28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kürkçü'den TEOG ile ilgili soru önergesi



HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavından sonra liselere yerleştirme işlemlerinde ortaya çıkan aksaklıklar için çözüm önerisinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlamasını istediği soru önergesi veren Ertuğrul Kürkçü, açıklama kısmında, iki gruba ayrılan tercih işlemlerinin tek kategoride yapılıp 15 adet okul seçen öğrencilere 25 okul seçme hakkı tanınmasını önerdi.

Kürkçü ayrıca seçim yapmayan öğrencilerin herhangi bir okula yerleştirilmemesi gerektiğini de belirtti.

Ertuğrul Kürkçü’nün Meclis’e sunduğu soru önergesi şöyle:

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonrası yerleştirme işlemlerinde A Grubu ve B Grubu adı altında iki farklı tercih yaptırılmaktadır. A Grubu tercih için tercih formuna okul adları yazılırken, B Grubu tercih için tercih formuna okul türleri yazılmaktadır. A Grubu tercih işlemi 15 adet okul ile sınırlandırılmaktadır. A Grubu tercihlerine göre istediği okula yerleşmeyen adaylar B Grubu tercihlerine göre en az 4 adet tercih yapmak zorunda kalmaktadırlar. Hiç tercih yapmamayı seçen adaylar ise puanlarına göre adreslerine yakın herhangi bir kuruma yerleştirilmektedirler. Bunun dışındaki bütün tercih işlemlerinde velilere üç farklı ilçe alternatifi sunulmakta, Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan tercih yönergesine göre de, öğrencilerin bu üç ilçe dışındaki bir ilçede yerleştirilmemeleri öngörülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yerleştirme sonuçları sonunda öğrencilerin yüzde 93,07’si istediği okula yerleştirilmiştir. Eldeki sonuçlar üzerinden değerlendirildiğinde A Grubu tercih işleminde tercih listesine yazılabilecek okul sayısı 20 ya da 25’e çıkartıldığında adayların tamamının kendi tercihlerine uygun bir biçimde yerleştirilmeleri imkanının doğabileceği; B Grubu tercihlere de gerek kalmayacağı görülmektedir. B Grubu tercihler nedeniyle birçok aday, hem -Bakanlığın açıklamasına göre “teknik hata” nedeniyle, hem de nedeni anlaşılamayan bir biçimde istemedikleri okullara yerleştirilmişlerdir.

Bu şekilde yerleştirilen adayların önemli bir kısmı için yanlış yerleştirme yapılmıştır. Bazı adaylar, tercih listesine yazmadıkları ilçelerdeki okullara yerleştirilmişler, bazı Hıristiyan, Musevi ya da İslam inancına bağlı olmayan adaylar ise İmam Hatip Liselerine yerleştirilmişlerdir. Hiç tercih yapmayan birçok aday da, çoğunlukla İmam Hatip Liselerine yerleştirilmişlerdir.

Bu yerleştirme sonuçlarının gösterdiği üzere, mevcut uygulamada adayların tercih yapma/yapmama özgürlüğü kısıtlanırken, bir tercih yapmayan, yani İmam Hatip Liselerini de tercih etmiş olmayan öğrencilerin tutumlarına saygı gösterilmeksizin özellikle belli bir okul türüne -İmam Hatip Liseleri- yerleştirilmişlerdir.

Bu gerekçe ile;

1- Neden aynı anda iki farklı tercih (hem A Grubu hem de B Grubu) yaptırılmaktadır?

2- İki farklı tercihin aynı başvuru formunda yaptırılması sonucunda ailelerin zor durumda bırakılmasını önlemek için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği nedir?

3- A Grubu tercihlerde sadece 15 okul tercihi yaptırılmasının nedeni nedir? Daha çok sayıda tercihin olası sonuçları değerlendirilmiş midir? A Grubu tercih sayısının artırılmasının yakınmaları sona erdireceği görüldüğüne göre, Bakanlığınızca bu yönde bir çalışma yapılmakta mıdır?

4- Hiç tercih yapmayan adaylar neden yerleştirmeye tabi tutulmuşlardır?

5- Tercih yapmamak, “bu yöntemle herhangi bir okula yerleştirilmek istemiyorum,” demek iken adayların bu istekleri neden dikkate alınmamaktadır?

6- Adaylar tercih listelerinde yer almayan ilçelerdeki okullara neden yerleştirilmektedirler?

7- Başka dinlere mensup oldukları halde neden bazı adaylar Müslüman din görevlisi yetiştirmeye yönelik İmam Hatip Liselerine yerleştirilmişlerdir?

8- Hiç tercih yapmayan bir adayın başka bir okula değil de İmam Hatip Lisesine yerleştirilmesine hangi kriterlere göre karar verilmiştir?

15 Eylül 2014
Etiket; hdp, mersin milletvekili, ertuğrul kürkçü, milli eğitim, teog, soru önergesi, yerleştirme, haberegeli, haberegeli.com, Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
KANUNİ'NİN MUĞLA'YA GELİŞİNİN 500. YILI UNUTULDU
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?
ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
TÜRKİYE' DE BİR İLK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
AKILDAN UZAKLAŞTIKÇA SELEFİLEŞİYORUZ
ANADOLU LİSESİ SANKİ BİR EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Başarıda engel tanımıyorlar.
MANİSA'LILAR OKTAY SİNANOĞLU'NU UNUTMUYOR
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir