28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de 1 Mayıs... İP'in dediği çıkmadı



İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Alsancak Gündoğdu Meydanı ve Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda ayrı ayrı kutlandı. İzmir’de 1 Mayıs nedeniyle çeşitli sendika ve sivil toplum örgütleri, kentte önceden belirlenen noktalarda saat 11.00’den itibaren toplanmaya başladı.

İşçi Partililerin iddialarının aksine Gündoğdu'da İstiklal Marşı okundu, Türk Bayrağı açıldı, şehitler için saygı duruşu yapıldı. Apo posteri gören de olmadı.

Bu arada BDP'liler, Ülkücü İşçiler Derneği'nin camlarını  kırdı.

TÜRK-İŞ üyeleri Basmane, DİSK üyeleri Kahramanlar, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri ve bazı sendikalar ile siyasi partiler Cumhuriyet Meydanı’nda, KESK üyeleri de Konak Pier üst geçidi altında toplandı.

Grupların kalabalıklaşmasının ardından kutlamaya katılanlar, kortejler eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşe geçti. 7’den 70’e çok sayıda İzmirlinin oluşturduğu kortej ilerlerken, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, sloganlar atıldı.

Güneşli bir günde gerçekleşen kutlamayla ilgili Gündoğdu Meydanı ve çevresinde yaklaşık 3 bin polisle hem havadan, hem de karadan geniş güvenlik önlemleri alındı.

Kortejlerin ulaşmasıyla birlikte saat 13.00’te Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalar başladı. Kutlamalara katılan işçiler sık sık 'Susma haykır taşerona baş kaldır', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Genel grev genel direniş' sloganları attı. Ayrıca 'Kıdem tazminatıma dokunma', 'Sağlıkta taşeron ölüm demektir' pankartları da dikkat çekti.

CAM KIRIP KAVGA ETTİLER

Grupların alana yürüyüşleri sırasında, Çankaya semtinde Ülkücü İşçiler Derneği Ege ve İzmir İl Başkanlığı önünden geçen BDP’li bir grubun taş atması sonucu bir cam kırıldı.

Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na ilerleyen Dev-Lis’liler grubu ile Türkiye Komünist Partisi üyeleri arasında da arbede çıktı, bir kişinin yaralandığı belirtildi. Olay büyümeden yatıştırıldı. Gündoğdu Meydanı’nda da zabıtalarla seyyar satıcılar arasında gerginlik yaşandı.

BORNOVA’DA DA KUTLAMA

İşçi Partisi, Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu ve İzmir Tabip Odası ise, Gündoğdu Meydanı’nda İstiklal Marşı okunmayacağı, mitingin çözüm süreci için kullanılacağı ve bazı gruplarla aynı alanda bulunmak istememeleri gibi gerekçelerle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama kararı aldı.

Bu kapsamda saat 12.30’dan itibaren Bornova Stadı’nın önünde toplanan gruplar, kortej oluşturup yürüyerek kutlamaların yapılacağı meydana doğru yola çıktı. Yaklaşık 2 bin kişi, 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye' sloganları attı. Grubun Mustafa Kemal Caddesi’nden meydana yürüyüşü sürüyor.

'HERKES TÜRK BAYRAĞINI HAVAYA KALDIRSIN'

Özellikle İşçi Partisi yetkilileri tarafından aksi yönde açıklamalara yapılmasına rağmen, Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Düzenleme komitesi adına kürsüden anons yapan sendikacılar alandaki Türk bayraklarına dikkat çekerek, "Bugün bu alanda Türk bayrağı olmayacağını söyleyerek 1 Mayıs’ı bölenler görsün diye herkes Türk bayragını havaya kaldırsın. Bu onlara verdiğimiz en güzel yanıttır" anonsu yaptı.

1 Mayıs kutlamalarına katılan CHP İl yöneticileri de basın mensuplarına yaptıkları açıklamada İstiklal Marşı’nın okunduğuna dikkat çekerek, törenleri Bornova’da ayrı kutlayan İşçi Partisi’nin haklı olmadığının ortaya çıktığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın alana geldiği kürsüden anons edildi. Alandakilerin büyük bir bölümü alkışlarken, deniz kenarındaki küçük bir grup ise protesto etti. Kutlamalara katılanlar arasında spor kulüplerinin taraftarları ile Anti Kapitalist Müslümanlar Derneği üyeleri de yer aldı.

01 Mayıs 2013
Etiket; İzmir, 1 Mayıs, İşçi, Kutlama, İP, Saygı, Duruşu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir