28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir tramvayına dut revizyonu



İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay projesinde meslek odalarının itirazları üzerine revizyon yaptı. Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının kesilmesine neden olacak hattın otoparkların yeraldığı refüjden geçmesinden vazgeçildi, rayların Avrupa kentlerinde olduğu gibi mevcut taşıt yoluna döşenmesine, karma ulaşım yapılmasına karar verildi.

İzmir’de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvayları Şubat 2014’de ihaleye çıkacak. DPT ve Hazine’den kredi onayının gecikmesi, tadilatlar nedeniyle sarkan bu ulaşım yatırımının şubat ayındaki ihaleden sonra, tramvay hatlarının üç yıl içinde tamamlanması öngörüldü.

Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay hattı tartışmaların odağında yeraldı. Tramvay projeleri hakkında süreç içinde gerek güzergah, gerekse sistemi konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Kruvaziyer Limanı ulaşım raporunda, meslek odalarının ise belediyeyle yapılan toplantılarda ve imar planlarına yaptıkları itirazlar dikkat çekti. ÖİB tramvayın Alsancak’ta otopark sıkıntısı yaratacağı, Lozan, Montrö gibi meydanları ortadan kaldıracağı, trafik sıkışıklığı yaratacağını, Alsancak’a girmeden Cumhuriyet Bulvarı’nda son bulmasını önerdi. Tramvay yapımının ısrarı durumunda ise Alsancak Gar bölgesinde hattın yeraltına alınmasını önerdi.

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası başta olmak üzere meslek odaları ise güzergahın Üçkuyular’dan sonra Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi. Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını talep etti.

TRAMVAY VE ARAÇLAR AYNI YOLDAN GİDECEK

İzmir Büyüşehir Belediyesi, Hazine’de kredi onayı alana kadar projede büyük bir değişiklik yapmadı. Onay sonrası ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazlar dikkate alınarak revizyona gidildi. Meslek odalarının üç ana itirazından ikisine göre değişiklik gerçekleştirildi. Mithatpaşa Caddesi güzergahı önerisi kabul edilmedi. Buna göre hat Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçecek. Hat mevcut yollara döşencek. Tramvaylar trafiğin parçası olacak, sinyalizasyon sistemine uyarak çalışacak. Şair Eşref Bulvarı’nda da hattın refüjden geçmesinden vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Hat, gidiş geliş olarak mevcut yolda olacak. Üzerinde araç ve yayalar geçebilecek. Elektriğini üst katanerlerden alacak.

TOPAL: “DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU AMA”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Konak Pier ile Alsancak Gar arası yapılan değişikliklerin kendilerinin öneridği şekle dönüşmesinden ötürü olumlu bulduğunu söyledi. Topal “Ancak, Üçkuyular’dan Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yerine Mithatpaşa Caddesi tercih edilmeliydi. Çünkü insanarın kıyıya erişiminin zaten hızlı akan taşıt yoluyla kesildiği bölgede şimdi de tramvay hattı gelecek. Merkezdeki karar, yani hemzeminle birlikte olacak hat burada da yapılabilir, Mithatpaşa Caddesi kullanılabilinirdi” dedi.

ÜÇKUYULAR-HALKAPINAR TRAMVAY HATTI

Üçkuyular Metro İstasyonu'ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından Konak Pier önüne kadar gelecek hat buradan Şehit Fethi Bey Caddesi üzerinden Cumuhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Swissotel Büyük Efes'in arkasındaki Şehit Nevres Bulvarı'ndan Montrö Meydanı’na gelecek hat Şair Eşref Bulvarı'ndan TMO silolarına, oradan da Şehitler Caddesi'nden Halkapınar Metro İstasyonu'na ulaşacak. Toplam 19 istasyonun yeralması öngörülen tramvay hattının uzunluğu 13 kilometre olacak. Tramvayla birlikte sinyalizasyon da değişecek. Ayrıca, Konak-Halkapınar arası otobüslerin çoğu seferden kalkacak.

KARŞIYAKA HATTI

Karşıyaka tramvay hattı ise Alaybey'den başlayacak, sahilden Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Cemal Gürsel Caddesi, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İZBAN Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. Toplam 16 duraklı bu hattın uzunluğu 10 kilometre olacak.

Utku Bolulu/DHA

21 Aralık 2013
Etiket; izmir tramvay hattı, hasan topla, izmir tramvay revizyon Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir