29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'in içme suyu için dev imza



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra kentin ikinci içme suyu arıtmasını Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde kuruyor. Gördes Baraj suyunu arıtarak 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak tesisi Avusturyalı Va Tech Wabag firması yapacak. Bu dev yatırımın imza töreni 21 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2 yıl önce Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin yapımı için start veriyor. İZSU, 47 milyon 330 bin liraya mal olacak içme suyu arıtma tesisi için Avusturyalı Va Tech Wabag firması ile 21 Aralık Cumartesi günü sözleşme imzalayacak.

Sözleşmenin ardından firma, 10 gün içerisinde inşaata başlayacak. 1.5 yıl içinde tamamlanacak tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında da Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak” diye konuştu.

Gördes suyu için 70 milyon liralık yatırım

İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin liralık harcama yaptı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için ise 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak.

 Kocaoğlu devreye girdi, proje hız kazandı

Gördes Barajı’nın kısa sürede bitirilebilmesi ve barajdan kente yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlanabilmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DSİ ile iş birliği yaptı. DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 2006 yılı sonunda bir protokol imzalandı. Bu protokol doğrultusunda İZSU, Gördes Barajı’ndan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kadar olan isale hattının (Yaklaşık 100 kilometre) projelerini hazırlayarak DSİ’ye teslim etti.

DSİ’nin isale hattı, depo ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı’ndan kente “bu tarihten 3 yıl önce” su verilebilmesi amacıyla yeni bir planlama yapıldı. 35.5 kilometrelik boru hattının Sarıkız kaynaklarına yaklaştığı kesimde 1.620 metre uzunluğunda bağlantı boru hattı yapan İZSU, 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Manisa’nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurdu ve 2011 yılı Ekim ayında işletmeye alarak kente su vermeye başladı. Projenin ilk halinde yer aldığı gibi şimdi de Kavaklıdere Arıtma Tesisi’ni hayata geçirmeye hazırlanan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan sular, 1800 ve 1200 milimetre çapında borularla Buca ve Bornova su depolarına ulaştırılarak kentin kullanımına sunulacak” bilgisini verdi.

Günde 360 bin metreküp su arıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Tesis günde 360 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olacak. Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.

18 Aralık 2013
Etiket; izmir içme suyu, bornova arıtma tesisi, tahtalı barajı, izmir arıtma inşası Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir'deki Yangınlarda Son Durum
İzmir'e Yangın Şoku!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir