29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Güvenilirliğimiz tescilli!



 

Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe’nin yanı sıra Menderes ve Torbalı ilçelerini de dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi; Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz-Bakırçay  Havzaları için hazırladığı sürdürülebilir kalkınma stratejisini de  bitirme aşamasına geldi.  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yapılan protokol kapsamında hazırlanan “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ön sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz ve Bakırçay havzaları için hazırlanan bu stratejik plan da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile “Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan proje ekibin katıldığı toplantıda, görsel sunum eşliğinde planın ana ilkeleri ve bugüne kadar yapılan çalışmalar aktarıldı.    

2004 yılında sınırlar genişledikten sonra samimiyetle yaptıkları çalışmalar ve mücadeleler sırasında tüm kent ile aralarında bir güven ortamı oluştuğuna dikkat çeken Başkan Aziz  Kocaoğlu, şöyle devam etti

“Güvenilir ve samimi olduğumuz tescillendi, böylece bir güven ortamı tesis edildi. Biz de yaklaşık iki sene önce Yarımada projesine başladık.  Proje için öncelikle güvene ihtiyacımız vardı çünkü böyle bir ortamı tesis etmeden ağzınızla kuş tutsanız planı yapamazsanız. Biz kararlıyız. Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz-Bakırçay Havzaları Stratejik Planı da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak. Tabii ne kadarını uygulayabiliriz, ne kadarını yapabiliriz? Kınık, Bergama ve Dikili bize yeni bağlandı. Dolayısıyla burada ne kadar başarılı olacağız, onu görmeye çalışıyoruz. Yapabildiğimizi yapacağız ve proje devam edecek. Ama mutlaka değirmene su taşıyacağız. Ve en önemlisi, moralimizi bozmadan yola devam edeceğiz.”

 7 ilçede sürdürülebilir kalkınma

Geçtiğimiz Ocak ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayı ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen yol haritasında, Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe ele alındı. Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa ile Çiğli ilçesinin Gediz deltası bölümünü içeren çalışma kapsamında, Yarımada bölgesi ilçelerinde yapılan strateji çalışması örnek alındı. Temel olarak da “yörenin yerel varlıklarını koruyarak, çevre ve kültüre duyarlı bir yerel kalkınmayı teşvik eden projelerin üretilmesi” hedeflendi.

Proje kapsamında, Nisan ve Temmuz ayları arasında 7 ilçede halk çalıştayı, ufuk tarama çalıştayı, geniş katılımlı uzman toplantısı ve odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Kamu kurum - kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 600 katılımcının dahil olduğu bu süreçte ortaya çıkan varlık odaklı kalkınma fikirleri, proje çalışmaları için önemli bir altlık oluşturdu.

 

Çevre ve istihdam

Gelecek 10 yıllık öngörü doğrultusunda, özellikle çevre sorunları (su kirliliği, sanayi kaynaklı kirlilik, atıklar), istihdam (genç işsizliği), demografi (kırsal nüfusun yaşlanması) ve tarihsel çevre (tarihi ve arkeolojik alanların yok olması) konularına ağırlık verilen çalışmada, havzalarda gerçekleştirilmesi muhtemel fikirlerden bazıları şöyle sıralandı:

·      Destekleyici ve paylaşımcı tarımsal uygulamalar ile tarımsal değer zincirini zenginleştirecek uygulamalar yapılması,

·      Tematik köy ve yerleşkeler oluşturulması, mesleki eğitim ve yerel yetenek yönetiminin rolünün artırılması,

·      Alternatif ve özel ilgi turizmine yönelik olan endüstri mirası turizmi gibi örneklerin öne çıkarılması,

·      Jeotermal enerjinin entegre kullanımı ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının “enerjinin tüketileceği yerde” üretilmesi ve yerel halk tarafından kullanılması,

·      Yerelde kalkınma çabalarının etkin yürütülebilmesi için gerekli örgütsel yapı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi,

·      Bölgenin geleceği için olmazsa olmaz olan çevre konusunda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi..

 

Proje ekibinde önemli isimler var

Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan proje ekibi şu isimlerden oluşuyor:

Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Proje Yöneticisi)

Doç. Dr. Semahat Özdemir- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Prof. Dr. Alper Baba- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Öğr. Gör. Dr. Zeynep Durmuş Arsan- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. H. Engin Duran- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Prof. Dr. Adnan Kaplan- Ege Üniversitesi

Prof. Dr. Yusuf Kurucu- Ege Üniversitesi

Prof. Dr. Murat Boyacı- Ege Üniversitesi

Dr. Nurdan Erdoğan- Ege Üniversitesi

Ar. Gör. Özlem Arslan Yıldız- Ege Üniversitesi

Yük. Ziraat Müh.Tolga Esetlili

Uzm. Hamidreza Yazdani- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

 

 

 

Yarımada’da neler yapıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Torbalı ilçelerini dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda uygulamaya geçerek “yerelde kalkınma” adına bugüne kadar önemli adımlar attı. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla ücretsiz sebze ve meyve fidanları, arı ve arı kovanları ile Sakız koçu ve koyunu, Karaburun kıl keçisi ve tekesi dağıtımına başlandı. Üreticilere eğitim verildi; organik tarım için teknik destek sağladı. Aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan “tematik yol” oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı. Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan  Yarımada Rehberi hazırlandı.

10 Ağustos 2015
Etiket; izmir büyükşehir yarımada, gediz havzası izmir, aziz kocaoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Çeşme'ye 250 milyon lira
İzmir'in suyunda tehlike yok
İzmir-Gdansk rekabeti
Karşıyaka'da tramvaylı günler
Altın kız madalyasıyla geldi
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
Kavimler göçü olabilir
Tarım Fuarı kapılarını açtı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir