29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Festival fiyaskosu



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenleyeceğini duyurduğu, 25 ülkeden 210 filmin başvuru yaptığı uluslararası bir etkinlik olan '1. Akdeniz Film Festivali', alınan ani kararla iptal edildi. Belediye yönetiminin ihale öncesi yaklaşık fiyat araştırmasının gerçekçi yürütülememesini gerekçe gösterdiği iptal kararına organizasyon maliyetinin beklenenden yüksek çıkması neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni uluslararası etkinliği olan '1. Akdeniz Film Festivali', kamuoyuna Ağustos ayında duyuruldu. Ancak, ön hazırlıkları bir yıldan fazla süredir devam ediyordu. Dünya sinemasını İzmirli sanatseverlerle buluşturması beklenen, kentin kültür sanat hayatına canlılık getirmesi hedeflenen Akdeniz Film Festivali ve Uçan Balık Yarışması’na başvurular bile tamamlandı. 

YARIŞMA ÖDÜLLERİ BİLE BELLİYDİ

Temmuz ayından itibaren Akdeniz Film Festivali’nin intersintesi bile yayına girdi. Hatta Uçan Balık Film Yarışmasının ödül tutarları bile burada yayınlandı. En iyi film: Uçan Balık Ödülü ve 25.000 Euro, En iyi Yönetmen: Uçan Balık Ödülü ve 15.000 Euro, En İyi Erkek Oyuncu: Uçan Balık Ödülü ve 10.000 Euro, En İyi Kadın Oyuncu: Uçan Balık Ödülü ve 10.000 Euro ve Jüri Özel Ödülü: Uçan Balık Ödülü ve 10.000 Euro olarak duyuruldu.

FİLM DÜNYASINDA HEYEcAN YARATMIŞTI

Çok sayıda uluslararası sinema kuruluşlarının da işbirliğiyle toplam 210 filmin festivale başvurduğununu da belediye yönetimi duyurdu. Beklentinin çok üzerindeki başvuru sayısıyla uzun metrajdan belgesele, kısa filmlerden deneysel filmlere kadar farklı türden pek çok filmin odağı olan festival, sanat çevrelerinde heyecan da yarattı. Akdeniz ülkelerinden filmler ile Akdeniz temasını içinde barındıran filmlerin başvurduğu festivale Türkiye’nin yanısıra Karadağ, Slovenya, Bosna-Hersek, İtalya, Makedonya, Lübnan, Fransa, Hırvatistan, İspanya, Cezayir, Fas, Tunus, Arnavutluk, Filistin, Suriye, Sırbistan ve Mısır olmak üzere toplam 17 ülkeden başvuru geldiği açıklandı. Bunların yanısıra Almanya, İsviçre, İrlanda, Belçika, Irak, Kuveyt, Senegal ve Arabistan gibi 8 ülke de Akdeniz ülkeleriyle gerçekleştirdikleri ortak yapımlarla festival başvurusu gerçekleştirdiği bilgisi de verildi. Toplam 210 eserin 30’u yarışma filmi, 49’u kısa film, 53’ü belgesel, 78’i ise uzun metraj kurmaca kategorilerinde festivalde yeralmak istedi. Ön seçici kurulun Ağustos ayı sonuna kadar değerlendirmesini tamamlayacağı açıklanmıştı.

FESTİVAL’IN BAŞKANI KOCAOĞLU’YDU

Akdeniz Film Festivali’nin Başkanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Yürütme Kurulu Başkanı ise Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan olarak festvivalin internet sitesinde yeralmıştı. Festival’a sinema dünyasının yakından tanıdığı akademisyenler ve sinemacılar vardı. Bunların arnasında Ragıp Taranç, Roberto Cavalli, Sali Saliji resmi danışmanlar olarak görev yaptı. 

Sinema dünyası Ağustos ayındaki ön seçici kurul değerlendirmesi sonucunu beklerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin festival organizasyonunu hizmetini satın alacağı ihale sürecinde olumsuz gelişmeler yaşandı. Gösterilecek filmler için ödenecek telifler, festival konuklarının ağırlanması, festival etkinlikleri giderleri, ödüller ve benzeri harcamalar için ihale öncesi yapılan yaklaşık maliyet belirlemesinde sorunlar yaşandı. Fiyat beklenen firmalardan geri dönüşler olmadı. Festival’in düzenleneceği süreçte otellerin dolu olması teklif hazırlayan firmaları zor durumda bıraktı. Eylül ayı başında sadece bir firmadan gelen yaklaşık maliyetlerin beklenenden yüksek çıkması belediye yönetimini zor durumda bıraktı. Sağlıklı maliyet tespiti yapılamaması ve yüksek bedel nedeniyle çalışmalar durduruldu. İhaleye çıkılmadı. Açılan internet sitesinin yayını kesildi. 

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: GERÇEKÇİ FİYAT ARAŞTIRMASI YAPILAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi sinema dünyasını şok eden bir kararla ilkini yapacağını açıkladığı Akdeniz Film Festivali’ni iptal etti. Belediye yönetimi iptalin gerekçesinin gerçekçi yaklaşık fiyat araştırması yürütülememesi, ihale süreçleri dikkate alındığında 1-9 Kasım arasına organizasyonunun yetiştirilemeyeceğini açıkladı. Belediye yetkilileri, "Aynı tarihlerde İzmir'de düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi nedeniyle 5 yıldızlı otellerde yer sorunu ortaya çıktı. Teklif sunan firmalar, bu durumun konaklama hizmeti açısından sorun yaratabileceği gerekçesiyle maliyet fiyatlarını veremedi. Hatta idaremize, taahhütlerini yerine getiremeyecekleri endişesiyle ihaleye katılamayacaklarını bildirdiler. Hizmet alımına ilişkin yaklaşık fiyat araştırması da bu nedenlerle gerçekçi bir biçimde yürütülemedi. İhale süreci de dikkate alındığında, belirlenen tarihte bu organizasyonun yapılması mümkün görünmüyor" dedi.

TARANÇ: SİNEMACILAR OLARAK ŞAŞKIN VE KIRGINIZ

Akdeniz Film Festivali’nin danışmanı sinemacı akademisyen Ragıp Taranç ise yaptığı açıklamada, kırgın olduğunu söyledi. İzmir’in yıllardır eksikliğini hissettiği festivalin gerçekleşmesi için özveriyle çalıştıklarını belirten Taranç, "Uluslararası film enstitü ve Vakıflar’ndan destek aldık. Jürimizde Türk ve yabancı sinemacılar var. Gerekli yazışmalar yapıldı. Yarışmanı bütçesi bile hazırlandı. Belediye kendisi rakamları belirledi. Lozan’dan İzmir Sanat’a kırmızı halı organizasyonu bile yapıldı. Yabancı ve Türk sinemacıların ne zaman geleceği, kaç gün kalacağını bile programladık. Uluslararası medyada da festivalle ilgili haber yeraldı. Biz İzmir sevgimizden dolayı bu işe girdik. Sinemacılar olarak şaşkın ve kırgınız. Belediye’nin iptal için hangi gerekçeleri açıklayacağını merak ediyorum" dedi.


06 Eylül 2013
Etiket; akdeniz, film, festival, izmir, büyükşehir, belediyesi, iptal Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
NARLIDERE'DE GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir