29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'in rolü büyük olacak



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu” sona erdi. Sempozyumun ikinci gününde konuşan emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, “Geleceğin dünyasında eğer Asya, Avrupa ve Amerika kıtası arasında siyasi ve ekonomik bir rekabet olacaksa, Akdeniz, bütün bu denklemler içinde kendi birliğini ve bütünlüğünü sağladığı ölçüde önemli bir aktör olacak.

İzmir ve İzmir Akdeniz Akademisi de bu anlamda önemli görevler üstlenecektir” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu” sona erdi.

Akdeniz ülkelerinin tarihi, kültürel ve siyasi birikimlerinin tartışıldığı sempozyum, konusunda uzman tarihçiler, yazarlar, kültür yöneticileri ve diplomatlar ile akademisyenleri buluşturdu. İzmir Sanat’ta düzenlenen sempozyumun ikinci gününde, Akdeniz’deki siyasal ve diplomatik gelişmeler ile geleceğin Akdeniz ve İzmir konuları ele alındı.

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Güney'in yönettiği ilk oturumda Yunanistan'ın bir önceki ABD Büyükelçisi Alexandros Mallıas, Süleymanşah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Aktar, Büyükelçi - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı - Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Ertuğrul Apakan, ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Yalman konuşmacı olarak katıldı.

UKRAYNA KRİZİ

Emekli Büyükelçi Apakan, konuşmasına İzmir Akdeniz Akademisi’ni kurmakta ortaya koyduğu liderlik ve insiyatif için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek başladı. Akademi’nin İzmir’i Akdeniz boyutunda öne çıkaran anlamlı bir girişim olduğunu belirten Apakan, Ukrayna krizinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) misyonunu anlattı.

Ukrayna krizi ve AGİT’in deneyimlerinin istikrarın sağlanması, iyi komşuluk ilişkileri, toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması gibi konularda Akdeniz’de yaşanabilecek sorunlarda yararlı olacağına inandığını belirten Apakan, “Ukrayna krizinin bize öğrettiği en önemli şey, önceden bir ihbar sistemine ihtiyaç olduğu. Çünkü bu ülkede kriz çok hızlı gelişti. Bu Akdeniz için de geçerli. Ayrıca devletin belli başlı eğitim, sağlık gibi hizmetleri devam ettirmesi önemli. Sivil toplum örgütlerinin, yerel idarelerin krizi göğüslemede önemli görevleri var. Aynı zaman da her uluslararası krizde öne çıkan en önemli unsur hukukun üstünlüğü. Biz sivil toplumun güçlendirilmesi, kadınlar, gençler ve yaşlılar üzerine eğiliyoruz. Akdeniz’in güvenliği ile Avrupa’nın güvenliği birbiriye bağlantılı. Akdeniz’in güvenliği olmadan Avrupa’nın güvenliğini sağlamak mümkün değil” diye konuştu.

Apakan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Akdeniz ülkelerinin Avrupa kıtası ile birlikte yakın geleceğinin tanımlanmasına ihtiyaç var. Akdeniz’in ana fikre, yeni bir kavramsallaştırmaya ve bunu temelleştirmeye ihtiyacı var. Bunu da hem disiplinler arası hem de uluslararası bir çalıştayla yapabilirsiniz. Ben uzun vadede Akdeniz’in bir barış ve iş birliği bölgesi olacağına inanıyorum. 2050 yılında Akdeniz’de dünya nüfusunun 1 milyarı yaşayacak. Geleceğin dünyasında eğer Asya, Avrupa ve Amerika kıtası arasında siyasi ve ekonomik bir rekabet olacaksa, Akdeniz, bütün bu denklemler içinde kendi birliğini ve bütünlüğünü sağladığı ölçüde önemli bir aktör olacak. Türkiye’nin de bu konuda oynayacağı önemli rolleri olduğunu düşünüyorum. Türk ve Yunan diplomatları ile kurumları Akdeniz üzerine çalışarak örnek işbirliği yaratabilir. İzmir'in tüm ileriye dönük bakış açısında kritik role sahip olacağına inanıyorum. İzmir Akdeniz Akademisi’nin de kavramların üretilmesi, yaratılması ve bölge ile diğer kurumlar arasında paylaşılmasında öncü rol oynayacaktır.”

YENİ AKDENİZLİLİK RUHU

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Yalman ise “Değiştikçe Aynı Kalan” başlıklı sunumunda Kıbrıs sorunu ile ilgili yaptığı araştırmayı aktardı. Kıbrıs’ta iki farklı toplum olduğunu ve ekonomik ilişkilerin çözüm bekleyen sorun olarak kalmaya devam ettiğini belirten Yalman, Akdeniz altındaki hidro karbon kaynakların bu dinamikleri değiştireceğini söyledi. Sempozyumun ikinci oturumda “Geleceğin Akdeniz'i ve İzmir” konusu ele alındı. İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı, Bilim ve Yönetim Kuruyu Üyesi İlhan Tekeli,oturum konuşmasında Akdeniz’in 10 bin yıllık tarihini dönemler halinde özetleyerek Akdeniz’in bütünlüğünü güneşe ve denize oturtmanın mümkün olmadığını, yeni Akdenizlilik ruhu üretmek gerektiğini söyledi.

29 Kasım 2014
Etiket; akdeniz sempozyum izmir, aylin güney Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir