25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kadın istihdamı oranında İzmir son sırada



Gediz Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Aydıner Avşar, İzmir’in istihdam durumunu araştırdı, İzmir’de her 4 gençten birinin iş bulamadığını, lise mezunlarının yüzde 18.7’si, üniversite mezunlarının da yüzde 13.2’si işsiz olduğunu ortaya koydu.

Yrd. Doç. Dr. Avşar’ın başta TÜİK istatistikleri olmak üzere istihdam verileri üzerinde yaptığı incelemeye göre İzmir’de işsizlik kronikleşen sorun haline geldi. Son 10 yılda Türkiye’nin 3’üncü büyük şehrinde işsizlik yüzde 14 ile ülke ortalaması olan yüzde 10.8’in üzerinde seyretti. Kentte işsizlik 2013’te ise yüzde 15.4’e yükseldi, Türkiye genelinde bu oran yüzde 9.7 olarak gerçekleşti.

İzmir; Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın ardından işsizliğin en yüksek olduğu 7’nci il oldu. İstanbul yüzde 11.2 işsizlik oranıyla 14’üncü, Ankara yüzde 10.2 ile 19’uncu sırada yer aldı.

Yrd. Doç. Dr. Avşar’ın tespitlerine göre İzmir, hem erkek hem kadın istihdamı açısından Türkiye genelinin gerisinde, kadınlar için durum daha da kötü. Yüzde 22.5 kadın işsizlik oranıyla Türkiye birinciliği İzmir’in.

15-24 yaş arası genç nüfusta da tablo olumsuz. Gençlerde işsizlik ülke ortalaması yüzde 18.8, İzmir’de ise yüzde 26.9; kentte 4 gençten biri iş bulamıyor. Genç kadınlarda oran yüzde 37.4 ile daha da yüksek.

İzmir’de en yüksek işsizlik yüzde 18.7 ile lise ve dengi meslek okulu mezunları arasında. Üniversite mezunları arasında işsizlik yüzde 3.2 ile yine Türkiye ortalamasının üstünde. Eğitimli kadınlar, erkeklere göre çok daha olumsuz bir durumla karşı karşıya. Lise ve dengi meslek okulu mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 29.6 iken, erkeklerde bu oran yüzde 12.9 düzeyinde. Aynı şekilde üniversite mezunu kadınların yüzde 18.8’i işsizken, erkeklerde bu oran yüzde yüzde 8.9 ile daha aşağıda.

Yrd. Doç. Dr. Nursel Aydıner Avşar, İzmir’de işsizliğin ülke ortalamasının üzerinde seyretmesi ve giderek artmasında göç ile işgücüne katılım oranının özellikle kadınlarda yüksek olmasının etkili olduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Avşar, "İzmir’e gelen yüksek iç göç, işgücü piyasası üzerindeki arz yönlü baskıyı artırmakta, daha çok insanın iş aramasına ve bulamamasına yol açmakta. İstihdam yaratacak yatırımların yetersiz kalması da artan iş talebine cevap verilememesine ve işsizliğin yüksek seyretmesine yol açıyor. Devlet teşviklerinin ve kamu yatırımlarının artırılması ile istihdam yaratma kapasitesi yüksek sektörlerin öncelikli olarak hedeflenmesi, İzmir’de işsizlikle mücadelede başlıca çözüm yollarından biri olarak görülmeli. Bir diğer nokta da iş arayanların var olan açık pozisyonlarla eşleşmesinde önemli rol oynayan istihdam bürolarının ve meslek kursları gibi kurumsal yapıların daha etkin şekilde kullanılması" dedi.

07 Eylül 2014
Etiket; gediz üniversitesi, öğretim üyesi, nursel aydıner avşar, izmir, istihdam, işsizlik, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
YAPAMAZSIN DEDİLER YAPTI
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir