25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kıyak teklife Kurtulmuş da sahip çıkmadı



Milletvekillerine yeni haklar getiren yasa teklifinden üç partinin imzasını çekmesinin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da teklife sahip çıkmadı.  

Kurtulmuş, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunun tepkisini çeken tekifin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafından, rötuşlanması için pazartesi günü Merkez Yürütme Kurulunda gündeme getirilecek olmasını şöyle değerlendirdi:

“MYK’da görüşlerimizi söyleyeceğiz ama milletvekillerini maaşları, özlük hakları zaman zaman tartışma konusu olmuştur, hatta zaman zaman istismar da edilmiştir. Burada milletvekili arkadaşların meclisin de dikkatli olması lazım. İnsanların asgari ücretle geçindiği Türkiye’de çok geniş kitlelerin yoksulluk riski taşıdığı bir ortamda belki yaptıkları hizmetin bedeli parayla ölçülemez denebilir ama, sonuç itibariyle bu anlamda kamuoyu tepkisini çekecek olan kararları alırken gerçekten düşünülmesi lazım. Genel ortalamanın siyasette çok güzel bir söz var mahşeri vicdan, makul çoğunluğun kabul edebileceği bir şey olmalı. Makul çoğunluk bunu kabul ediyor mu? Etmiyor. Makul çoğunluğun kabul etmeyeceği adımların atılmaması lazım.”

MİLLET YAPIYORMUŞ GİBİ YAPANI KOKUSUNDAN ANLAR

Kurtulmuş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda partilerin uzlaşamaması nedeniyle çalışmalarını Haziran ayı sonuna kadar uzatmasını da şöyle değerlendirdi:

“Türkiye şuna karar verecek. Tanzimattan bu yana Türkiye’de anayasalar hep seçkinlerin işi oldu. 'Bu millet anayasa yapmaktan anlamaz kim bu millet ya çapulcu güruhu'. Bu millet anayasa mı yapar, biz yaparız' diyen seçkinciler, Türkiye’de tüm anayasa yapım süreçlerini kendi işi olarak gördü. Tanzimattan bu yana ilk kez millet anayasa yapma imkanına sahip oldu. 2004 referandumunda da bunu bu açıkça ortaya kondu.

Millet dedi ki 'anayasayı ben yaparım.' Anayasayı milletin yapabilmesi için iki yol var. Doğrudan anayasa yapmak için seçilmiş olan meclis ama bu şimdilik kenarda duran bir ihtimaldir. O zaman anayasanın vekiller eliyle ya da askerlerin dipçikleriyle yapılması lazım. Kusura bakmayın 12 Eylül’ün askeri diktatörleri Aldıkaçtı hoca ve üç arkadaşlarını görevlendirecekler 'gidin şu kapalı kapılar ardında anayasa yazın' diyecekler. O zaman bu anayasa olacak da neden bu parlamentodan çıkacak anayasa, anayasa olmayacak. Önce parlamentonun kendi iradesini ve saygısını kuşanması lazım. Kim anayasa yapma iradesinden kaçarsa ipe un sererse 'şimdilik bu anayasayı yapmayalım. Eski Türkiye olduğu gibi dursun, yapıyor gibi yapalım' derse millet bunu görür. Bu milletin feraseti vardır. Doğru davrananla yapıyormuş gibi davrananı kokusundan anlar.”

UZLAŞMA SAĞLANMAZSA REFERANDUM O DA OLMAZSA SEÇİM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, muhalefetin anayasa değişikliğine direndiğini belirterek, “Uzlaşma sağlanır. Sağlanmazsa referanduma gider, gidemezse seçime gider, gidemezse millet gereğini yerine getirir” dedi. Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Bu anayasanın tarihsel bir sorumluluk olduğuna inanıyorum.

Tabi ki isteriz uzlaşmayla olsun ama uzlaşma yapacağız diye sonsuza kadar beklenemez ki. Uzlaşma mecliste sağlanamazsa millette sağlanır. Vekillerinin sağlayamadığı uzlaşmayı asilleriyle sağlarız. Milletin iradesi ortadayken hiçbir partinin bundan kaçmaması lazım. AK Parti üzerine düşenleri yaptı. Dostlar alışverişte görsün gibi bu anayasanın birkaç maddesi değiştirilecekse hiç değiştirilmesin daha iyi. O zaman millette umut devam eder.

Biz yeni Türkiye’yi inşa etmek için yeni bir anayasa yaparız umudu devam eder. Bazı partilerin eski Türkiye’yi koruyan maddeleri savunduklarını, bu maddelerin değiştirilmemesi için azami gayret sarf ettiklerini görüyoruz. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Millet bu egemenliğini seçilmiş kişi ve kurumlar eliyle kullanır. Siz bunu getirdiğiniz zaman bürotratik oligarşinin tamamıyla tanımlanmasını anayasadan çıkarmış oluyorsunuz.

Muhalefet partilerinin bir kısmı sistemin antidemokratik kısımlarını değiştirmeye yönelik kısımlarda uzlaşma sergilemiyorlar. Örneğin, 24. madde din ve vicdan özgürlüklerini genişleteceksiniz diyor, CHP direniyor. Türkiye’de vatandaşlık meselesini yeniden bir hukuki tanımlama haline dönüştüreceksiniz diyor, orada MHP direniyor. Dolayısıyla kategorik olarak baştan olmaz istemezük derlerse nasıl uzlaşma sağlanacak.”

10 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir