel Harekat Timlerini indirilip, etraflarını kuşattı.

ASKERLERE TAŞ ATTILAR

Kaçan firari PKK'lılar bölgede bulunduktan sonra kendilerine yaklaşık 2 saat boyuncu teslim olmaları yönünde anonslar yapıldı. Ancak firari PKK'lılar teslim olmayacaklarını belirterek, askerlere taş atarak karşılık verip, direndi. Ancak timler, düzenledikleri operasyonla silahsız olan 17 firariyi yakaladı. PKK'lıların yakalanmaları anları da jandarma ekipleri tarafından kameralarla kayıt altına alındığı öğrenildi.

KANDİL: FİRARİ PKK'LILAR SİZİNLE İRTİBAT KURDU MU?

Güvenlik birimleri yaptıkları teknik takipte Bingöl'deki PKK'lıları ile Kandil Dağı'nda örgüt yöneticileri arasında hiç bir telsiz konuşması geçmediğini belirlendi. Firari PKK'lıların perşembe günü saat 09.30'da yakalandıktan sonra saat 10.30 sıralarında Bingöl Grubu ile Kandil'deki yöneticiler arasında bir telsiz görüşmesi yapıldığı belirlendi. Bu görüşmede Bingöl grubu, "Bulunduğumuz alana yakın bölgede operasyon var. Yoğun bir asker indirilmesi var. Bölgemize gelirlerse çatışırız" dedi. Bunun üzerine Kandil'den ise "18 firari PKK'lı sizinle irtibat kurdu mu?" sorusuna Bingöl grubunun firarla ilgili haberleri olmadığı yönünde bilgi verdiği tespit edildi.

VALİLİK YAKALANMA GÖRÜNTÜLERİNİ DAĞITTI

Bingöl Valiliği, M Tipi Cezaevinden önceki gün firar eden 18 PKK'lıdan dün 17'sinin yakalandığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Operasyonda PKK'lıların yakalanma anlarının görüntülerine de basına dağıtan valilik, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevinden 25 Eylül 2013 günü 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu, toplam 18 PKK/KCK terör örgütü mensubu tünel kazmak suretiyle firar ettiğini belirtti. Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Olay yerinde yapılan ilk incelemeyi müteakip, Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı koordinesinde, iz ve emareler incelenerek muhtemel kaçış istikametlerinin tıkanmasına yönelik operasyonlar planlanmış ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan İnsanlı Keşif Uçağı ile İnsansız Hava Aracı talebinde bulunulmuştur. İz takip köpek timlerinin de katıldığı hava hücum harekatı ve karadan sızma ile taarruz helikopter kolu himayesinde, 12 Kobra aracı desteğinde (4 adet Polis Özel Harekat’a ait) Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı 11 Jandarma Komando Özel Harekat Timi, 1 Jandarma Komando Timi ile firari grup çembere alınmıştır. Müteakiben sabah havanın aydınlanması ile birlikte taarruz helikopterleri refakatinde, Bingöl İl Jandarma Komutanlığı emir-komutasında, takviye birlikler planlanan bölgelere hava hücum harekatıyla indirilmiştir. Birlikler koordineli olarak firarilerin bulundukları değerlendirilen ormanlık arazide arama tarama faaliyetlerine başlamış, faaliyete başlamadan önce her birlik komutanı tarafından megafon vasıtasıyla firarilerin teslim olmalarına yönelik anonslar yapılmasına rağmen, hiçbir bir firari teslim olmamıştır. Farklı bölgelerde icra edilen arama tarama faaliyeti esnasında, firarilerin yeri merkez ilçe Ortaçanak bölgesinde tespit edilmiş, yapılan operasyonla 17 firari sağ olarak yakalanmıştır. 1 firarinin yakalanması çalışmalarına devam edilmektedir."

27 Eylül 2013
Etiket; firari yakalanma görüntüsü, bingöl cezaevi firar, Ferhat taş, Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir