18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Foça surları Osmanlı kulesiyle tamamlanıyor



İZMİR'in Foça İlçesi'nde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi surların restorasyonunda son aşamaya gelindi.

Foça'da aşırı sıcaklıklara karşın devam eden tarihi surların restorasyon çalışmaları arkeolog, tarihçi, taş ustası ve işçilerden oluşan 50 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Bir süre önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Foça Kalesi ve Surları'nın sürekli listeye geçebilmesi için bir komite oluşturuldu.

2013 yılında, birinci ve ikinci bölümlerde yer alan duvarlar ile birlikte iki Ceneviz kulesinin restorasyonu tamamlandı. Bu yılın başından itibaren ise ortadaki üçüncü bölüm duvarları ve son Osmanlı Kulesi'nin ve sur restorasyonunun tamamlanmasına çalışılıyor.

Sur restorasyonunun önümüzdeki 1.5 buçuk aylık dönemde tamamlanacağını belirten Foça Kazı Kurulu Başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit, yapımı devam eden son Osmanlı Kulesi'nin diğerlerinden daha uzun ve katlı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Özyiğit, "1 no'lu kule dediğimiz Son Osmanlı Kulesi 17'nci yüzyıldan kalma ve elimizdeki bilgilere göre diğerlerinden daha uzun. Diğer kuleler 2 katlı görünürken bu kule 3 katlı görünüyor. Biz de aslına uygun olarak son katı yarım keserek 2.5 kat olarak inşa ediyoruz" dedi.

16 KÖPRÜLÜ FOÇA KORDON YOLU

Foça Kordon Yolu ve ayağa kaldırılacak Athena Tapınağı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Özyiğit, önümüzdeki yıl bunlarla ilgili projeleri bitirmek istediklerini vurguladı. Prof.Dr. Özyiğit, surlarla bir bütünlük arz eden Foça Kordon Yolu'nun mimari projesinin çizildiğini belirterek, "Kordon Yolu'nda 16 ayrı köprü var. Böylelikle sular eskiden olduğu gibi surlara yaklaşacak. Projede ayrıca oturma ve dinlenme birimleri ile birlikte bilgilenme panoları da yer alacak. İnsanlar oturdukları yerde aynı zamanda bilgilenecek. Projede başlangıca göre önemli değişiklikler de var. Surların başlangıç ve bitim yerlerinde birer küçük odeon olacak. Buralarda çeşitli dinletiler yapılabilecek. Rehberler gezdirdikleri insanları burada oturtarak ön bilgilendirme yapacak. Ayrıca Beşkapılar Kalesi'nin önündeki zemin de daha aşağıya çekilecek. Son olarak da hedefimiz Athena Tapınağı'nı en görkemli haline getirmek" diye konuştu.

Foça'yı güzelleştirerek UNESCO'nun sürekli listesine sokmak için bir komite oluşturulduğunu dile getiren Prof. Dr. Özyiğit, surlarla görünümü değişen Foça'nın diğer projelerle daha da güzelleşeceğini söyleyerek gerçek bir dünya mirası kent haline geleceğini vurguladı.

29 Ağustos 2014
Etiket; izmir, foça, unesco, dünya mirası geçici listesi, tarihi sur, restorasyon, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir