TÜRKLER DE ÖLÜLERİNİ MUMYALARLARDI
Eğitim
TÜRKLER DE ÖLÜLERİNİ MUMYALIYORLARDI
Üniversitede Türklerde Orta Asya’dan Anadolu’ya Ölü Gömme Geleneği konuşuldu.
Metinbilim Enstitüsü Derneği ve MSKÜ Metinbilim Topluluğu’nun ortaklaşa düzenledikleri konferansta, MSKÜ Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Berna Sevinç, “Orta Asya’dan Anadolu’ya Türklerde Ölü Gömme Geleneği” konusunda konferans verdi.
Metinbilim Topluluğu Başkan Yardımcısı Kübranur Şengör’ün konuşmacı Öğr. Gör. Berna Sevinç’i takdimiyle başlayan toplantıda, Öğr. Gör. Sevinç, orijinal fotoğraflar eşliğinde Orta Asya’daki ölüm kültüründen ve bunun Anadolu’da devam etmesiyle ilgili konuştu.
Ölüm gerçeğinin bütün kültürlerde önemli ritüellerin hayata geçirilmesini sağladığını söyleyen Öğr. Gör. Sevinç, Türklerin Orta Asya kültüründe geliştirdikleri ölü gömme merasimlerinin, günlük hayatta çok öneli karşılandığını söyledi ve başta kurganlara defnedilen devlet yöneticileri olmak üzere toplumsal gücü olan kişilerin ölümlerinde cenaze merasimlerinin çok gösterişli olduğunu belirtti. Öğr. Gör. Sevinç, Orta Asya Şaman geleneğindeki ölü ve buna bağlı atalar kültünün mezar ve cenaze merasimi kültürlerini çok şekillendirdiğini ifade ederek, Pazırık Kurganlar’ında ortaya çıkan cesetlerin nitelikli bir şekilde tahnit edilip mumyalandığını örnekleriyle gösterdi ve eski Türklerde ölenlerin mezarlarına en yakın arkadaşı olan atların da öldürülerek defn edildiğini, mezarlara kıymetli eşyalar bırakıldığına işaret ederek Pazırık Kurganları’nda çıkan en eski Türk halısının örneklerini gösterip halıdaki renkler ve motiflerle ilgili bilgi verirken halı bordürlerinde yer alan atlıların orduyu temsil ettiğini belirtti
Öğr. Gör. Berna Sevinç, Pazırık Kurganları’nda yer alan mezarların 7 metre kadar derinlikte olduğu, huş veya kara çam ile tahkim edilmiş mezarlarda insanların doğu yönüne doğru gömüldüklerini anlattı ve bir ölüm olayında günümüzdekine benzer taziye çadırlarının kurulduğunu; tahnit edilmiş cesedin yas töreni bitinceye burada bekletildiğini söyledi ve bu yas geleneğinin bugün Anadolu’da da canlı bir şekilde devam ettiğini dile getirip başta Ahlat mezar taşlarıve Hakkari civarında bulunan balballar olmak üzere Anadolu’nun değişik yerlerinde Orta Asya izi taşıyan mezarlardan örnekler verdi.
Hunlar ve Göktürkler döneminde gelişen bir mezar kültürünün ve balbal geleneğinin, Ahlat Mezar taşlarında İslamî renklerle zenginleşerek bütün görkemiyle devam ettiğini ifade eden Öğr. Gör. Berna Sevinç, Anadolu tahtacı geleneğinin Orta Asya ölüm kültürünü devam ettirmesinin de dikkat çekici olduğunu dile getirdi.
Toplantı sonunda Metinbilim Enstitüsü derneği Başkanı ve MSKÜ Metinbilim Topluluğu Koordinatörü Doç. Dr. Ümral Deveci, Öğr. Gör. Berna Seviç’e, verdiği değerli ve orijinal bilgilerden dolayı teşekkür etti ve kendisine bir teşekkür belgesi takdim etti.
Toplantının organizasyonunu, Metinbilim Topluluğu topluluk başkanı Umutcan Demirel başta olmak üzere Ayberk Tuğra Sarısoy, Mahmut Emre Özbaysar, Eda Nur Ersoy gerçekleştirdiler.
Toplantıyı öğrenciler ve akademisyenlerin ilgiyle takip ettikleri görüldü.