20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmirli yazılımcının başarısı



Türk bilim insanları aldıkları patentlerle ABD sağlık sistemini şekillendirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk, Amerika Birleşik Devletleri'nde General Electric adına yaptığı 3 farklı yazılım programıyla bu ülkede çalışan hemşirelerin iş yoğunluğunu azalttı, adaletli çalışma sistemine kavuşmalarını sağladı.

Doç. Dr. Ünlütürk, ayrıca acil hastaların bilgilerinin herkes tarafından değil, sadece hemşireler tarafından görülmesini sağlayan sisteme de imza attı. Doç. Dr. Ünlütürk, ABD'de hastaların aldığı hizmetin kalitesinin, güvenliğinin büyük önem taşıdığını ve insan odaklı çalışmaların yapıldığını belirterek, "General Electric, özellikle hemşirelerin çalışma sistemlerinde yaşadıkları sıkıntıları dikkate alarak yazılım geliştirmemi istedi.

Ekip olarak başladığımız çalışmada, öncelikle hemşirelerin kendi aralarında adaletli çalışmalarını sağlamaya odaklandık. Her hemşireye 3 hasta düşecek şekilde program yapılıyordu ancak bazı odalarda tek hasta kalırken başka odada 3 ağır hasta kalabiliyordu. Bu da adaletsiz bir çalışmaya neden oluyordu. Geliştirdiğimiz sistemle her hemşireye 3 hasta düşüyor ve bu hastalar durumlarına göre hemşirelere pay ediliyor" dedi. ‘Hasta bilgilerinin güvenliği önemli’ Diğer yaratıcısı olduğu patentte ise hasta bilgilerinin gizliliğinin önemsediğini vurgulayan Doç. Dr. Ünlütürk, Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPPA) kapsamında hastaların bilgilerinin paylaşılmasının yasak olduğunu ifade etti.

Patent öncesinde acile gelen hastaların bilgilerinin beyaz tahta denilen bir sistemde herkes tarafından görülebilecek şekilde sunulduğunu aktaran Doç. Dr. Ünlütürk, "Bu nedenle büyük güvenlik sıkıntıları yaşanıyordu. Geliştirdiğimiz yazılımla bilgiler artık sadece o bölümdeki hemşireler ve sorumlular tarafından görülüyor. Bu da bilgilerin dışarı sızmasını engelliyor" diye konuştu. Patent geliştirmenin emek yoğun ve o mesleğin yakından incelenmesi sonucu ortaya çıktığı bilgisini veren Doç. Dr. Ünlütürk, son olarak da hastaların bilgilerinin hastane içinde diğer birimlerden anında ulaşılıp kullanılabilmesi için yazılım oluşturduklarını, hemşire ve sağlık çalışanlarının hastaya ilişkin bilgiye ulaştığını söyledi. Doç. Dr. Ünlütürk, buluşunu yaptığı patentlerin bugün ABD hastanelerinde yaygın olarak kullanıldığını ve bir meslek grubuna ilişkin sorunların en aza indirildiğini bildirdi.

‘Türkiye henüz hazır değil’

Türkiye'de hemşirelerin sorunlarına yönelik böyle yazılımların geliştirilmesinin güç olduğunu, Türk sağlık sisteminde 'refakatçi' anlayışının ön planda çıktığını kaydeden Doç. Dr. Ünlütürk, şöyle konuştu:

"Türkiye'de hastanelerde hemşireler yerine hasta yakınları hastalarının gereksinimlerini karşılıyor. Hemşireler, aldıkları eğitimi yansıtacakları ortamı bulamıyorlar. Türkiye, sağlık sektöründe hemşirelerin nitelikli eğitim almış iş gücünden mutlaka yararlanmalı. Bu nedenle hem sorunlarımız büyük hem de iş yükünü azaltan bir yazılım geliştirmemiz için şu an pek olanaklar uygun değil. Ayrıca dünyada sadece ABD yazılımlara patent veriyor. Avrupa ve Türkiye’ye geldiğimizde yazılımlarımıza patent alamıyoruz."

ABD’de yazılımların kullanıldığı hastanelerden bazıları: Teksas Children Hospital, Columbia Medical Hospital, Chicago Decato Memorial Hospital

17 Kasım 2013
Etiket; Mehmet Süleyman Ünlütürk, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Mübadil lezzetler
Türkiye yaşlandı
Dar alanda konforlu mobilyalar
Maddeyle değil sanatla yaşayacaklar
Hemşireler risk altında
İzmir'de Romanya Kültür Günleri
'Gelişmiş bir demokrasi için kadınların siyasal katılımı şart'
Kol Kırıkları İçin Özel Tasarım
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir