18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İranlı işadamları İzmir'de



İRAN’ın Bushehr Eyaleti işadamı heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, iki ülke arasındaki 22 milyar dolarlık ticaret hacminin arttırılmasının yolları arandı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İran’ın Bushehr Eyaleti’nden gelen işadamı heyetini ağırladı. Açılış konuşmasını yapan Yorgancılar, "Biz İran ile ticari ilişkilerimizi iki önemli teşkilat altında değerlendiriyoruz. Ekonomik İş Birliği Teşkilatı ile İslam Sanayi Ticaret ve Tarım Odası ile birlikte yapıyoruz. İki ülkenin toplam ticaret hacmine bakıldığında her yıl 5 milyar dolar artıyor ve yıllık toplam 22 milyar dolar. Aslında bu kadar yakın iki ülke, rakamlar tam yansıtmıyor. Bu, hükümetlerimizin ve iş adamlarımızın hatasıdır. 22 milyar dolarlık ticaret hacmi 50 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir" dedi.

İki ülke arasındaki ticaretin hızla büyüyememesinin nedenlerinin başında İran'ın yüksek gümrük tarifeleri konusunda acil bir iyileştirme yapmamasının bulunduğunu kaydeden Yorgancılar, "İran Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmadığı için haber vermeksizin ücretleri değiştirebiliyor. Türkiye Gümrük Birliği kurallarına bağlı olarak birçok İran mallarına sıfır gümrük uygularken, İran tek taraflı yüzde 15’e yakın gümrük uygulamaktadır. Gümrük vergisinin yanında peşin olarak alınan ticari kazanç vergisi de firmalarımızı zorlamaktadır. Bankacılık faaliyetinin gelişmemiş olmaması ve sadece devlete bağlı bankanın üzerinden işlem komisyonunun yüksek olması ihracatçılarımızı yormaktadır. İranlı müşterilerimizin Türkiye’ye vermiş olduğu siparişler karşısında paraların ülkemize giriş süreci çok zaman almaktadır. Mobilya ürün grubunda kg üzerinden alınan vergi de mobilyacılarımız için eksi bir durumdur. Akaryakıt fiyat farkı ise büyük bir sorundur. Bunun ile ilgili Türk araçlarına yönelik uygulanan akaryakıt fiyat farkı taşımacılarımızın maliyetini arttırmaktadır. İran dünyada önemli bir nakliye firmasına sahip. Avrupa’ya satmak ya da ithal etmek istediği nakliye Türkiye’den geçmektedir. Dolayısıyla bu iki ülke arasındaki nakliye maliyetlerini aşağıya çekmek zorundayız" diye konuştu.

İRAN İLE İZMİR ARASINDAKİ TİCARET ARTMALI

İzmir’de 109 İran ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Yorgancılar, "2011 yılında Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği kurulmuştu. Yaklaşık 15’i İranlı olmak üzere 35 üyesi bulunuyor. Bu sayının ve üyelerin artması iki ülke arasında olumlu etkiler kılacak. En büyük eksikliğimizden biri de direkt uçuş seferinin olmaması. İzmir ile İran’ın ticari potansiyelini artırabilecek çok önemli etkenler var. Önemli olan ticaretin devamlılığını sağlamamız" dedi.

İran Bushehr Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour ise 4 yıldır çalışılan gümrük vergisi düzenlemesini açıkladı. Sharifpour, "Genel olarak 125 üretim malına yüzde 5 ile 15, 200’den fazla üretim malına ise sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Bunun müjdesini vermek isterim. Taşımacılık sektöründe ise kesilen paralarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hem İran hem Türk taşımacıları birlikte hareket etsinler. Bize uygulanan ambargolarda Türkiye yanımızda yer aldı. İnşallah bundan sonra İran ile Türkiye ve İzmir’in ticaret hacmi gelişir" ifadelerini kullandı.

14 Ocak 2014
Etiket; iran heyeti izmir, ender yorgancılar Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Yorgancılar'dan vize çağrısı
"TOKİ konut yerine fabrika yapsın"
EBSO'dan pozitif ayrımcılık talebi
"Büyümeyi dış ticaret belirledi"
Sigorta sektörü yol haritasını belirledi
Ender Yorgancılar: İş kazaları kaderimiz olmasın
İzmir'deki Mal Devri Krizinde STK'lar Devrede
Ege'de Doğalgaz Tehlikesi Kapıda
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir