18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Hayat kurtaracak basit öneriler



İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Zabıta Afet Koordinatörü Fuat Barandır’dan, yaklaşan kış mevsimi ve soğuklar öncesi yaşam kurtaracak uyarılar geldi. Bina yangınlarının yüzde 20’sinin soba ve bacalardan kaynaklandığını dile getiren Barandır, alınabilecek önlemleri açıkladı.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yangın ve soba zehirlenmeleri de yeniden gündeme geldi. Her yıl birçok üzücü olayın yaşandığı ülkemizde, bina yangınlarının yüzde 20’sinin soba ve bacalar nedeniyle çıkması, tehlikenin boyutlarını yansıtması açısından önem taşıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Zabıta Afet Koordinatörü Fuat Barandır, her kış ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlik nedeniyle çok sayıda can kaybı yaşandığını belirterek bazı önemli uyarılarda bulundu.

Odun-kömür bacalarının yılda iki kez, LPG, fuel-oil, motorin bacalarının yılda bir kez, yemek fabrikalarının baca ve filtrelerinin ise 15 günde bir temizlenmesi gerektiğini belirten Barandır, temizleme işlerinin mutlaka yetkili personele yaptırılması gerektiğini söyledi. Soba seçerken ve kurarken dikkat İtfaiye Zabıta Afet Koordinatörü Fuat Barandır, sobaların ısıtılacak yerin durumuna göre seçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kullanılacak ısınma aracının seçiminde soba ve donanımının mutlaka TSE veya CE belgeli olması gerektiğini ifade eden Barandır, sobanın yanlış zemin üzerine tedbirsiz kurulmasının yangına davetiye çıkaracağını dile getirerek şöyle devam etti:

“Sobanın altına taban altlığı veya kum konması, ahşap zeminden uzaklaştırılması gerekir. Sobaların kurulu olduğu odaların duvar ve cam çatlakları kış gelmeden tamir edilmelidir. Soba boruları ahşap pencere kenarından çıkarılmamalıdır. Soba yakarken benzin ve tiner gibi kolay yanıcı sıvı madde kullanılmamalıdır. Yanan soba sönünce yanıcı parlayıcı madde dökülmemelidir. Soba ve soba borularının etrafında çamaşır kurutulmamalıdır.

Sobadan sıçrayacak kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınmalıdır. Çok boru ve çok dirsek kullanılırsa, baca gazı çıkışı gücü azalır. Yanma verimliliği düşer. Soba boruları birbirine ve bacaya takılan kısımları sızdırmaz olmalıdır. Mobilyalar ve cam aksesuarlar sobalardan uzak tutulmalıdır.” Bacadaki tehlike Soba yangınlarının yüzde 22’sinin baca yangını olarak ortaya çıktığını ifade eden Fuat Barandır, “Bu nedenle bacalar yanıcı maddelerin yakınından geçirilmemeli.

Saç bacalar yanıcı malzeme yakınından geçtiği yerlerde yanmaz malzeme ile izole edilmeli. Bina içi aydınlık ve hava boşluklarına baca döşetilmemeli. Kalorifer kazanı bacaları müstakil olarak kullanılmalı başka bir ısıtma cihazı bacalarına bağlanmamalı” diye konuştu. Temizlenmemiş bacaların ve doğru kurulmamış sobaların rüzgarlı havalarda tüterek karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açacağına dikkat çeken Barandır, bacaların mutlaka yalıtılması ve başlık takılması gerektiğini söyledi. Fuat Barandır, bacaların ve boruların sobalar kurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SOBA YANAN ODADA YATMAYIN

Soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirleri de sıralayan Koordinatör Barandır, “Soba yanan odada yatılmamalı, yatmak zorunluysa sobadan en az 1,5 metre uzak, başlar kapı tarafında ve kapı az aralıklı olmalıdır. Tam yanma için en az % 16 oksijen gerekir. Her tarafı kapalı bir odada gerek soba, gerekse insanların oksijeni bitirmesi yanmayı güçleştirir. Güçleşen eksik yanma karbondioksit çıkarır, çıkan karbondioksit ölüme sebebiyet verir. Yatmadan önce asla sobaya kömür atılmamalı. Rüzgarlı havalarda daralan bacalardan gaz çıkışı zorlanır ve geri tepmelere sebep olur. Lodos ve inversiyonlu günlerde kapı aralığına mutlaka önem vererek yanmanın tam olması sağlanmalıdır. Sobalarda nemli odun ve kömür, lastik, plastik, atık, tıbbi malzeme, boya, petrol türevi malzemeler asla yakılmamalıdır” diye konuştu.

LPG VE DOĞALGAZ KULLANICILARINA UYARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Zabıta Afet Koordinatörü Fuat Barandır, LPG tüpler ve doğalgaz ile yanan ocak ve sobaların sızıntılara karşı sık sık kontrol edilmesi gerektiğini de hatırlatarak, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“LPG tüpler dik tutulmalı, yatırılmamalıdır. Tüp bağlantı hortumları devamlı kontrol edilmeli, 150 cm.den uzun hortum kullanılmamalıdır. Tüpler uyunan yerde durmamalı, arızalı detantör kullanılmamalı ve her tüp değiştirmede mutlaka conta değiştirilmelidir. Sanayi tipi tüplerde bakır boru kullanılmalıdır. Gaz sızıntısından şüphelenildiği zaman kıvılcım çıkaracak tüm hareketlerden kaçınılmalı, ateş ve elektrik yakılmamalıdır.

Kaçak LPG yerden, doğalgaz ise tavandan süpürülür ve alan havalandırılır. Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit, çakmak kullanılmamalıdır. Parlayan tüp kesinlikle dışarı atılmamalı, varsa bir kilim veya battaniyeyi ıslatıp etrafını sararak söndürülmelidir. Mutfakta mutlaka aspiratör olmalıdır. Doğalgaz kaçaklarında hiç vakit kaybetmeden, 187 Acil Müdahale Ekibi’ne haber verin. Evi havalandırın. Kibrit, çakmak yakmayın, elektrikli alet çalıştırmayın. Aşırı gaz sızıntısı varsa insanları tahliye edin. Binaya giriş vanasını kapayın.”

Elektrikli sobaların da evlerde büyük tehlikeler yarattığını dile getiren Barandır, “İzole edilmemiş kablo ve fiş kullanmayın. Duvara çaktığınız çiviler alttaki elektrik kablolarına isabet ederse kontak ve yangına sebep olur” dedi. Fuat Barandır, mutfak yangınlarının ise genellikle tüp gaz parlaması ve kızartma esnasında tava ve tencerede yağ parlaması, aspiratör ve bacalarda biriken ısı ve kurumların tutuşmasından veya kibrit çöpünün tam söndürülmeden çöpe atılmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

22 Kasım 2013
Etiket; soba zehirlenmeler, doğalgaz tehlikesi, fuat barandır, baca temizliği, ev yangını sebepleri Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir'de korkutan yangın
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir