28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Horozgediği'nde yüksek gerilim tepkisi



Aliağa ilçesine bağlı Horozgediği köyünde yaşayan vatandaşlar, İZDEMİR Enerji Üretimi A.Ş. tarafından bölgede yapımı devam eden termik santralin, elektrik enerjisini ulusal şebekeye bağlayacak yüksek gerilim hattının köyün üzerinden geçirilmesini istemiyor.

Ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını belirterek duruma tepki gösteren köy halkı, yüksek gerilim hattının neden olacağı elektromanyetik dalgalar ile çok ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasından endişe ediyor. Konuyu yargıya taşıdıklarını açıklayan Horozgediği Köyü Muhtarı Halit Çetin, “Çalışarak, kazanarak sahip olduğumuz evlerimizi yıkmak istiyorlar.Zaten yıllardır yakınlarımız buradan kanserden ölüyor.Bizlerde kanserden ölmek istemiyoruz.Halk sağlığını tehdit edecek olan bu hattın köyümüzün üzerinden geçmesini halk sağlığı açısından doğru bulmuyoruz. İnsan sağlığı her şeyin önündedir.Halk burada mağdur durumdadır. Bu nedenle de biz bu davanın ne pahasına olursa olsun sonuna kadar takipçisi olup elimizden geleni yapacağız” dedi.

Konuyu yargıya taşıyan Köy Tüzel Kişiliği Avukatı İrfan Medet Akpınar da, şanları kaydetti: “Buradaki halkın endişesi, feryadı, figanı sonuna kadar hakkıdır” dedi. Akpınar, “Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde, bu derece yüksek enerji kaynağı, bu derece yüksek elektro manyetik dalga, radyasyon yayan bir tesisin alınmamış olması düşündürücüdür. Emsallerinde alınmış kararlarlara rağmen gelinen noktada halk anayasaya göre sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip, anayasal hakkı, kimse yaşam hakkından vazgeçemez. Mevcut elimizdeki rapora göre bu söz konusu yüksek gerilim hattının sağında ve solunda en az 300 metre bir güvenlik mesafesi olması gerekir. Buralarda yaşam alanları vardır. Dolayısıyla insanların yüksek gerilim hattının vermiş olduğu zararlara siz buna mahkumsunuz, burada yaşayacaksınız demek hukukla bağdaşmayacaktır hakkımızı aramak için davalarımızı açmış durumdayız. Şu da üzücü bir durum burada idari makamlarla köy halkının karşı karşıya getirilmesi doğru değil. Yargının en kısa sürede yürütmeyi durdurarak halkın ızdırabını gidereceğini ümit ediyoruz bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Yöremizdeki çevre kirliliği ve fabrikaların arasında zaten yeterince ölüyoruz” diyen Horozgediği sakinlerinden eski köy muhtarı Kemal Erim ise, “Bu yüksek gerilim hattının buradan geçmemesi için mücadele veriyoruz. Sebebi de, üniversitenin yaptığı araştırmada bu tellerin altında yaşamın ölümle, kanserle sonuçlanacağını, çocukların lösemi hastası olacağından dolayı aldığımız rapora dayanarak biz buna karşı çıkıyoruz. Karşı çıkan her köylüyü de fabrika tehdit ediyor, 'bu fabrikada çalıştırmayacağım' diyor. Köylünün yarısı da, başta muhtar olmak üzere sinmiş vaziyette fabrikada çalışamayacağımızdan dolayı bu konunun arkasında duramıyor. Bunlar gibi örnekler elimizde var. Biz bu köyde yaşamak istiyoruz, ama bu yüksek gerilim hattının arlında değil. Bu tellerin buradan geçmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Hukuken hakkımızı arayacağız. Bu konuya devlet büyüklerimizin de bir an evvel sahip çıkmasını bekliyoruz” diyerek, yetkililere seslendi. Yüksek gerilim hattının Köy üzerinden geçirilmesinden dolayı endişelerini dile getiren köy sakinleri de, “Bizler bu tehlikenin altında nasıl yaşayacağız? Köyümüzde yakın zamanda çocuğu, torunu olacak olan aileler var. O çocuklar buralarda nasıl büyüyecekler? Kaldı ki yakınlarımız hep kanserden öldü. Bir de gerilim hattı buradan geçirilirse bizim akıbetimiz ne olacak? Biz bu yüksek gerilim hattının buradan geçmesini istemiyoruz” dediler.

29 Mayıs 2013
Etiket; aliağa, horozgediği, izdemir, yüksek, gerilim, hattı Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Akpınar'ın tezi kitap olacak
Aliağa Briç Turnuvası ilgi gördü
Aliağa şehidine ağladı
Ustalardan oyunculuk öğrenecekler
Sahil bölgelerine serin yolculuk
Aliağa'ya bereket gelecek
İZBAN'dan önemli açıklama
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir